Το χάσμα φέρνει παγκόσμια αναταραχή

Το χάσμα φέρνει παγκόσμια αναταραχή

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η Παγκόσμια Τράπεζα το επεσήμανε με κάθε επισημότητα. Το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες αυξάνεται.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο ένα τρίτο εξ αυτών είναι τώρα χαμηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία Covid-19.
Παρά τις σημαντικές δυνατότητές τους σε πρώτες ύλες και τον αυξανόμενο νέο ενεργό πληθυσμό, πάνω από τις μισές εκ των 75 πιο φτωχών χωρών είδαν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους να αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό από τις πλούσιες χώρες την τελευταία χρονιά.

Σε ορισμένες χώρες η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη, αφού το μέσο ποσοστό ακραίας φτώχειας είναι οκταπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Σχεδόν το 25% του πληθυσμού ζει εκεί με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και το 90% των ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με λιμό ή υποσιτισμό συγκεντρώνονται σε αυτές τις χώρες, κυρίως στην Υποσαχάρια Αφρική, καθώς και στην Ανατολική ή Νότια Ασία.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι ο άνθρωπος, όταν πεινάει, δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημά του. Η παγκόσμια γραφειοκρατία ίσως δεν μπορεί να κατανοήσει τους κινδύνους που απορρέουν από την αυξανόμενη φτώχεια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι το έχει η Ευρώπη.

Το μεταναστατευτικό ρεύμα από την Αφρική προς την Ευρώπη διαφαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι από τα μεγαλύτερα που έχει αντιμετωπίσει διαχρονικά ο πλανήτης.

Δυστυχώς, το έλλειμα πολιτικής ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βοηθάει ώστε να γίνει κατανοητή η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ήπειρός μας.

Τα χειρότερα είναι μπροστά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ