Θ. Ξανθόπουλος στο “Π”: Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν ανάγκη έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ

Θ. Ξανθόπουλος στο “Π”: Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν ανάγκη έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ

Του
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δράμας,
Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου


Η χώρα βρίσκεται και τυπικά σε προεκλογική περίοδο. Δεν απομένει, ουσιαστικά, παρά ένας μήνας μέχρι την 9η Ιουνίου, οπότε οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες και θα δηλώσουν την επιλογή τους. Ο πρωθυπουργός, πιεζόμενος ουσιαστικά από τη δημοσκοπική πτώση των κυβερνητικών επιδόσεων, προσπαθεί να προσδώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών, ώστε να «στεγανοποιήσει» τις διαρροές, κυρίως προς τα δεξιά του.

Στον αντίποδα των κυβερνητικών επιλογών, τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου ανέδειξαν τα κορυφαία θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Η καταπολέμηση της φτώχειας (33%), η στήριξη της Δημόσιας Υγείας (32%), η ενδυνάμωση της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας (31%) είναι τα ζητήματα που κυρίως ενδιαφέρουν.

Δηλαδή, τα μείζονα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στον δημόσιο διάλογο εν όψει ευρωεκλογών είναι τα ζητήματα του Κοινωνικού Κράτους, του τομέα που αντιμετωπίζει λυσσαλέα επίθεση, υπονόμευση και απαξίωση από τη συντηρητική κυβέρνηση. Βεβαίως, στα παραπάνω θέματα προστίθενται, κατά την άποψή μας, και τα ζητήματα του Κράτους Δικαίου, για το οποίο η κυβέρνηση «κατόρθωσε» να εισπράξει μια εμφατική καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός πρωτοφανές για την ιστορία της χώρας.

Αυτό που οφείλουμε να πράξουμε το επόμενο διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές, ήτοι σε 35 ημέρες, είναι να αναδείξουμε το ευρωπαϊκό περιεχόμενο της εκλογικής αναμέτρησης. Γιατί, ας μην το ξεχνάμε, ευρωεκλογές έχουμε! Και να μιλήσουμε απλά και κατανοητά, αρχικά, στον κόσμο που μας ενδιαφέρει, στα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκφράσουμε, στον κόσμο της εργασίας, στους συνταξιούχους αλλά και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Γιατί στην Ευρώπη καταστρώνονται οι πολιτικές και παράγεται το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προσεχώς θα υιοθετηθεί και από την Ελλάδα.

Και εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς, με προτάσεις που περιέχουν αιχμές, ρήξεις και όραμα. Το πρώτο που διακυβεύεται στις εκλογές είναι ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά διαφαίνεται η πιθανότητα Δεξιά και Ακροδεξιά να αποτελούν την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου και να επεξεργάζονται πολιτικές που αφορούν όλη την Ευρώπη, κάτι που αποτελεί τον μείζονα κίνδυνο της εποχής μας. Η Ακροδεξιά, ενισχυμένη από τις πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, «σηκώνει κεφάλι». Και αυτό αποτελεί τεράστιο πισωγύρισμα και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας. Φυσικά, η Νέα Δημοκρατία, έχοντας ενσωματώσει τόσο στον λόγο της όσο και στο στελεχιακό της δυναμικό ακροδεξιά αντίληψη, δεν ανησυχεί τόσο για την πολιτική κατεύθυνση όσο για τις εκλογικές απώλειες. Και αυτό φάνηκε και από τη στελέχωση του ψηφοδελτίου της, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση Μπελέρη.

Επομένως, η μάχη των ευρωεκλογών έχει ένα μεγάλο διακύβευμα, την απόκρουση της Ακροδεξιάς αλλά και τη διαφύλαξη του Κράτους Δικαίου. Ταυτόχρονα, η μάχη είναι για μια Ευρώπη στην οποία η οικονομική πρόοδος θα συνυπάρχει με την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Για μια Ευρώπη στην οποία οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα ορίζουν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή τους διαβίωση και θα τους προστατεύει από τη μαύρη εργασία.

Η ανάγκη να ψηφισθεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές είναι προφανής. Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ψήφος με διττή σημασία. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αναδεικνύει τα αιτήματα που μόλις προαναφέραμε. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι η αποτελεσματικότερη ψήφος καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Και, ουσιαστικά, η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η αφετηρία για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών εντός της χώρας. Μια αλλαγή που θα σηματοδοτήσει την πορεία επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην εξουσία, ώστε να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία στην πλειονότητα των πολιτών.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε όλες και σε όλους και ζητάμε αποφασιστική στήριξη των συνδυασμών μας. Γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και γιατί και η Ευρώπη έχει ακριβώς την ίδια ανάγκη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ