Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Κρίσιμη η ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στις ευρωεκλογές και στα κοινά

Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Κρίσιμη η ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στις ευρωεκλογές και στα κοινά

Της
ΑΝΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Βουλευτού ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Δικηγόρου


Η συμμετοχή των νέων στις επερχόμενες ευρωεκλογές αποτελεί καίριο σημείο για το μέλλον της Ευρώπης. Οι νέοι συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις και εμπόδια που τους αποτρέπουν από το να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν, παρά τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ευρωεκλογές για την επιρροή των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες αντανακλούν πολλαπλώς και σε εθνικό επίπεδο, καθώς το 70% των νομοθετημάτων της χώρας μας προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, η ενεργός συμμετοχή τους αποτελεί βασικό στοιχείο για τη δημοκρατία και την ευημερία της Ευρώπης.

Μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι είναι η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία και τις συνέπειες της ψήφου τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές δεν επηρεάζει μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης συνολικά και κατ’ επέκταση και κυρίαρχα και των ίδιων. Μάλιστα, η απουσία των νέων από την ψηφοφορία μειώνει την αντιπροσωπευτικότητα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους.

Είμαι, φύσει και θέσει, κοντά στη νέα γενιά, καθ’ όσον, εκτός του ότι είμαι η νεότερη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, έχω διαχρονικά από διάφορες θέσεις ασχοληθεί σε βάθος με τα θέματα της νεολαίας. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό πιστεύω ότι είναι κρίσιμο σε αυτές τις ευρωεκλογές, που η Ευρώπη καλείται να χειριστεί μείζονος σημασίας θέματα, όπως το ενδεχόμενο κοινής αμυντικής πολιτικής, την κλιματική κρίση, την κοινή αγροτική πολιτική, να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των νέων σε αυτές, αλλά και γενικότερα στα κοινά, με πολιτικές ενίσχυσης της συμμετοχής τους σε διάφορα πεδία.

Ειδικότερα, η πολιτική εκπαίδευση στα σχολεία και η προώθηση της πολιτικής συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθώντας την κατανόηση της δημοκρατίας και των πολιτικών θεμάτων, είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση του ενδιαφέροντος και της ενημέρωσης των νέων σχετικά με την πολιτική διαδικασία. Επιπλέον, η δημιουργία προγραμμάτων και εκστρατειών που απευθύνονται στους νέους και προωθούν τον διάλογο και την ενεργό συμμετοχή μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον τους για την πολιτική δράση. Η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τη συμμετοχή των νέων στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησής τους όσον αφορά τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή.

Προς αυτή την κατεύθυνση, καθιερώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας ο θεσμός της «Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας» μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Μέσω του προγράμματος αυτού επιδιώκεται η προαγωγή της ενεργού συμμετοχής των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών σε τοπικό επίπεδο, η καλλιέργεια ισχυρών δεσμών μεταξύ των νέων και της τοπικής κοινωνίας και η ενθάρρυνση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν την ενεργό πολιτειότητα των νέων σε τοπικό επίπεδο.

Ως εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα νεολαίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης, είχα στην αρμοδιότητά μου τη συγκρότηση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου Νέων στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ως δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, συμμετείχα στη δημοτική αντιπροσωπεία που έφερε στη Θεσσαλονίκη τον τίτλο και την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014. Επομένως, βιωματικά πιστεύω πως πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους νέους να έρθουν κοντά στη δημόσια πολιτική σφαίρα.

Καταλήγοντας, ας μην ξεχνάμε ότι οι νέοι είναι οι μελλοντικοί ηγέτες μας. Επομένως, η Πολιτεία και η Ευρώπη έχουν καθήκον να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά και στις εκλογικές διαδικασίες, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο, συνεκτικότερο και συμπεριληπτικότερο μέλλον.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ