Συμβουλές προς τους καρδιοπαθείς από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εν όψει του Πάσχα

Συμβουλές προς τους καρδιοπαθείς από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εν όψει του Πάσχα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Λίγες ώρες πριν από την εορτή του Πάσχα και εν όψει των εορταστικών τραπεζιών, συνιστάται εγκράτεια ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 50 ημέρες και στους καρδιοπαθείς.

Το πασχαλινό τραπέζι, παρά τη νοστιμιά του, ενέχει πολλούς κινδύνους για υγιείς και για ασθενείς. Οι καρδιοπαθείς αποτελούν ομάδα υ­ψηλού κινδύνου, γι’ αυτό και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κρού­ει τον κώδωνα κινδύνου για τις διατροφικές τους επιλογές, που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και με σύνεση.

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Κοχιαδάκης, καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι καρδιοπαθείς, ιδιαίτερα, είναι ότι η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής δύο με τρεις ημέρες αργότερα, γι’ αυτό, στην περίπτωση που εμφανίσουν δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια για την πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών.

Επίσης τονίζεται η αποφυγή της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών. Το κύριο πρόβλημα που προκαλούν τα κορεσμένα λιπαρά στην υγεία είναι ο αντίκτυπος στο επίπεδο της χοληστερόλης, καθώς η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οδηγεί σε αύξηση της κακής LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να σχηματίσει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες, που εμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Το αρνί είναι πλούσιο σε τέτοια λιπαρά, γι’ αυτό αφαιρέστε την πέτσα ή αν είναι δυνατόν προτιμήστε κατσίκι για το πασχαλινό γεύμα σας και συνοδεύστε το πάντα με άφθονα πράσινα λαχανικά, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, προκαλούν κορεσμό και εξουδετερώνουν τη θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων.

Η μεγάλη συσσώρευση λίπους είναι ακόμη πιο επικίνδυνη κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια και με εμφράγματα του μυοκαρδίου. Για την αποφυγή λιπαρών πιάτων μπορείτε, λίγη ώρα πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι, να φάτε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς για να μειωθεί το αίσθημα της πείνας. Επίσης, μπορείτε να ξεκινήσετε το γεύμα σας με μια πλούσια πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά, που μόνο ευεργετική επίδραση θα έχουν στον οργανισμό σας.

Η διατήρηση του σωστού βάρους είναι πολύ σημαντική κυρίως για τους καρδιοπαθείς, καθώς η παχυσαρκία και το κοιλιακό λίπος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Είναι πολύ βασικό να διατηρείται μια σωστή ισορροπημένη διατροφή με υπολογισμένες θερμίδες και να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πηγή των θερμίδων, ώστε τα φαγητά που καταναλώνονται να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και όχι λίπος και χοληστερίνη, που έχουν επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: KamranAydinov on Freepik


Σχολιάστε εδώ