Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Το κρίσιμο μήνυμα των ευρωεκλογών

Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Το κρίσιμο μήνυμα των ευρωεκλογών

Της
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ


Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι σημαντικές, καθώς θα κρίνουν το μέλλον και την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων χρόνων και η επικράτηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών έχουν διευρύνει το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις περιφερειακές, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του ευρωσκεπτικισμού και την ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Δεξιά κάνει σαφή ακροδεξιά στροφή, προκειμένου να διατηρήσει ή να κατακτήσει την εξουσία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει αυτή την τάση. Ενώ προβάλλει ένα ψευδομεταρρυθμιστικό πρόσωπο, έχει ενσωματώσει μια ισχυρή ακροδεξιά συνιστώσα, με τα προερχόμενα από τον ΛΑΟΣ στελέχη σε κεντρικούς ρόλους, και υπονομεύει συστηματικά το Κράτος Δικαίου, τις Ανεξάρτητες Αρχές και βασικά δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Είναι η πρώτη φορά μετά τη δικτατορία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε διακομματικά μια ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου.

Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος ο αγώνας, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για ισχυρή Δημοκρατία και ισχυρό Κράτος Δικαίου. Η Ευρώπη χρειάζεται να κατοχυρώσει τη στρατηγική της αυτονομία και να εφαρμόσει μια βιώσιμη και δίκαιη αναπτυξιακή πολιτική, όπου η οικονομική πρόοδος θα συνυπάρχει με την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που στηρίζει την καινοτομία στις πράσινες τεχνολογίες, δημιουργεί νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, κατανέμει δίκαια τα ωφελήματα της ανάπτυξης, προστατεύει και διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατοχυρώνει κατώτατο μισθό που εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και νομοθεσία που προστατεύει τους εργαζομένους από τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεδίο πολιτικών και κοινωνικών διεκδικήσεων και αγώνων που αφορούν άμεσα τη χώρα μας και τον λαό μας. Διεκδικούμε την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα νέο Σύμφωνο, που θα εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, στην οικονομική και κοινωνική συνοχή. Υποστηρίζουμε τη μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ για τη μείωση των ανισοτήτων και την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χώρα μας χάνει μια μεγάλη ευκαιρία αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς με επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ το μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνεται προς λίγους, μεγάλους ομίλους και συμφέροντα.

Η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να είναι όχημα προόδου και όχι εμβάθυνσης των ανισοτήτων. Η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές δεξιότητες, ώστε όλες οι χώρες και όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετάσχουν στη νέα ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, πρέπει να τεθούν κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μην εξελιχθεί σε εργαλείο αποκλεισμού και χειραγώγησης της κοινωνίας και των πολιτών.

Η συμμετοχή και η ψήφος στις ευρωεκλογές έχουν κρίσιμη σημασία, καθώς καθορίζουν την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν για τα επόμενα πέντε χρόνια, με άμεση επίδραση στη ζωή και στην καθημερινότητά μας. Οι πολίτες με τη μαζική συμμετοχή και την ψήφο τους μπορούν να στείλουν μήνυμα προοδευτικής αντεπίθεσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ψήφος για μια δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη. Για μια ισχυρή προοδευτική φωνή και διεκδικητική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ