Εβδομάδα των Παθών στην αγορά

Εβδομάδα των Παθών στην αγορά

Εκτός ελέγχου η ακρίβεια – Μαύρο Πάσχα για εκατομμύρια καταναλωτές

–Χωρίς αντίκρισμα τα μέτρα της κυβέρνησης – Καλπάζει η αισχροκέρδεια

Με σπασμένα τα φρένα συνεχίζει να τρέχει η ακρίβεια στη χώρα, η αισχροκέρδεια σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της και δοκιμάζει τις αντοχές των καταναλωτών. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης όχι απλά αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, αλλά επιπλέον δείχνουν να έχουν εκτροχιαστεί. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βιώνουν μια σκληρή καθημερινότητα, καθώς διαπιστώνουν ότι το κόστος διαβίωσης αυξάνεται σταθερά και εξανεμίζει το εισόδημά τους.

Ακόμη πιο έντονη θα είναι η πίεση που θα δεχτούν οι καταναλωτές τις επόμενες ημέρες, καθώς λόγω των εορτών του Πάσχα οι δαπάνες τους σε τρόφιμα (κυρίως), ένδυση κ.ά. θα αυξηθούν κατακόρυφα και θα τινάξουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι τιμές αγαθών και προϊόντων που σχετίζονται με τις γιορτές (κρέατα, γαλακτοκομικά κ.ά.) έχουν πάρει την ανιούσα και έτσι θα συνεχίσουν και τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και η πλειοψηφία των πολιτών θα σπεύσει να κάνει τις σχετικές προμήθειες. Η αισχροκέρδεια σε όλο της το μεγαλείο.

Παράλληλα, οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την καθιερωμένη εξαπάτηση, καθώς αγαθά (αρνιά, ερίφια κ.ά.) προερχόμενα από το εξωτερικό, κυρίως τις βαλκανικές χώρες, θα «βαφτιστούν» ελληνικά και θα πωληθούν σε υψηλές τιμές. Οι υποτιθέμενοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξαλείψουν το φαινόμενο αυτό που λειτουργεί σε βάρος των καταναλωτών αλλά και των ελλήνων κτηνοτρόφων. Την ίδια ώρα, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αλλάζουν από μέρα σε μέρα, αν όχι κάθε ώρα, και έχουν φέρει τους καταναλωτές στα όρια της απόγνωσης. Οι υποτιθέμενες προσφορές είναι είτε… οπτικό φαινόμενο είτε αφορούν είδη χαμηλής ζήτησης.

Συγκρατήθηκε η τιμή του οβελία, στα… ύψη τα υπόλοιπα είδη

Βαρύτατα εκτεθειμένη από το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας είναι η κυβέρνηση, που έχει αφήσει τους καταναλωτές στο έλεος των καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά. Τα μέτρα που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί ελάχιστη επίδραση είχαν και ανεπαίσθητη ήταν η ανακούφιση που προσέφεραν στους πολίτες. Απόδειξη το γεγονός ότι σε όλες τις έρευνες η ακρίβεια παραμένει (με διαφορά) το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες κρίνουν αρνητικά την κυβέρνηση.

Επισημαίνουν ότι έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει προκειμένου να ανακουφίσει τους καταναλωτές. Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι το ζήτημα αυτό θα μετρήσει στην ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, προφανώς όχι υπέρ της κυβέρνησης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: EUROKINISSI



Σχολιάστε εδώ