Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Έρχεται καταιγίδα με το Μεταναστευτικό

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Έρχεται καταιγίδα με το Μεταναστευτικό

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Την ώρα που η Μέση Ανατολή έχει πάρει φωτιά, μια νέα πρόκληση γύρω από το Μεταναστευτικό έχει θέσει τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδας και της Κύπρου σε κόκκινο συναγερμό.

Πρόκειται για τη μαζική φυγή σύριων προσφύγων, μέσω Λιβάνου, προς την Ελλάδα και κυρίως προς την Κύπρο. Το επικίνδυνο της υπόθεσης αυτής είναι ότι η πλειοψηφία των σύριων προσφύγων που «δραπετεύουν» προς την Ευρώπη είναι πρώην στελέχη του καθεστώτος Άσαντ ή στρατιώτες του που έχουν λιποτακτήσει. Η πλειοψηφία αυτών των ατόμων βρίσκεται στις λίστες ανεπιθύμητων των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό στην υπόθεση των σύριων στρατιωτών είναι ότι δεν περιλαμβάνονται στα αρχεία των προσφύγων και ουδείς γνωρίζει την πραγματική τους ταυτότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να παρεισφρήσουν ανάμεσά τους και στοιχεία που έχουν σχέση με το ISIS και τις ριζοσπαστικοποιημένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή μετά τη συμφωνία Καΐρου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, μια συμφωνία που κατέληξε στη χορήγηση 7,5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια στην Αίγυπτο, οι ροές συνεχίζονται. Μάλιστα, στην Κρήτη αναζητούνται χώροι μακριά από τουριστικούς προορισμούς για προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Κύπρο, η οποία ίσως ζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική της κρίση.

Εκεί το πρόβλημα είναι οι Σύριοι, καθώς οι αφίξεις τους από τον Λίβανο έχουν αυξηθεί πάνω από 3.000% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μαζί με τον αρχηγό της ΚΥΠ βρέθηκαν στη Βηρυτό για να πιέσουν την ΕΕ για μια ευρύτερη συμφωνία με τον Λίβανο, στα πρότυπα αυτής που έγινε με την Αίγυπτο.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Λίβανος σήμερα τελεί υπό κατάρρευση, με πολεμικά μέτωπα σε διάφορες πλευρές, και αναζητείται ο αξιόπιστος συνομιλητής με τον οποίο θα επισυναφθεί μια συμφωνία ελέγχου των χωρικών υδάτων του Λιβάνου.

Ύστερα από μία δεκαετία αδιεξόδων, πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση.

Αυτό που ψήφισε, όμως, η Ευρώπη ίσως αντιμετωπίζει προβλήματα του παρελθόντος σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό στην ήπειρο.

Σε μια εποχή που οι εξελίξεις τρέχουν, η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα των γραφειοκρατών φαίνεται αδύναμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και να τις ελέγξει.

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ