Κλιμάκωση στην Ουκρανία και συνέχιση του πολέμου στη Γάζα
Γράφει ο
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ
Πρέσβυς ε.τ.
Μετά από στροφή των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ψηφίσθηκε τελικά από το Κογκρέσο ένα νέο μεγάλο πακέτο 61 περίπου δισ. δολαρίων για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Με το ίδιο νομοσχέδιο, ψηφίσθηκε βοήθεια 13 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ και 9 δισ. για την Ταιβάν. Ψηφίσθηκε όμως, εκτός του TikTok, και κάτι άλλο. Η κατάσχεση των τόκων από δεσμευμένα στις ΗΠΑ ρωσικά κεφάλαια.
Η νέα βοήθεια στην Ουκρανία θα δώσει μια πολύτιμη ανάσα στο καθεστώς Ζελένσκι, που βρίσκεται στα όρια της καταρρεύσεως. Ασφαλώς, δεν θα αλλάξει τα βασικά δεδομένα του πολέμου, όπως δεν θα τα αλλάξει και η αποστολή από τους Ευρωπαίους πρόσθετων οπλικών συστημάτων, βλημάτων πυροβολικού, αεροσκαφών και στρατιωτικών δυνάμεων. Για τη Ρωσία, ανεξάρτητα από το Δυτικό αφήγημα περί Ρωσικής εισβολής και επιθετικότητας στην Ουκρανία, διεξάγει, στην πραγματικότητα, έναν υπαρξιακό πόλεμο, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί η ανεξαρτησία και η ενότητά της, αλλά και η θέση της στην κόσμο. Έχει κινητοποιήσει γι’ αυτό τα μεγάλα αποθέματα πόρων και δυνατοτήτων που διαθέτει και έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει μ’ επιτυχία τις μαζικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
Η στρατηγική συμμαχία της με την Κίνα της εξασφαλίζει μια μεγάλη εναλλακτική ενεργειακή αγορά, αλλά και στρατηγικές προμήθειες, που είναι απαραίτητες για την οικονομία, την τεχνολογία και την άμυνά της. Ένα νέο δεδομένο στη συνεργασία αυτή είναι η εμφάνιση εσχάτως Κινέζων εθελοντών στο μέτωπο της Ουκρανίας. Είναι μια ένδειξη του πώς μπορεί η σύγκρουση στην Ουκρανία να κλιμακωθεί γρήγορα σε παγκόσμια σύγκρουση, εάν αποσταλούν στην Ουκρανία Ευρωπαϊκές δυνάμεις, με στόχο να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε ρωσική προέλαση, πέραν μιας κόκκινης γραμμής Κίεβο – Οδησσός.
Η διαλεκτική όμως που διαμορφώνεται είναι ολοένα και πιο επικίνδυνη. Στο πλαίσιο του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, οι Αμερικανοί εξήγγειλαν την αποστολή, εκτός των άλλων, πυραύλων εδάφους-εδάφους ATACMS, που έχουν βεληνεκές 300 χλμ. Η Μόσχα απάντησε ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια οι Ρώσοι να προελάσουν Δυτικότερα απ’ ό,τι σχεδίαζαν για να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη που θα υπερκαλύπτει το βεληνεκές αυτών των πυραύλων.
Οι Ρώσοι πολλαπλασιάζουν επίσης τις προσπάθειές τους να εισαγάγουν στον πόλεμο νέα, πιο αποτελεσματικά συστήματα, που θα τους παρέχουν σαφή επιχειρησιακά πλεονεκτήματα και τα μέσα για να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τους πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές, αλλά και τα αεροσκάφη που ανέλαβαν μια σειρά Ευρωπαϊκές χώρες να παράσχουν στην Ουκρανία. Κορυφαίο αντιαεροπορικό αλλά και αντιπυραυλικό νέο σύστημα είναι το S-500 Προμηθεύς, το οποίο μπορεί, κατά τους κατασκευαστές του, να καταρρίπτει αεροσκάφη και πυραύλους, ακόμη και υπερ-υπερηχητικούς, από απόσταση 600 χλμ.
Η σπουδή για γρήγορη παροχή βοήθειας στην Ουκρανία στον τομέα των αντιαεροπορικών όπλων και των αεροσκαφών θέτει στο επίκεντρο και τη δική μας χώρα, από την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αμερικανικού τύπου, ζητείται να στείλει στην Ουκρανία τουλάχιστον μια συστοιχία Patriot και ενδεχομένως και το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300. Ασκούνται επίσης πιέσεις σ’ αυτήν να πωλήσει σε τρίτη χώρα τα 32 F-16 block 30 που διαθέτει, η οποία θα τα μεταβιβάσει στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση καλείται τώρα να πληρώσει τα επίχειρα της πολιτικής που χάραξε στο Ουκρανικό, υπερακοντίζοντας υπέρ μιας πολιτικής που δεν αντιμάχεται βασικά Ελληνικά συμφέροντα και θέτει σε προτεραιότητα τα γνωστά αντι-Ρωσικά ιδεολογήματα, που συνδέονται με τους ηγεμονικούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Η κυβέρνηση έστειλε ήδη στην Ουκρανία μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, μειώνοντας τα Ελληνικά αποθέματα και αποψιλώνοντας την άμυνα των νησιών. Η χώρα δεν έχει σήμερα κανένα περιθώριο να στερηθεί μία από τις πέντε συστοιχίες Patriot, που έχει, για την άμυνα της Ουκρανίας. Προέχει, προφανώς, η άμυνα της Ελλάδος, που έχει να αντιμετωπίσει εκατοντάδες Τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων και ταυτόχρονα αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones).
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το σύστημα S-300, όπως και άλλα Ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα, υπάρχει, εκτός των άλλων, η συμβατική υποχρέωση της Ελλάδος να μη μεταβιβάσει σε τρίτες χώρες τα όπλα αυτά.
Σε ό,τι αφορά τα αεροσκάφη F-16 block 30, η σπουδή για την απόσυρση και την πώλησή τους είναι ακατανόητη, όταν η Τουρκία προσβλέπει ήδη σε έναν στόλο 270 αεροσκαφών, στα οποία θα προστεθεί και το εθνικής κατασκευής νέο μαχητικό Kaan.
Το θέμα του αναγκαίου στρατιωτικού ισοζυγίου, για όσο χρόνο, τουλάχιστον, η Άγκυρα προβάλλει διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος, μας φέρνει στην άλλη μεγάλη κρίση στην περιοχή μας, στην οποία η Τουρκία επιδιώκει να επιτύχει ανακατατάξεις παίρνοντας τολμηρά το μέρος της Χαμάς και ερχόμενη ευθέως σε σύγκρουση με το Ισραήλ.
Ο Ερντογάν, παρά τις τακτικές υποχωρήσεις, στις οποίες προέβη, προσφάτως, για να επιτύχει την αποδέσμευση των αεροσκαφών F-16 block 70 και viper, και τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει σταθερά στην ίδια στρατηγική γραμμή, επιδιώκοντας ανεξάρτητη Τουρκική πολιτική, προαγωγή της Τουρκίας σε «μεγάλη» δύναμη και ηγεμονικό ρόλο στον Μουσουλμανικό κόσμο.
Στο πνεύμα αυτό, συναγωνίζεται το Σιιτικό Ιράν, που έχει υπό την επιρροή του τη Σουνιτική Χαμάς, και επιδιώκει να αξιοποιήσει την αλληλεγγύη με τη Χαμάς και τους Παλαιστινίους για να ενισχύσει την επιρροή του στον Σουνιτικό Αραβικό κόσμο, κατά πρώτο λόγο την Αίγυπτο.
Ο πόλεμος στη Γάζα, με τη μεγάλη χρονική διάρκεια που παίρνει και το μέγεθος της καταστροφής για τους Παλαιστινίους που επιφέρει, θέτει σε δύσκολη θέση πολλά Αραβικά καθεστώτα, όπως θέτει, άλλωστε, σε δύσκολη θέση και φιλικές προς το Ισραήλ χώρες. Ένα εύγλωττο παράδειγμα είναι ο ξεσηκωμός, στις ΗΠΑ, των φοιτητών, όπως έγινε στο παρελθόν για το Βιετνάμ.
Η αποσόβηση προς το παρόν μιας επικίνδυνης κλιμακώσεως μεταξύ Ισραήλ και Ιράν απέτρεψε μια επαπειλούμενη μεγάλη έκρηξη. Οι αιτίες όμως και το εκρηκτικό απόθεμα είναι πάντα εκεί. Επείγει ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα, αλλά η προοπτική αυτή φαίνεται λίγο πιθανή, όταν αναρριπίζονται οι φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη να ενισχύει όσο το δυνατόν την άμυνά της και να επαγρυπνεί, χωρίς αυταπάτες, γιατί είναι γνωστό ότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: UNICEF/James Elder – The destruction of buildings has continued in Khan Younis, in the southern Gaza Strip.