Φάμελλος: “Ακόμα ένα βήμα προς τα πίσω για την ελληνική δικαιοσύνη ο δικαστικός χάρτης Φλωρίδη”

Φάμελλος: “Ακόμα ένα βήμα προς τα πίσω για την ελληνική δικαιοσύνη ο δικαστικός χάρτης Φλωρίδη”

«Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με το νομοσχέδιο του δικαστικού χάρτη, το οποίο αποτελεί την επιτομή της προχειρότητας και της έλλειψης ουσιαστικής διαβούλευσης με αυτούς που υπηρετούν τη δικαιοσύνη. Κυρίως, όμως, με τις τοπικές κοινωνίες. Η δικαιοσύνη χρειάζεται στήριξη, όχι συρρίκνωση που επιχειρεί με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ενοποίηση δικαστηρίων του κ. Φλωρίδη κατέληξε σε μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση που έχει διχάσει πολλές περιοχές της χώρας μας. Οι προτεινόμενες διατάξεις δεν πρόκειται να φέρουν συντόμευση στην εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων πρώτα από όλα, γιατί δεν προχωράει η επίλυση σε κανένα από τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα. Δεν έχουμε ούτε εξοπλισμό, ούτε υποδομές, ούτε περισσότερους δικαστές, ούτε περισσότερους δικαστικούς υπαλλήλους» σημείωσε ο Σ. Φάμελλος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη συνάντησή του με εκπροσώπους του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου οι οποίοι κατήγγειλαν ότι αποκλείστηκαν από τη διαβούλευση του νομοσχεδίου όπως και οι τοπικές κοινωνίες. Παρουσίασαν στον Σωκράτη Φάμελλο τα σοβαρά προβλήματα που έχουν στην άσκηση των καθηκόντων τους κυρίως σε υποδομές, εξοπλισμό και στελέχωση και στις σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξυπηρέτηση των πολιτών και της επιχειρηματικότητας.

Παρουσίασαν δε προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων, μία μεταρρύθμιση στην οποία δεν προχωράει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των δικαστικών υπαλλήλων εκφράστηκε η κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και για το λόγο αυτό έχουν προχωρήσει σε αποχές και στάσεις εργασίας. Οι διεκδικήσεις των δικαστικών υπαλλήλων είναι οι πραγματικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση μιας τέτοιας διαδικασίας που θα συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής. Όπως περιέγραψαν στη συνάντηση τα αιτήματά τους στοχεύουν στην υλικοτεχνική υποδομή, κτίρια και ψηφιακό εξοπλισμό, τον συνολικό ψηφιακό εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων, και κυρίως για τις τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, ενός ανθρώπινου δυναμικού που εξαντλείται καθημερινά χωρίς μέσα και υποβαθμιζόμενο θεσμικά και οικονομικά. Στη συνάντηση εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου συμμετείχαν οι Τριαντάφυλλος Φουντάς, Χριστίνα Χριστογιάννη, Βασίλης Μπαμίχας, Βασιλική Γρηγοριάδου, Δήμητρα Τζιμούρτα και Μανώλης Κωνσταντινίδης.

Ο Σ.Φάμελλος ενημέρωσε τους συνδικαλιστές και για την κατάθεση από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τροπολογίας για την καταβολή επιδόματος σε δικαστικούς υπαλλήλους με την οποία ζητά την επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών στους δικαστικούς υπαλλήλους.

Η καταβολή της αποζημίωσης αυτής είναι απαραίτητη και αποκαθιστά μια μακροχρόνια αδικία, που υφίστανται οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας από το έτος 2011, όταν καταργήθηκε η «πάγια μηνιαία αποζημίωση» που τους χορηγήθηκε το 1995 ως ποσοστό (75%) της «κατ’ αποκοπή αποζημίωσης», που ελάμβαναν οι Δικαστικοί Λειτουργοί μέχρι και του βαθμού του Προέδρου Πρωτοδικών. Με τις τωρινές δημοσιονομικές συνθήκες θεωρείται απαραίτητο να χορηγηθεί εκ νέου το επίδομα αυτό και να προσδιοριστεί το ύψος αυτού με αρχική βάση το ποσό των 185,00€, που είχε υπολογιστεί πριν το χρόνο της κατάργησής του

Στη συζήτηση ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στις διατάξεις κατάργησης των ειρηνοδικείων Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά που έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις και στις τοπικές κοινωνίες και στα στελέχη των δικαστηρίων. Επεσήμανε επίσης τις προτάσεις που υπάρχουν αντί για κατάργηση να προχωρήσει η δημιουργία Περιφερειακού Πρωτοδικείου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη για να αποκεντρωθούν οι διαδικασίες και να εξυπηρετούνται καλύτερα και ταχύτερα οι πολίτες.



Σχολιάστε εδώ