Καλή σας Μεγάλη Εβδομάδα. Έρχεται η Λαμπρή, η αγορά όμως είναι μαύρη κι άραχνη…

Καλή σας Μεγάλη Εβδομάδα. Έρχεται η Λαμπρή, η αγορά όμως είναι μαύρη κι άραχνη…


…Όπου και να κοιτάξεις, φως δεν βλέπεις πουθενά. Λίγος ο κόσμος στα μαγαζιά, η τσέπη είναι άδεια, τίποτα δεν περισσεύει. Ούτε για τους μεγάλους ούτε για τα παιδιά. Πού καταντήσαμε…

♦ Πτώση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αναμένεται το 2024. Αιτία, η μεγάλη προσφορά σε καλλιέργειες όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Οι πλούσιες συγκομιδές των τελευταίων μηνών έχουν οδηγήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι να έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 10% από την αρχή του έτους και για το καλα­μπόκι κατά 6%.
♦ «Η συγκάλυψη δεν εγγυάται το ‘‘τέλειο πολιτικό έγκλη­μα’’», γράφει σε άρθρο του στα «Νέα» ο Νίκος Βούτσης, πρώην πρόεδρος της Βουλής. «Το ‘‘πέπλο σιωπής’’ στα όρια της ‘‘σιγής ασυρμάτου’’, τόσο για το αποκαλυφθέν σκάνδαλο των υποκλοπών όσο και για το υπό διερεύνηση τότε ‘‘έγκλη­μα των Τεμπών’’ αλλά και το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, εξυπηρετήθηκε πλήρως από τη μεγάλη πλειοψηφία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, όχι ωστόσο από την ερευνητική δημοσιογραφία, ακόμα και από ικανή μερίδα του καθημερινού έντυπου Τύπου, με προφανή στόχο να μη θιγεί η αξιοπιστία της τότε κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι η συνταγή πολιτικής συγκάλυψης δεν θα γίνει ποτέ το “τέλειο πολιτικό έγκλημα”».
♦ Ταξίδι στην Ουρουγουάη και στη Χιλή πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά από προσκλήσεις των ομολόγων της. Είναι η πρώτη φορά που η Προέδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Λατινική Αμερική και ειδικότερα τις δύο αυτές χώρες, αν και έχουν μεγάλες ελληνικές κοινότητες.
♦ Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη για τη Folli Follie. Στις 17 Μαΐου αναμένεται η εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορουμένους. Καιρός δεν ήταν;
♦ Προσφυγή γιατρών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα απογευματινά χειρουργεία. Υποστηρίζουν ότι η απόφαση είναι αντισυ­νταγματική και «φέρεται να επιβλήθηκε η έκδοσή της από το γεγονός του μεγάλου χρόνου αναμονής α­σθενών για να χειρουργηθούν».
♦ Γερασμένα είναι τα σχολικά κτίρια στην Αθήνα, που χρειάζονται πλέον εκτενείς και συχνά δομικές παρεμβάσεις, ενώ ο αντισεισμικός έλεγχος από το ΤΕΕ δεν έχει αρχίσει ακόμη! Η ανέγερση νέων εγκαταστάσεων σε πολλές γειτονιές είναι αναγκαία, ωστόσο είναι δύσκολο να βρεθούν ελεύθεροι χώροι μέσα στην πόλη.
♦ Το αποτύπωμά της σε νέες, ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές επιδιώκει να ενισχύσει η Aegean μέσω της παραλαβής τη διετία 2026 – 2027, σε πρώτη φάση, τεσσάρων αεροσκαφών Airbus A321neo LR, που θα παρέχουν στον αερομεταφορέα τη δυνατότητα να εκτελεί πτήσεις μεγαλύτερης εμβέλειας, ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση μακρινών προορισμών, εκτός Ευρωπαϊκής Έ­νωσης.
♦ Επεκτείνεται η συνεργασία μεταξύ της Alpha Bank και της UniCredit. Σύμφωνα με τους διευθύνοντες συμβούλους Βασίλη Ψάλτη και Aντρέα Ορσέλ, υπάρχουν σχέδια για εξαγορές στη Ρουμανία και κοινές συμφωνίες στους τομείς των πληρωμών, της συναλλακτικής τραπεζικής και των κεφαλαιαγορών. Ο κ. Ορσέλ, μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Alpha Bank πρότυπο για την είσοδο της UniCredit σε νέες αγορές.
♦ Αύξηση του προστατευτισμού στις αναπτυγμένες χώρες το 2023. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, κυβερνήσεις κυρίως των πιο πλούσιων χωρών υιοθέτησαν πάνω από 2.500 μέτρα προστατευτισμού.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ