Διεθνής πρωτοτυπία η αμερικανική σύσταση προς το Ιράν να δεχθεί μια ελαφρά επίθεση από το Ισραήλ – Του Εμμ. Γούναρη

Διεθνής πρωτοτυπία η αμερικανική σύσταση προς το Ιράν να δεχθεί μια ελαφρά επίθεση από το Ισραήλ – Του Εμμ. Γούναρη


Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Η αναφερθείσα αμερικανική σύσταση προς το Ιράν να δεχθεί στην πραγματικότητα μια ελαφρά επίθεση από το Ισραήλ, για να κατευνασθεί έτσι το Ισραήλ και να αποφευχθεί μια νέα διατάραξη της ειρήνης διεθνώς, αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία! Δηλαδή, είναι σαν να λέει κάποιος «μην τον σκοτώσεις αλλά κόψ’ του μόνο τα χέρια».

Λες και η ανατίναξη από το Ισραήλ της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό ήταν κάτι ασήμαντο, λες και οι εγκληματικές αυτές πράξεις του Ισραήλ (ανατίναξη πρεσβείας, Γάζα κ.λπ.) είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο!
Ακόμα και ο Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν ανατίναξε καμία πρεσβεία των συμμάχων στο Βερολίνο! Φτάσαμε στο σημείο η λογική του Νετανιάχου και οι πράξεις του να κρατούν ολόκληρο τον κόσμο τουλάχιστον σε ανησυχία ή και φόβο για την έναρξη ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την ανατίναξη μιας πρεσβείας οποιουδήποτε κράτους και τον φόνο των διπλωματών που υπηρετούν σε αυτή πρέπει να τη θεωρούμε απαράδεκτη πράξη και να τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση της πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεών μας.

Η απόφαση του Ισραήλ να προβεί στην ανατίναξη μιας πρεσβείας είναι εγκληματική πράξη και είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση του κράτους που αντιπροσωπεύεται στην πρεσβεία. Άλλωστε, η ανατίναξη της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό ήταν η αιτία της ιρανικής ανταπόδοσης. Πολλώ δε μάλλον η τελευταία απόφαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου να προβεί στο να εκτοξεύσει, ευτυχώς ανεπιτυχώς, πυραύλους σε περιοχές που αποθηκεύονται ιρανικά πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν αντέδρασε με σωφροσύνη, σεβόμενο την ειρήνη στην περιοχή, και όχι μόνο. Αυτή είναι η αλήθεια και καλό είναι η Ελλάδα, στα σχολεία της οποίας ακόμη διδάσκεται η ιστορία της Περσίας, του Ξενοφώντος, να μην εμπλακεί σε οτιδήποτε της επιβάλλουν η Αμερική, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εναντίον του Ιράν, χώρα με την οποία έχουμε και είχαμε πάντα καλές σχέσεις εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε τις φιλικές και αδελφικές σχέσεις ελλήνων και ιρανών φοιτητών σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως επίσης μεταξύ Ιρανών και Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, ευελπιστώντας βέβαια στον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, που ίσχυε επί εκατοντάδες χρόνια στο Ιράν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: EPA/IRANIAN ARMY HANDOUT HANDOUT



Σχολιάστε εδώ