Συγκρατήθηκε η τιμή του οβελία, στα… ύψη τα υπόλοιπα είδη

Συγκρατήθηκε η τιμή του οβελία, στα… ύψη τα υπόλοιπα είδη


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Ο… πόλεμος για το πασχαλινό τραπέζι έχει αρχίσει εδώ και 25 μέρες, όπως γράψαμε και την περασμένη Κυριακή, με… αιχμή του δόρατος την τιμή του οβελία, που είναι και το είδος που κυριαρχεί στην αγορά εν όψει της Λαμπρής.

Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις, πιέσεις, εισαγωγές και σκληρές διαπραγματεύσεις, η τιμή στα αρνιά και στα κατσίκια διαμορφώθηκε στα σούπερ μάρκετ στα 9,68 – 9,98 ευρώ το κιλό. Μόνο μια μεγάλη αλυσίδα κράτησε την τιμή στα 11 ευρώ το κιλό, αλλά από δω και πέρα θα… μιλήσει η αγορά.

Παράγοντες της εμπορίας κρεάτων, με τους οποίους επικοινωνήσαμε προχθές το πρωί, μας είπαν πως από εδώ και μπρος η τιμή του αρνιού θα… παίζει. Δηλαδή, υπάρχει το ψυχολογικό φράγμα των 10 ευρώ το κιλό, που δεν ξεπεράστηκε, και αυτό πιστώνεται στους κυβερνητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα στις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει τα συναρμόδια υπουργεία με χονδρέμπορους και εκπροσώπους των αλυσίδων πώλησης τροφίμων από την Καθαρά Δευτέρα, αλλά αυτό είναι η αρχή, η βάση. Τα σούπερ μάρκετ που ήδη ανακοίνωσαν τιμές τόσο θα πουλάνε. Όμως στις αγορές, όπου γίνεται καθημερινή διακίνηση κρεάτων, η τιμή θα διαμορφώνεται κάθε μέρα.

Και αν φύγει πολύς κόσμος για το Πάσχα και δεν υπάρχει κίνηση στη Βαρβάκειο, μπορεί το Μεγάλο Σάββατο να το δούμε και στα 8 ευρώ το αρνί. Όπως σίγουρα θα είναι πάνω από 15 και μπορεί να φτάσει και τα 17 ευρώ το κιλό στην επαρχία. Γι’ αυτό πολλοί που θα πάνε σε εξοχικά θα πάρουν αρνί από την Αθήνα.

Εκτός κι αν πάνε σε περιοχές που λειτουργούν καταστήματα των γνωστών μεγάλων αλυσίδων, όπου η τιμή είναι σταθερή και ενιαία.
Εκτός από τις εμπορικές αιτίες που κράτησαν χαμηλά, ίσως και χαμηλότερα από πέρσι, την τιμή του οβελία, υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Οι μεγάλες αλυσίδες προσανατόλισαν τους πάντες στο αρνί και όλα τα υπόλοιπα είδη βγήκαν από τη διαπραγμάτευση.

Μάχη για την τιμή του οβελία

Γαλακτοκομικά, λαχανικά, ζυμαρικά κ.λπ., πωλούνται σε… τσιμπημένες μέχρι πολύ υψηλές τιμές. Ακόμα και είδη που είναι στο καλάθι του νοικοκυριού έχουν ακριβύνει. Το… κόλπο όλο ήταν το αρνί. Έπεσαν όλοι για να ρίξουν την τιμή του και τα υπόλοιπα πήραν στα… μουλωχτά την ανηφόρα. Και φυσικά οι αλυσίδες των μεγάλων σούπερ μάρκετ είχαν τον λόγο τους.

Γιατί χρησιμοποιούν το αρνί ως… κράχτη ή ως… δόλωμα, για να το πούμε διαφορετικά. Ο κόσμος πάει για το φθηνό αρνί και μπαίνει στη φάκα. Το ζήτημα για τους εμπορικούς διευθυντές είναι να βάλουν τον κόσμο στο μαγαζί. Όταν τον βάλουν, έχουν τον τρόπο να του… αδειάσουν την τσέπη.

Να μην του μείνουν… ψιλά για να πάει και αλλού. Από εκεί είναι και το κέρδος τους. Από το αρνί αποφάσισαν να μη βγάλουν. Θα τα βγάλουν, όμως, πολλαπλάσια από τα υπόλοιπα είδη. Γι’ αυτό λέμε ότι φέτος αρνί θα φάμε. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρουμε…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: EUROKINISSI


Σχολιάστε εδώ