Χ. Τσιόκας στο “Π”: Εντείνονται οι διεργασίες διαμόρφωσης ελεγχόμενου πολιτικού σκηνικού…

Χ. Τσιόκας στο “Π”: Εντείνονται οι διεργασίες διαμόρφωσης ελεγχόμενου πολιτικού σκηνικού…

Του
ΧΑΡΗ ΤΣΙΟΚΑ
Πρώην Βουλευτή, Μέλους ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ


Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με μεροληπτικό τρόπο, υπέρ των ολίγων, τις καταιγιστικές αλλαγές που αφορούν τη ζωή όλων, με κυρίαρχες αιχμές την ακρίβεια, την επισφαλή εργασία και την έλλειψη κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά. Παντού επιπτώσεις, και στα μεσαία στρώματα και στη νέα γενιά. Η δημοκρατία χειραγωγείται…

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα άνευ όρων παρακολούθημα της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι νέες κοινωνικές συμπεριφορές καθορίζουν και τις πολιτικές. Εθελοτυφλούμε αν δεν βλέπουμε τις μεγάλες αλλαγές στις πολιτικές συμπεριφορές που αποτυπώνονται πλέον από τους πολίτες.

Η αποχή, σε όλα τα ευρήματα και τις καταγραφές, ξεπερνά το 50% και τούτο κρούει καμπανάκι, πρωτίστως, για τον ρόλο των σημερινών κομμάτων, ιδιαίτερα του προοδευτικού χώρου.

Στο πολιτικό σκηνικό, έχουμε μια εκτεταμένη ρευστοποίηση των κομμάτων. Διαμορφώνεται μια κοινωνική αντιπολίτευση χωρίς οι εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις να αντιστοιχούνται. Τα συστημικά, όμως, κέντρα δεν αδιαφορούν για αυτές τις διεργασίες. Επεξεργάζονται σκέψεις και προτάσεις. Κάποιες από τις οποίες ήδη κατατέθηκαν.

Και επειδή γνωρίζουν ότι οι αλλαγές δομικού χαρακτήρα που διαμορφώνουν οι νέες διαιρετικές τομές συνεπάγονται υψηλό πολιτικό κόστος, αναζητούν διαχειριστές.

Διαπιστώνουν ότι διογκώνεται η δυσαρέσκεια για τη ΝΔ. Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, οι απώλειές της αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις και διψήφιο νούμερο.

Τα συγκεκριμένα κέντρα θέλουν να υπερβούν το πρόβλημα της κοινωνικής αντίδρασης. Θέλουν να έχουν στη φαρέτρα τους και σχήματα που να είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν το πολιτικό κόστος πρόθυμων κυβερνητικών σχημάτων, που θα υπηρετήσουν τις ίδιες πολιτικές. Κατά συνέπεια, κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα κέντρα αυτά να ενθαρρύνουν ελεγχόμενα πολιτικά συστήματα. Δεν είναι τυχαίο το ότι προβάλλουν το κομμάτι του πολιτικού κόσμου που φλερτάρει με κινήσεις μιας χρήσης μιντιοκρατικού εντυπωσιασμού. Γιατί έτσι υποκαθίστανται η δημοκρατική συμμετοχή και οι συλλογικές, συμπεριληπτικές λειτουργίες από ανεξέλεγκτους εξουσιοδοτισμούς.

Η ρευστοποίηση έχει απάντηση την προοδευτική διέξοδο
Στην εποχή των αλλαγών, που εξελίσσονται με γεωμετρική πρόοδο, το ζητούμενο πρέπει να αφορά την ύπαρξη κομμάτων, αξιών και αρχών που θα δίνουν διέξοδο κυβερνησιμότητας με εναλλακτικά προγράμματα. Κομμάτων προοδευτικών, με συμμετοχή και γείωση.

Εδώ εντοπίζεται ο ρόλος της σύγχρονης κυβερνώσας Αριστεράς, της Οικολογίας και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
Με σημείο εκκίνησης τις ευρωεκλογές, καλούνται να απαντήσουν ποιες πολιτικές της πρωτοβουλίες θα αντιστοιχηθούν με την κοινωνική αντιπολίτευση για να επανέλθει ο προοδευτικός χώρος στον δρόμο της συνάντησης και σε τροχιά διακυβέρνησης.
Τα προβλήματα της κοινωνίας απαιτούν δράσεις διαμόρφωσης μιας μεγάλης προοδευτικής συνάντησης από τα κάτω. Δεν είναι ώρα για «διμέτωπους», περιχαρακώσεις ηγετικών ομάδων ή ανταγωνισμούς ποσοστών κομμάτων διαμαρτυρίας.
Είναι η ώρα της ευγενούς άμιλλας όλων των προοδευτικών κομμάτων, με μονομέτωπο αντινεοφιλελεύθερο αγώνα, που θα καθιστά ενεργό την κοινωνική θέληση.

Γιατί δεν είναι κοινωνικό ζητούμενο το ποιος θα είναι δεύτερο ή τρίτο κόμμα. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί ο πήχης των ευρωεκλογών να υπολείπεται –σε ποσοστά– των απωλειών της ΝΔ, που αγγίζουν, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, διψήφιο ποσοστό της επιρροής της. Μιας ΝΔ που με τις πολιτικές της, όπως είπε πρόσφατα και ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει τα πάντα για να έρθει… δεύτερη!

Γίνεται επισπεύδουσα ανάγκη να συμβάλουμε στο να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες ώστε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όσο και τα άλλα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στο προοδευτικό τόξο να γίνουν ανάχωμα στη μετάλλαξη του πολιτικού συστήματος της χώρας σε μια καρικατούρα αντιγραφής μοντέλων διακυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Αμερική κ.λπ. Με «κολοβές» δημοκρατίες, όπου αναμετριούνται συστημικά κόμματα για να εφαρμοσθούν οι ίδιες άδικες πολιτικές, απλώς με άλλα πρόσωπα.

Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών για τις δυνάμεις της Αριστεράς, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Οικολογίας, γενικότερα για κάθε προοδευτικό πολίτη, είναι τώρα και για αυτήν καλούμαστε να γίνουμε οι επισπεύδοντες…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ieidiseis.gr



Σχολιάστε εδώ