Ο εκ δεξιών κίνδυνος χτυπάει την πόρτα της ΝΔ

Ο εκ δεξιών κίνδυνος χτυπάει την πόρτα της ΝΔ

Επί μακρόν και σε κάθε ευκαιρία ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμιζε ότι η μάχη των εκλογών στην Ελλάδα κρίνεται πάντα στον χώρο του Κέντρου. Με αυτό το σκεπτικό πορεύτηκε σχεδόν από την ανάδειξή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Υποτίμησε συνειδητά με τον τρόπο αυτό τις διεργασίες που εξελίσσονταν στα δεξιά της παράταξης και υποβάθμισε το μέγεθος του κινδύνου που μπορεί να προκύψει από τη συγκεκριμένη πλευρά. Όλα αυτά μέχρι πρότινος.

Διότι το τελευταίο διάστημα δεν κοιτάζει πλέον… αφ’ υψηλού στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, έχει στρέψει εξ ολοκλήρου το βλέμμα του προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Με μεγάλη καθυστέρηση, βέβαια, διότι ο κίνδυνος που συνειδητά υποτιμούσε μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν είναι απλά υπαρκτός, πλέον του… χτυπάει την πόρτα! Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μια σταθερή απώλεια δυνάμεων και οι ψηφοφόροι που την εγκαταλείπουν κατευθύνονται στη μεγάλη τους πλειονότητα προς τα κόμματα της Δεξιάς.

Πρωτίστως προς την Ελληνική Λύση και δευτερευόντως προς τη Νίκη, τη Φωνή Λογικής κ.ά. Η κατάσταση είναι προβληματική σε ολόκληρη την επικράτεια, υπάρχουν, ωστόσο, περιοχές που είναι κατά πολύ χειρότερη. Ιδίως δε σε περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος, όπου οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας αγγίζουν ακόμη και το 10% – 12%. Ενώ την ίδια στιγμή η Ελληνική Λύση ενισχύει την επιρροή της και υπερβαίνει το 10%.

Η εικόνα αυτή ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει στρατηγική, με στόχο να φρενάρει τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά. Στο πλαίσιο αυτό, έχει πυκνώσει τις επιθέσεις του σε βάρος του Κυρ. Βελόπουλου, ενώ περιέλαβε στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές πρόσωπα με αναφορά και επιρροή στο δεξιό ακροατήριο.

Αρκετά στελέχη θεωρούν ότι η αντίδραση του πρωθυπουργού ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση και ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές δεν επαρκεί για να φρενάρουν οι διαρροές προς την Ελληνική Λύση. Επιπλέον, εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν ο «ξαφνικός πόλεμος» εναντίον του κ. Βελόπουλου θα ευνοήσει τη Νέα Δημοκρατία ή θα στείλει κόσμο στην Ελληνική Λύση.

Στη φάση αυτή ορισμένα στελέχη ασκούν κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι υποτίμησε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα αυτό να διογκωθεί και να είναι εξαιρετικά δύσκολη η αντιμετώπισή του.

Υπάρχουν, δε, και άλλα στελέχη που όλα αυτά τα χρόνια τόνιζαν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στους συντηρητικούς ψηφοφόρους και τώρα δηλώνουν… δικαιωμένα, αλλά ανήσυχα.

Στην περίπτωση, δε, που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία, η εμμονή του κ. Μητσοτάκη με τον κεντρώο χώρο θα είναι ένα από τα σημεία για τα οποία θα δεχθεί κριτική.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ