Η παγκόσμια οικονομία υπολογίζει περισσότερο τους Χούθι

Η παγκόσμια οικονομία υπολογίζει περισσότερο τους Χούθι


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Παρότι ανάλογα γεγονότα με αυτά της Μέσης Ανατολής είναι τροφή για τους συνωμοσιολόγους, για την ώρα είναι μάλλον περιορισμένες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, αφού οι σημαντικές αγορές, όπως το πετρέλαιο, είχαν ήδη προεξοφλήσει την επίθεση.

Όλοι οι έγκυροι αναλυτές του πλανήτη, μάλιστα, μίλησαν για την επίθεση που έγινε… Σαββατοκύριακο για να μη διαταραχθούν τα χρηματιστήρια.

Όμως, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί και επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής, ο κομβικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η αναταραχή στις αγορές ενέργειας, ειδικά στις τιμές του πετρελαίου.

Μέχρι στιγμής, οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν κινηθεί πολύ ανοδικά μετά την επίθεση, καθώς φαίνεται ότι η αγορά είχε ήδη λάβει υπόψη της την τρέχουσα ασταθή κατάσταση.

Αν οι τιμές ανέβαιναν και παρέμεναν υψηλές, αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, σε μια εποχή που πολλές χώρες ήδη υποφέρουν από μακροπρόθεσμο υψηλό πληθωρισμό.

Πέρα από το επικοινωνιακό του τελευταίου χτυπήματος, υπάρχει, όμως, και μια εξέλιξη που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Αν το Ιράν ή οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι συνεχίσουν να στοχεύουν πλοία στη εμπορική οδό στα στενά του Ορμούζ, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος παράπλευρων απωλειών.

Αυτός ο κίνδυνος θα μπορούσε να εμπλέξει περαιτέρω τις ΗΠΑ, να αυξήσει το κόστος των ναύλων παγκοσμίως και τελικά να προκαλέσει απροσδιόριστες καταστάσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, λοιπόν, ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν φαίνονται να είναι, σε οικονομικό επίπεδο, μάλλον διαχειρίσιμες για την ώρα.

Το τραγικό για το παγκόσμιο εμπόριο θα ήταν να υπάρχει μόνιμη αναστάτωση στα στενά του Ορμούζ αλλά και στη διώρυγα του Σουέζ.

Η παγκόσμια οικονομία δείχνει να μην είναι έτοιμη γι’ αυτό το σενάριο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Mmelouk/commons.wikimedia.org

 


Σχολιάστε εδώ