Η Χειμάρρα στον βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης με την υποψηφιότητα Μπελέρη!

ΕΚΕΙ ΦΤΑΣΑΜΕ, ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Να καμουφλάρει την ήττα που υπέστη η πολιτική της έναντι του Έντι Ράμα στη Χειμάρρα επιχειρεί η κυβέρνηση με την προσφορά μίας θέσης στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στον εκλεγμένο και φυλακισμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη.

Και μάλιστα προχώρησε στην κίνηση αυτή όχι για λόγους σεβασμού και εκτίμησης προς την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά αποσκοπώντας σε μικροκομματικά οφέλη, θεωρώντας και ελπίζοντας ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη θα της προσφέρει άλλοθι «εθνικών φρονημάτων» και θα αποτελέσει ανάχωμα σε νέες διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Η πραγματικότητα είναι ότι στην ηγεσία της ΝΔ ποτέ δεν «αγάπησαν» τον Φρέντι Μπελέρη, τον οποίο θεωρούν εθνικιστή, που με τη στάση του χαλάει το «υπέροχο κλίμα» με τον Έντι Ράμα, το οποίο είχε εκφραστεί, μεταξύ άλλων, και με την κυβερνητική πρόσκληση για να παρουσιάσει τις ζωγραφιές του και τα γλυπτά του σε έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στη Χειμάρρα και ενώ ήδη μεθόδευε το πραξικόπημα στον Δήμο Χειμάρρας.

Η ελληνική κυβέρνηση τότε υποχρεώθηκε να σηκώσει ψηλά το θέμα, θεωρώντας ότι, εν όψει και των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2023, έπρεπε να δείξει εθνικά αντανακλαστικά. Βέβαια, από το φθινόπωρο υ­πήρξαν σημάδια κάμψης αυτής της πολιτικής, ενώ εάν συνεχιζόταν η πί­εση σε όλα τα μέτωπα, θα καμπτόταν η αδιαλλαξία αυτή του Έντι Ράμα.

Έτσι, τα αντιφατικά μηνύματα που έστελνε η Αθήνα αποθράσυναν α­κόμη περισσότερο τον αλβανό πρωθυπουργό, ο οποίος κατάλαβε ότι η Αθήνα ήταν έτοιμη να υποχωρήσει πρώτη.

Όταν, μάλιστα, η Αθήνα έστειλε μήνυμα ότι ήταν θετικό το ότι ο κ. Ράμα κάποια στιγμή αναφέρθηκε σε «ε­κλεγμένο δήμαρχο» ή όταν υποστήριξε ότι θα ήταν ένα βήμα καλής θέλησης αν οριζόταν κάποιος άλλος μειονοτικός δήμαρχος, ο Έντι Ράμα κατάλαβε ότι είχε κερδίσει το παιχνίδι της Χειμάρρας.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν αντιστάσεις και εντός της κυβέρνησης, που κατόρθωσαν να κρατήσουν ισορροπίες. Ο Σταύρος Παπασταύρου όχι μόνο στήριξε τη σκληρή γραμμή έναντι των Τιράνων αλλά επισκέφτηκε και ο ίδιος προσωπικά τον Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές, όπως έκανε και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Παπασταύρου είχε στο πλευρό του και τους Άδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Άγγελο Συρίγο, κρατώντας έτσι μια στοιχειώδη πίεση προς την Αλβανία.
Όμως, ο Έντι Ράμα δεν είχε κανέναν λόγο να μην τραβήξει έως τέλους τον εκβιασμό και τα τετελεσμένα, αφού απολάμβανε την πλήρη ανοχή των ξένων και ειδικά των Ευρωπαίων, τους οποίους δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να πείσει η ελληνική διπλωματία.

Έτσι, άφησε τον Μπελέρη στη φυλακή, καταδικασμένο για αδίκημα το οποίο δεν αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία, όπου η αλβανική κυβέρνηση έραβε και ξήλωνε κατά το δοκούν, χωρίς μάρτυρες κατηγορίας και με αποδεικτικό υλικό το οποίο κατέρρευσε στη διάρκεια της δίκης.

Με πονηρό τρόπο, μάλιστα, έσπευσε να διορίσει περιφερειάρχη Αυλώνας τον Βαγγέλη Τάβο, ο οποίος είναι μειονοτικός και σημαντικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην βουλευτής Αργυρόκαστρου, ελπίζοντας ότι έτσι θα κατευνάσει τις αντιδράσεις της Αθήνας ώστε να αποδεχθεί τη «νίκη» του στη Χειμάρρα.

Διότι στη μάχη της Χειμάρρας νικητής αναδεικνύεται ο Έντι Ράμα, αφού κατόρθωσε να ανατρέψει τον εκλεγμένο δήμαρχο και τώρα πλέον έχει όλο τον χρόνο δικό του για να οργανώσει νέες εκλογές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος σε αυτές θα είναι ο Βαγγέλης Τάβος, ο οποίος θα εμφανιστεί με ατζέντα υποτιθέμενης προστασίας των δικαιωμάτων και της μειονότητας στη Χειμάρρα, αλλά θα είναι ο έμπιστος του Έντι Ράμα στην περιοχή και δεν θα εναντιωθεί σε επιλογές του αλβανού πρωθυπουργού για το περίφημο σχέδιο «τουριστικής αξιοποίησης» της Χειμάρρας.

Ό,τι κι αν συμβεί από δω και πέρα, η Αθήνα δεν θα πρέπει να συμβιβαστεί με τα τετελεσμένα του Έντι Ράμα. Αντιθέτως, έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να αναδειχθεί σε αυστηρότερο ελεγκτή της τήρησης του κράτους δικαίου και του σεβασμού των περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων της μειονότητας. Και να καταστήσει όλα αυτά απόλυτο κριτήριο για τη στάση της στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Η σχέση με τον Έντι Ράμα έχει διαρραγεί, αν και ουσιαστικά ποτέ δεν υπήρξε ειλικρινής, καθώς ο αλβανός πρωθυπουργός έχει επιλέξει στρατηγικά ότι σύμμαχός του είναι η Τουρκία του Ερντογάν, γνωρίζοντας ότι έτσι απλώς μπαίνει στη… μύτη της Ελλάδας και αποκτά δήθεν μοχλό πίεσης απέναντί της. Επίσης, ο Έντι Ράμα, χωρίς κανέναν φραγμό, θεωρεί ότι μπορεί να κάνει παιχνίδι μόνος του με χώρες της Ευρώπης, τη Γερμανία, τη Γαλλία αλλά και την Ιταλία, με την οποία συνήψε και τη συμφωνία για δημιουργία στρατοπέδου φιλοξενίας μεταναστών που συλλαμβάνονται σε ιταλικό έδαφος.

Ο Φρέντι Μπελέρης, πιθανότατα λίγο πριν ή λίγο μετά τις ευρωεκλογές, θα αποφυλακιστεί, αφού θα έχει εκτίσει την ποινή που θα επιβάλει το Εφετείο Τιράνων. Και πιθανότατα θα εκλεγεί ευρωβουλευτής συγκεντρώνοντας την ψήφο συμπάθειας των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Και από το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι μια φωνή στο πλευρό της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Όμως, η μικροκομματική εκμετάλλευση του προσώπου του Φρέντι Μπελέρη από τη ΝΔ μόνο καλό δεν κάνει στην υπόθεση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Και καθώς θα παραμένει ανοιχτή η «πληγή» της Χειμάρρας, ούτε η απομάκρυνση Μπελέρη και η μετακόμισή του στην Ευρωβουλή ούτε η τοποθέτηση νέου μειονοτικού δημάρχου στη Χειμάρρα θα μπορέσουν να κλείσουν τα τραύματα που προκάλεσε ο Έντι Ράμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις… Αυτή η κατάσταση υποχρεώνει την Αθήνα να επαναξιολογήσει συνολικά την πολιτική της έναντι της Αλβανίας αλλά και των Δυτικών Βαλκανίων, όπου τα αγκάθια των επερχόμενων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και της αντιπαράθεσης Σερβίας – Κοσόβου απειλούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και να πλήξουν το κύρος, την αξιοπιστία, την επιρροή και την ισχύ αποτροπής της χώρας μας στην περιοχή αυτή που αποτελεί ζωτικό χώρο για την Ελλάδα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: himara.gr



Σχολιάστε εδώ