Χ. Μαμουλάκης στο “Π”: Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ο προοδευτικός κόσμος δεν πρέπει να επιλέξει την αποχή!

Χ. Μαμουλάκης στο “Π”: Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ο προοδευτικός κόσμος δεν πρέπει να επιλέξει την αποχή!

Του
ΧΑΡΗ ΜΑΜΟΥΛΑΚΗ
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου,
Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών ΚΟ,
Πολιτικού Μηχανικού BEng MSc


Κάθε πέντε χρόνια, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλέγουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έτσι, και στις 9 Ιουνίου 2024 όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Από την Ελλάδα εκλέγονται, με σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, 21 ευρωβουλευτές.

Πρακτικά, ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των ψήφων που θα έχει λάβει, το οποίο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3%. Αντίστοιχα, η Γερμανία εκλέγει 96 και η Γαλλία 81 ευρωβουλευτές, καθώς ισχύει η αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, που σημαίνει ότι μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους συγκριτικά με μια μικρότερη. Έχει τη σημασία του το ότι, ενώ οι εκλογές διεκδικούνται από εθνικά πολιτικά κόμματα, οι σε συνολικό αριθμό 705 ευρωβουλευτές μόλις εκλεγούν επιλέγουν να γίνουν μέλη διακρατικών πολιτικών ομάδων βάσει της ιδεολογικής τους κατεύθυνσης. Η τάση που διαφαίνεται να διαμορφώνεται για την ιδεολογική αυτή κατεύθυνση δεν αφήνει περιθώρια αποχής από τις εκλογές του Ιουνίου.

Οι ευρωεκλογές πρέπει να σταματήσουν να χαρακτηρίζονται ως μια διαδικασία «χαλαρής ψήφου». Αποτελεί ευθύνη όλων μας να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να μην είναι χαλαρός στις διεκδικήσεις του. Οι λόγοι που οι ευρωεκλογές δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χαλαρά είναι πολλοί. Οι ευρωβουλευτές, μαζί με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, θα διαμορφώνουν και θα αποφασίζουν για νέους νόμους που θα επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας. Στην ατζέντα τους βρίσκονται ζητήματα όπως η οικονομία, η καταπολέμηση της φτώχειας, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία, η μετανάστευση, η ισότητα, η έμφυλη βία, το κράτος δικαίου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.ο.κ. Ας αναλογιστούμε ότι η πλειονότητα των κανόνων που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών.

Η σύνθεση, λοιπόν, του Ευρωκοινοβουλίου μάς αφορά άμεσα. Γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί, και το εκεί πρέπει να το ταυτίσουμε με το εδώ, θα προωθούν συγκεκριμένες πολιτικές. Είναι η ψήφος μας που θα προσδιορίσει αν οι πολιτικές αυτές θα είναι προοδευτικές, αριστερές, με κοινωνικό πρόσημο, που θα προάγουν τη δημοκρατία, ή αυταρχικές, συντηρητικές, υπέρ των ισχυρών, των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων, του κεφαλαίου.

Έχει ειδική βαρύτητα να κατανοήσουμε τα προαναφερόμενα, καθώς οι έρευνες χτυπάνε το καμπανάκι της ενίσχυσης της Ακροδεξιάς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια άνοδος που με ιστορικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς όρους εξηγείται, αλλά θα πρέπει να αποτραπεί, καθώς μια τέτοια έκβαση θα ήταν άκρως επιζήμια κατ’ αρχάς για τη δημοκρατία. Είναι ευθύνη μας να «μιλήσουμε» διά της ψήφου μας. Η αποχή σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν είναι επιλογή. Όλοι οι άνθρωποι με αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό προσανατολισμό πρέπει να ακουστούν. Η χώρα μας δεν έχει περιθώρια να στερηθεί την απαραίτητη υποστήριξη της ΕΕ σε κρίσιμους τομείς, όπως της κοινωνικής πολιτικής, της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής και του περιβάλλοντος. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης οπισθοδρόμησης σε όρους κράτους δικαίου, διασφάλισης προσωπικών δεδομένων, δικαιωμάτων των πολιτών, ευκαιριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διά της λειτουργίας του αποδεικνύει ότι η δημοκρατία δεν είναι για αυτόν ένα θεωρητικό πλαίσιο αλλά η πυξίδα για να ακουστεί η φωνή των πολιτών. Έτσι και η επιλογή των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε με μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατική διαδικασία. Είναι αυτοί οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που μπορούν και θα κατευθύνουν τις δυνάμεις τους για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωπαϊκή κατάταξη κρίσιμων δεικτών και θα διεκδικήσουν για τους πολλούς, ώστε το δικαίωμα στο όνειρο να πάψει να είναι προνόμιο των λίγων!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ