Θεανώ Φωτίου: Καθηγητές Πανεπιστημίου στη Βουλή προτείνουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ (βίντεο)

Θεανώ Φωτίου: Καθηγητές Πανεπιστημίου στη Βουλή προτείνουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ (βίντεο)

Κατά την παρέμβαση της στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, η Βουλευτής Νότιου Τομέα Θεανώ Φωτίου επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

• Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Λινού για την πρωτοβουλία της να διοργανώσουμε αυτή τη συζήτηση με θέμα το Περιβάλλον και την Υγεία, όπως και να ευχαριστήσω τους ομιλητές επιστήμονες για τις εξαιρετικές εισηγήσεις τους. Το θέμα της συνεδρίασης χρειάζεται πολλές ώρες συζήτησης. Έπρεπε να γίνει ημερίδα λόγω της σπουδαιότητάς του. Θα αναφερθώ σε τρεις μόνο εισηγήσεις.

• Κύριε Σαρηγιάννη είπατε για τις τεράστιες ανισότητες στην υγεία και το περιβάλλον. Επισημαίνω ότι οι ανισότητες αυξάνονται τα τελευταία 4 χρόνια στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η εισήγησή σας αγγίζει την καρδιά του προβλήματος. Και όταν λέτε ότι αν ξοδέψουμε 2 δις ευρώ τότε θα έχουμε 16 δις ευρώ όφελος και 16.000 λιγότερους νεκρούς, δίνετε τη μόνη ορθή απάντηση στο ερώτημα που μας θέτουν εδώ στη Βουλή όταν καταθέτουμε μια πρόταση, το ερώτημα «που θα βρείτε τα λεφτά». Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι έχει μεγάλη σημασία «να βρούμε τα λεφτά».  «Να βρούμε τα λεφτά» διότι τότε θα κερδίσουμε ανθρώπινες ζωές, αλλά θα κερδίσουμε κι ένα γενικότερο όφελος για την κοινωνία και για την οικονομία. Διότι είδαμε όλοι πως όλα τα πράγματα περιπλέκονται μεταξύ τους: και ανάπτυξη, και οικονομία, και περιβάλλον, και υγεία, και ζωή και θάνατος, και τα πάντα.

• Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Καρρά και να επισημάνω ότι στη διπλανή αίθουσα συζητιέται νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με αυτό το νομοσχέδιο η ΝΔ επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία. Κυρία Καρρά γνωρίζω πολύ καλά την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που εκπροσωπείτε, η οποία, μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, χαρακτηρίζουν τη μελέτη της ολλανδικής εταιρείας για τη Θεσσαλία – μελέτη που η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί για να δικαιολόγησει την εν λόγω ιδιωτικοποίηση – ως «μια επικίνδυνη για όλη τη χώρα οπισθοδρόμηση σε καταστροφικά έργα εντυπωσιασμού και ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και οικοσυστημάτων».

• Κύριε Κουτράκη δεν γνωρίζω καλύτερο πράγμα από τα 5 συμπερασματικά σημεία – προτάσεις με τα οποία ολοκληρώσατε την εισήγησή σας. Σας ευχαριστώ πολύ διότι προτείνατε: (α) τη δραστική μείωση ορυκτών καυσίμων, (β) τη μεταμόρφωση της γεωργίας σε γεωργία εσωτερικών χώρων, (γ) την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, (δ) την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ενεργειακές κοινότητες και από εναλλακτικά καύσιμα, (ε) όχι σε νέες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι δώρο κάνετε σήμερα στη Βουλή και στο ελληνικό κράτος με τις προτάσεις αυτές. Αν ήτανε να ανοίξει παράρτημα το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ όπου εργάζεστε και να έρθετε στην Ελλάδα, θα ψήφιζα και με τα δέκα μου χέρια!!!


Σχολιάστε εδώ