Οι 7 πληγές του Μητσοτάκη

Οι 7 πληγές του Μητσοτάκη

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

–Ακρίβεια και εγκληματικότητα μαστίζουν τη χώρα – Βαριά η σκιά από τις υποκλοπές και την τραγωδία στα Τέμπη
–Αντικυβερνητικό κίνημα στις τάξεις της Εκκλησίας – Η απειλή του Κυρ. Βελόπουλου – Στα χαμηλά η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας

Και ενώ ο χρόνος για τις ευρωεκλογές τρέχει αντίστροφα, ο δρόμος για την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά σπαρμένος με αγκάθια φαντάζει. Η μάχη για την επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας, που είναι και ο βασικός στόχος, θα είναι δύσκολη και επίπονη, χωρίς να υπάρχουν στην παρούσα φάση οι εγγυήσεις για ένα αίσιο τέλος.

Οι κίνδυνοι πολλοί, οι απειλές επίσης, ενώ ένας… αέρας αγανάκτησης φυσάει στην ελληνική κοινωνία. Εξ ου και στα ενδότερα της κυβερνητικής παράταξης επικρατεί προβληματισμός, ανησυχία και συγκρατημένη… απαισιοδοξία εν όψει της αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου. Και η ανησυχία τους αυτή έχει να κάνει με επτά «εστίες του κακού».

Ακρίβεια: Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους πολίτες και δοκιμάζει τις (οικονομικές) αντοχές εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων σε διάφορα επίπεδα, ωστόσο, αυτά δεν στάθηκαν ικανά (αρκετά) να ανακουφίσουν τους πολίτες, και ειδικά τους οικονομικά ευάλωτους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπου το 80% απαντά ότι η κυβέρνηση δεν έκανε όσα έπρεπε για να αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας και τις συνέπειές της.

Εγκληματικότητα: Το άλλοτε ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης έχει μετατραπεί σε αχίλλειο πτέρνα της. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις, και του ίδιου του πρωθυπουργού, περί της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, η εγκληματικότητα, σε όλες τις εκφάνσεις της, βρίσκεται σε συνεχή έξαρση. Δολοφονίες, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, γυναικοκτονίες, κακοποιήσεις, εφηβική βία, κρούσματα μπούλινγκ στα σχολεία κ.ά. βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Με συνέπεια επτά στους δέκα πολίτες να κρίνουν μετεξεταστέα την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέμπη: Αν και έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος, η τραγωδία στα Τέμπη εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της στη χώρα και αποτελεί σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Το πρόβλημα του Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι τόσο η σκληρή κριτική που δέχεται από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο η εμπεδωμένη αντίληψη (βεβαιότητα) περί συγκάλυψης, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Ότι η μεν κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποκρύψει τις ευθύνες των πραγματικά υπεύθυνων για το τραγικό δυστύχημα, προεξάρχοντος του τότε αρμόδιου υπουργού Κ. Αχ. Καραμανλή, η δε δικαιοσύνη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν συνέβαλε στην αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων και στη δίωξη των υπαιτίων της τραγωδίας. Το θέμα των Τεμπών αναμένεται να κυριαρχήσει σε όλη την προεκλογική περίοδο, και αυτό δεν θα είναι προς όφελος της κυβέρνησης.

Υποκλοπές: Μπορεί το θέμα να έχει βγει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, παραμένει, ωστόσο, ένα μελανό σημείο της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Κοινό σημείο με την τραγωδία των Τεμπών η αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία ότι η κυβέρνηση κατέβαλε εργώδεις προσπάθειες για να συσκοτίσει την υπόθεση και να μην αποκαλυφθούν οι σκοτεινές πτυχές της. Πόσω μάλλον που ο άμεσα εμπλεκόμενος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν στενός συνεργάτης και συγγενικό πρόσωπο του πρωθυπουργού. Είναι βέβαιο ότι καθ’ οδόν προς την 9η Ιουνίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα φέρουν στο προσκήνιο το θέμα των υποκλοπών. Ειδικά ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος υπήρξε ένα από τα «θύματα» του κυκλώματος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Εκκλησία: Διαχρονικά, η Νέα Δημοκρατία, με εξαίρεση ελάχιστες, σύντομες χρονικές περιόδους, πορεύθηκε χέρι χέρι με την Εκκλησία. Αυτήν τη φορά, σε αυτές τις ευρωεκλογές, ενδεχομένως και αργότερα, στις εθνικές εκλογές, οι πορείες τους θα είναι αντίθετες και… συγκρουόμενες. Με αφορμή τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια που πέρασε από τη Βουλή, στις τάξεις της Εκκλησίας επικρατεί οργή σε βάρος της κυβέρνησης. Που δεν είναι βουβή και ακίνδυνη, αντίθετα, εξελίσσεται σε μεγάλο κίνδυνο για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Και αυτό διότι αυτήν τη στιγμή έχει διαμορφωθεί ένα κίνημα από μητροπολίτες, ιερείς, μοναχούς κ.ά., που δεν έχουν κηρύξει απλά τον πόλεμο στην κυβέρνηση αλλά δίνουν μάχη υπέρ άλλων (ιδεολογικά όμορων της Νέας Δημοκρατίας) κομμάτων. Το κόστος για την κυβερνητική παράταξη προδιαγράφεται… υψηλό, υψηλότατο, και θα είναι μία από τις αιτίες για ένα μη αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

Βελόπουλος: Μέχρι πριν από λίγους μήνες, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετώπιζαν με ειρωνική (υποτιμητική) διάθεση τον Κυρ. Βελόπουλο. «Ποιος θα πάρει στα σοβαρά έναν τύπο που από τηλεοράσεως πουλάει μαντζούνια για την τριχόπτωση και αυθεντικές επιστολές του Χριστού;», απορούσαν. Έπεσαν έξω. Η Ελληνική Λύση το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μια αυξητική τάση, αλλά το χειρότερο για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι μαζεύει τους απογοητευμένους της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικά, δε, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η ζημιά που υφίσταται η κυβερνητική παράταξη είναι σημαντική, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό στη Μακεδονία να μην καταφέρει να υπερβεί το 25%.

Συσπείρωση: Οι αστοχίες και οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης σε μια σειρά θεμάτων (Τέμπη, υποκλοπές), η αναποτελεσματικότητα σε ορισμένους τομείς (ακρίβεια, ε­γκληματικότητα κ.ά.) έχουν αφήσει ένα αίσθημα απογοήτευσης στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Με συνέπεια σταδιακά να αποστασιοποιηθούν και να σταματήσουν να στηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, αυτό που βάρυνε καθοριστικά, μετατρέποντας την απογοήτευση σε δυσφορία, ίσως και αγανάκτηση, ήταν ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μετά την ψήφισή του από το Κοινοβούλιο οι διαρροές συντηρητικών, στην πλειονότητά τους, ψηφοφόρων ήταν μαζικές. Αυτήν τη στιγμή η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας κινείται πέριξ του 60%, ποσοστό αρκετά χαμηλό για κυβερνών κόμμα και μάλιστα ενάμιση μόλις μήνα πριν στηθούν οι κάλπες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ