Κυριακή των Βαΐων: Γιατί τρώμε ψάρι
Την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ γιορτάζουμε την Κυριακή Βαΐων ερχόμενοι στην εβδομάδα των Παθών του Κυρίου και των Παρά το γεγονός ότι είναι Σαρακοστή, το ψάρι καταλύεται.
Όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο, όλες οι Εβδομάδες της Τεσσαρακοστής ονομάζονται “Εβδομάδες ξηροφαγίας” επειδή ακολουθείται αυστηρή νηστεία και μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές καταλύεται το λάδι και το κρασί. (Διαβάστε ΕΔΩ).
Την Κυριακή των Βαΐων, συνεπώς καταλύεται και το ψάρι λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής.
Έτσι και το παιδικό τραγούδι ήταν: «Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!»
Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι διαβάζουμε στην ιστοσελίδα dogma.gr: “Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι δηλαδή, την ημέρα του Ευαγγελισμού.Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε:, «Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείται τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή.
Μετά από αυτές αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ΄αυτήν όλοι με φόβο…» Είναι ενδεικτικοί οι όροι «αφού σταματήσετε τη νηστεία» και «να αρχίζετε», οι οποίες δείχνουν ότι μια νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει.
Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Άρα η εορτή αυτή βρίσκεται ανεξάρτητα ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ΄αυτήν την ημέρα ψαριού.”
Πηγή: dogma.gr