Η ελαστική περί δικαίου ηθική της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μπελέρης – Του Ν. Στραβελάκη
Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης βρίσκεται φυλακισμένος από τις 13 Μαΐου 2023 και έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για συμμετοχή στο «οργανωμένο έγκλημα». Σύμφωνα με πολλούς, η δίωξή του είναι πολιτική και οφείλεται στην αντίθεσή του σε project ανάπλασης στην περιοχή της Χειμάρρας, στο οποίο φέρεται να έχει νιτερέσα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Άλλοι, πάλι, λένε ότι ο κ. Μπελέρης απλώς εκπροσωπεί αντίθετη ομάδα συμφερόντων από εκείνη του κ. Ράμα.
Στις 15 Απριλίου 2024 ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να συμπεριλάβει τον κ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι η κίνηση αυτή είναι μια προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εκμεταλλευτεί τις ακροδεξιές καταβολές και σχέσεις του κ. Μπελέρη ώστε να επανασυσπειρώσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους στο κόμμα του. Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της «ΕΦΣΥΝ» (29/5/2023) η ακροδεξιά – παρακρατική δράση του κ. Μπελέρη πάει πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν είχε συλληφθεί με όπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Αλλά συνεχίσθηκε και αργότερα, όταν διεξήγαγε πολιτικούς αγώνες με τη Χρυσή Αυγή και τον ΛΑΟΣ. Για πολλούς το γεγονός της αποκλειστικής χρησιμοποίησης του κ. Μπελέρη προς άγραν ακροδεξιών ψήφων αποδεικνύεται από το ότι θα παραμείνει φυλακισμένος ακόμη κι αν εκλεγεί. Οπότε, ποια η χρησιμότητα της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ;
Προσωπικά, θα παραβλέψω αυτές τις επισημάνσεις και θα πω ότι, αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει στα πολιτικά κίνητρα της δίωξης Μπελέρη, καλά κάνει και τον συμπεριλαμβάνει στα ψηφοδέλτια του κόμματός του. Όσο για τις ακροδεξιές του καταβολές, μπορεί να έχει μετανιώσει, όπως και οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης, εκ των κορυφαίων υπουργών και στελεχών της ΝΔ, οι οποίοι έχουν διατελέσει στελέχη χουντικών οργανώσεων αλλά και βουλευτές του ΛΑΟΣ. Αυτό που δεν μπορώ να παραβλέψω, όμως, είναι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της ΝΔ.
Πριν από μερικές ημέρες, απαγορεύθηκε στο Βερολίνο συνέδριο για την ειρήνη στην Παλαιστίνη, το οποίο συνδιοργάνωναν παλαιστινιακές και εβραϊκές οργανώσεις στη Γερμανία μαζί με συλλογικότητες και προσωπικότητες από ολόκληρη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών ήταν και το ΜέΡΑ25 και ο πρόεδρός του Γιάνης Βαρουφάκης. Η εκδήλωση, ως γνωστόν, διαλύθηκε από τη Γερμανική Αστυνομία, ενώ συνελήφθη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης (χειρουργός το επάγγελμα). Ο τελευταίος απελάθηκε και του απαγορεύθηκε η είσοδος στη Γερμανία για απροσδιόριστο χρόνο. Ανάλογες κυρώσεις υπέστη και ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος σχεδίαζε να είναι υποψήφιος (ως δικαιούται) με το ΜέΡΑ25 στη χώρα αυτή. Του απαγορεύθηκε η είσοδος στη Γερμανία και η άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής δράσης επ’ αόριστον. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στη Γερμανία στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Περιέργως πώς, στην περίπτωση αυτή οι περί δικαίου ευαισθησίες και τα αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας δεν λειτούργησαν. Το κυβερνητικό κόμμα δεν προχώρησε σε καμία πράξη καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς αυθαιρεσίας. Έκανε σαν να μη συνέβη ποτέ το εν λόγω περιστατικό. Θα μου πείτε ότι φοβήθηκαν μήπως δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα στις σχέσεις μας με τη Γερμανία, αλλά και πάλι η ΝΔ δεν έδειξε να νοιάζεται ιδιαίτερα για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία. Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης, όπως και να το κάνουμε, είναι μια προσωπικότητα πολύ διαφορετική από τον κ. Μπελέρη. Είναι καθηγητής πανεπιστημίου, με διεθνή βιβλιογραφική παρουσία, έχει διατελέσει υπουργός και βουλευτής με την ψήφο του ελληνικού λαού και πολιτεύεται με όρους δημοκρατίας και διαλόγου. Γιατί, λοιπόν, δεν δικαιούται να απολαμβάνει τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων σε μια τόσο κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του;
Η απάντηση είναι, νομίζω, προφανής. Ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι ακροδεξιός, όπως ο κ. Μπελέρης, και ως εκ τούτου η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί μαζί του. Είναι μακρά παράδοση στην ελληνική Δεξιά η άποψη ότι το δίκαιο αφορά τους «δικούς μας». Οι υπόλοιποι ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Νομίζω ότι με τους κοινωνικούς μας αγώνες αλλά και με τις ευρωεκλογές αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε – να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: himara.gr