ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ στο “Π”: «Stop bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς»

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ στο “Π”: «Stop bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς»

–Ένα παγκόσμιο φαινόμενο σε έξαρση απαιτεί μια στιβαρή εθνική πολιτική

Της
ΖΕΤΤΑΣ Μ. ΜΑΚΡΗ
Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού


Ο τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την ταυτότητα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας στα σχολεία. Από τον τίτλο κιόλας γίνεται ευθέως η αναγνώριση του προβλήματος, δηλώνεται απόλυτα η αδιαπραγμάτευτη αρχή μας ότι η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία μας και διαγράφεται ρητά η ευθύνη μας να βοηθήσουμε παιδιά που έχουν υποστεί bullying να μιλήσουν για αυτό.

«Stop bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς». Με κοφτή, τηλεγραφική διατύπωση, απευθυνόμαστε στους χιλιάδες παραλήπτες, θύτες, παρατηρητές, θύματα, γονείς, εκπαιδευτικούς, στην κοινωνία. Περιμένουμε ότι ο καθένας θα επεξεργαστεί το μήνυμα, από την πλευρά του, θα πιστέψει στη δύναμη του μηνύματος και στη δική του δύναμη και θα αξιοποιήσει τα μέσα που εξασφαλίζουμε για να σταματήσουμε όλοι μαζί τη σαρωτική επέλαση του φαινομένου της βίας στα σχολεία.

Η κατάσταση μπορεί να είναι έντονη αλλά, παρά την πολυπλοκότητα του φαινομένου, η απόφαση πρέπει να είναι μία.

«Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς». Είναι η προτροπή στη γενναία πράξη που πρέπει να κάνει κάθε παιδί-θύμα βίας και κάθε παιδί-παρατηρητής κακοποιητικών συμπεριφορών στα σχολεία. Και εμείς, κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί, είμαστε εδώ για να ακούσουμε κάθε φωνή και να δώσουμε λύση σε κάθε καταγγελία.

«Stop bullying». Είναι το μήνυμα που πρέπει να επεξεργαστούν τα παιδιά που ασκούν βία και εκφοβισμό, ψυχολογικό, διαδικτυακό και παραδοσιακό, γιατί τα περιστατικά θα αποκαλυφθούν και οι θύτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Γιατί τώρα, πιο στοχευμένα από ποτέ, δίνεται η πρόσβαση σε όλα τα παιδιά να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους, είτε μέσω των γονέων τους είτε μόνα τους, εφόσον η ηλικία τους το επιτρέπει.

«Stop bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς». Είναι η δέσμευση της κυβέρνησης ότι είμαστε δίπλα σε παιδιά και εφήβους, ενώνουμε δυνάμεις, βρίσκουμε τα επιστημονικά, παιδαγωγικά, τεχνικά μέσα, ανιχνεύουμε τα περιστατικά εκφοβισμού, τα αντιμετωπίζουμε γρήγορα και αποτελεσματικά και αποτρέπουμε την εξάπλωση της βίας στο σχολικό περιβάλλον μέχρι να εξαλείψουμε το φαινόμενο-μάστιγα του εκφοβισμού στα σχολεία.

«Stop bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς». Καμία καταγγελία δεν θα χαθεί, κανένα παιδί δεν θα αισθανθεί ότι εμπιστεύτηκε την Πολιτεία και δεν βρήκε ανταπόκριση σε μια τόσο δύσκολη προσωπική του στιγμή όπως είναι η καταγγελία ενός περιστατικού βίας και εκφοβισμού, όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογό του με μαθητές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

«Παρεμβαίνουμε σε μια σκληρή πραγματικότητα». Είναι τα λόγια του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη. Και αυτή η παρέμβαση είναι η πολυεπίπεδη μέριμνά μας για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που κάθε μέρα μάς αφήνει εκτεθειμένους απέναντι στην ευθύνη μας να προστατέψουμε παιδιά και εφήβους, με την έντασή του και την «ευφάνταστη» δημιουργικότητα και ποικιλία των εκφάνσεών του.

Ένα παγκόσμιο φαινόμενο σε έξαρση απαιτεί μια στιβαρή εθνική πολιτική. Η εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού και η εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, που σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί με την πολύτιμη υποστήριξη του Ιδρύματος «Ωνάση», είναι η κατηγορηματική δήλωσή μας και η συντονισμένη και αποφασιστική δράση μας στη θωράκιση της σχολικής κοινότητας απέναντι στο φαινόμενο της βίας στα σχολεία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ