Μάχη για την τιμή του οβελία

Μάχη για την τιμή του οβελία


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Κυβέρνηση, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και παραγωγοί δίνουν εδώ και μερικές μέρες μια πραγματική… μάχη για την τιμή του οβελία. Το αρνάκι που θα φάμε το Πάσχα, είτε στη σούβλα είτε στον φούρνο, έχει γίνει σημείο αναφοράς τόσο για τους κυβερνητικούς παράγοντες όσο και για τους ανθρώπους της αγοράς και βεβαίως για τους παραγωγούς, για διαφορετικούς λόγους φυσικά.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρέμβει με κάθε τρόπο για να συγκρατήσει την τιμή του αρνιού τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, για να πει ότι, παρά την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά, κατάφερε να διασφαλίσει αρνί σε χαμηλή τιμή για να φάει όλος ο κόσμος το Πάσχα. Άλλωστε, έναν μήνα μετά το Πάσχα έχουμε ευρωεκλογές και η τιμή του οβελία θα τις επηρεάσει. Γιατί ο κόσμος θα θυμάται αν έφαγε αρνί ή… κοτόπουλο.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί, βλέποντας ότι, λόγω της πενταήμερης αργίας, θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση αρνιών από την επαρχία, κρατάνε… πισινή και περιμένουν να πουλήσουν εκεί τα ζώα τους για να πιάσουν καλύτερη τιμή.

Έτσι, οι έμποροι δεν βρίσκουν εύκολα ελληνικά αρνιά. Ωστόσο, τα σούπερ μάρκετ έχουν κάνει το κουμάντο τους από νωρίς και έχουν διασφαλίσει πολλά ντόπια αρνιά και κατσίκια, και μάλιστα σε καλές τιμές, γιατί πήραν πολύ μεγάλες ποσότητες, δεδομένου ότι θα καλύψουν με τις αγορές αυτές και τα καταστήματα που έχουν στην επαρχία.

Τα σούπερ μάρκετ θα συγκρατήσουν χαμηλά τις τιμές του οβελία, γιατί θα είναι ο… κράχτης για τα μαγαζιά τους. Όποιος μπει στο μαγαζί τους για να πάρει αρνί, εφόσον φυσικά είναι φθηνή η τιμή του και, ως εκ τούτου, ελκυστική για τον πολύ κόσμο, θα πάρει και εντόσθια για το κοκορέτσι, χοιρινό για κοντοσούβλι, λουκάνικα για μεζέ, τυριά, αυγά, συνοδευτικά, σαλάτες, κρασιά κ.λπ. Από εκεί θα βγάλουν τα χρήματα που θέλουν οι επιχειρήσεις των σούπερ μάρκετ, γι’ αυτό και ποντάρουν στη χαμηλή τιμή του οβελία. Άλλωστε, γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τιμές. Ο ένας περιμένει τον άλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη ή την Πέμπτη πριν από το Σάββατο του Λαζάρου θα αρχίσουν να μιλάνε για τιμές. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η τιμή θα είναι γύρω στα 11 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και στα 12 ευρώ για τα κατσίκια. Ενδεχομένως να έχουμε μείωση έως και 50 λεπτά το κιλό μέχρι την τελική ανακοίνωση.

Οι παραγωγοί πούλησαν νωρίς προς 6 – 7 ευρώ το κιλό τα αρνιά και τώρα έχουν ανέβει στα 8 ευρώ. Η τιμή του οβελία στη Βαρβάκειο ήταν 9 – 10 ευρώ το κιλό την περασμένη εβδομάδα και ενδέχεται να μην ανέβει πολύ μέχρι το Πάσχα γιατί αναμένεται περιορισμένη κίνηση, αφού πολύς κόσμος θα φύγει για την επαρχία. Στα κρεοπωλεία η τιμή του οβελία θα είναι 14 – 15 ευρώ το κιλό. Για να πετύχουν καλύτερες τιμές, πολλοί έμποροι έχουν προγραμματίσει εισαγωγές αμνοεριφίων από Σκόπια και Βουλγαρία, καθώς αυτά τα ζώα είναι όμοια με τα ντόπια. Πάντως, το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα των Καθολικών ήταν πολύ νωρίτερα από το δικό μας έχει συμβάλει αποφασιστικά στο να υπάρχει επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων. Γιατί μπορεί πολλά ντόπια αρνιά να πωλήθηκαν στην Ιταλία τότε, αλλά επειδή το ελληνικό Πάσχα πέφτει 50 μέρες μετά υπάρχει το αναγκαίο χρονικό διάστημα για να μεγαλώσουν τα αρνιά που γεννήθηκαν κατά την περίοδο αυτή. Το κάθε αρνί παίρνει 250 γραμμάρια βάρος την ημέρα, όταν τρέφεται σωστά. Σε έναν μήνα, δηλαδή, έχει γίνει δέκα κιλά. Αντίθετα, το κατσίκι δεν παίρνει τόσο γρήγορα βάρος, γι’ αυτό είναι και πιο ακριβό.

Έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση μέχρι στιγμής όσον αφορά τον οβελία. Όσο περνάνε, βέβαια, οι μέρες τόσο περισσότερο θα ξεκαθαρίζει η κατάσταση. Το θέμα φυσικά που απασχολεί τον κόσμο είναι να μη… σκαρφαλώσουν πολύ οι τιμές, για να μην πούμε το αρνί… αρνάκι!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: EUROKINISSI



Σχολιάστε εδώ