Οι φίλοι μας τα χελιδόνια…

Οι φίλοι μας τα χελιδόνια…

Όλοι μας, πάντα, τέτοια ε­ποχή, ψάχνουμε τα χελιδόνια, που έρχονται από μακριά για να περάσουν το καλοκαίρι και να μας γυρίσουν πίσω στα παιδικά μας χρόνια.
Οι περισσότεροι από εμάς τα αναγνωρίζουμε από τη χαρακτηριστική διχαλωτή ουρά τους.

Η μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου ζωής ενός χελιδονιού είναι περίπου οκτώ χρόνια. Το προσδόκιμο επιβίωσης, όμως, ενός χελιδονιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ποσότητα και οι ποιότητα της τροφής του, καθώς και η ικανότητά του να μεταναστεύσει. Όλα αυτά περιορίζουν τον μέσο όρο ζωής ενός χελιδονιού στα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τα χελιδόνια πετούν σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Τα ταξίδια τους είναι εντυπωσιακά μακρινά. Μπορούν να ταξιδεύουν για εβδομάδες, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα. Σχεδόν όλα τα χελιδόνια εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να περάσουν τον χειμώνα στις χώρες νότια της Σαχάρας, όπου μπορούν να βρουν την τροφή τους πιο εύκολα εκείνους τους μήνες. Το ταξίδι τους από την Αφρική μέχρι τη χώρα μας είναι περίπου 10.000 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι κάθε χρόνο πετούν περίπου 20.000 χιλιόμετρα για να έρθουν στην Ελλάδα και να γυρίσουν στην Αφρική.

Διανύοντας μεγάλες αποστάσεις πάνω από τη θάλασσα, τα χελιδόνια κινδυνεύουν να πνιγούν αν κουραστούν και δεν βρουν κοντά τους στεριά για να σταματήσουν. Ακόμα, έρχονται αντιμέτωπα με αρπακτικά πουλιά και άσχημες καιρικές συνθήκες. Οι δυσκολίες είναι ατελείωτες, ενώ πολλές φορές τα χελιδόνια φτάνουν στον προορισμό τους και βρίσκουν τις φωλιές τους κατεστραμμένες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φωλιάσουν εκεί. Τα χελιδόνια τρέφονται κατά 99% με έντομα, όπως κουνούπια και μύγες, τα οποία πιάνουν όσο πετούν. Οι γονείς, για να ταΐσουν τα μικρά τους, ετοιμάζουν σβόλους, καθένας από τους οποίους αποτελείται από περισσότερα από 50 έντομα!

Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80 είδη χελιδονιών σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας συναντάμε πέντε είδη, με πιο συνηθισμένο το σταβλοχελίδο­νο. Τα χελιδόνια διαφέρουν ως προς διάφορα χαρακτηριστικά τους από είδος σε είδος, π.χ., στο σχήμα, στο χρώμα, στον τρόπο με τον οποίο χτίζουν τις φωλιές τους, στο μέρος όπου τα συναντά κανείς. Οι φωλιές των περισσότερων ειδών χελιδονιών είναι πλίθινες και στρωμένες εσωτερικά με ένα στρώμα από πούπουλα, πάνω στο οποίο μεγαλώνουν τα μικρά τους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό της οικογένειας συμμετέχουν στο χτίσιμο της φωλιάς, μαζεύοντας λάσπη από κάποιο σχετικά κοντινό σημείο και μεταφέροντάς τη στο σημείο της επιλογής τους. Το χτίσιμο μιας φωλιάς ολοκληρώνεται μετά από 8 – 18 ημέρες. Μια φωλιά μπορεί να κρατήσει και να χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ



Σχολιάστε εδώ