Αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στον δρόμο προς τη συνάντηση κορυφής στην Άγκυρα

Αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στον δρόμο προς τη συνάντηση κορυφής στην Άγκυρα

ΣΤΗ ΝΑΡΚΗ ΤΩΝ «ΓΚΡΙΖΩΝ ΖΩΝΩΝ» ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Στη νάρκη των «γκρίζων ζωνών» και της ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας προσέκρουσε για μία ακόμη φορά η διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, προσγειώνοντας απότομα όλους τους αιθεροβάμονες των Αθηνών που προετοιμάζουν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα και δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Η Τουρκία, με ανακοίνωση του υ­πουργείου Εξωτερικών, η οποία εκδόθηκε τη νύχτα της Τρίτης, εξαπολύει μια επίθεση εναντίον της Ελλάδας βγαλμένη από τα παλιά, κονιορτοποιώντας το «καλό κλίμα» και θέτοντας υπό ευθεία αμφισβήτηση τη διαδικασία προσέγγισης.

Με αφορμή την προαναγγελία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο για περιβαλλοντικούς λόγους και για την προστασία σπάνιων θαλασσοπουλιών και θαλάσσιων θηλαστικών, η Τουρκία, με παρέμβασή της, κατηγορεί την Ελλάδα ότι χρησιμοποίει το περιβάλλον για να προωθήσει τις θέσεις της και ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχοι που δεν έχουν αποδοθεί με διεθνείς συνθήκες στην Ελλάδα και γεωγραφικοί σχηματισμοί που είναι αδιευκρίνιστης κυριαρχίας.

Συνεπώς, σύμφωνα με την Τουρκία, αυτά τα πάρκα δεν θα πρέπει να υλοποιηθούν. Το τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί, μάλιστα, ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και καλεί την ΕΕ και τρίτα μέρη να απέχουν από τέτοια σχέδια, που καθιστούν, όπως λέει, την ΕΕ εργαλείο στη διάθεση της Ελλάδας και συγχρόνως προσφέρεται για συνεργασία σε περιβαλλοντικά θέματα στο Αιγαίο, εκεί που εκτείνεται η ελληνική κυριαρχία!

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με μια φλύαρη ανακοίνωση, η οποία πάντως τόνιζε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ανέφερε τα εξής:

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Έτσι, τη στιγμή που, μία ημέρα πριν, διπλωματικές πηγές εξέφραζαν ικανοποίηση για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στη Διακήρυξη των Αθηνών, η Τουρκία επέλεξε να υπονομεύσει το κλίμα, ενώ κορυφώνονται οι διεργασίες για την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε πλήρη ομολογία αποτυχίας της διαδικασίας προσέγγισης, καθώς α­πλώς η κυβέρνηση αγοράζει χρόνο, ενώ η Τουρκία προωθεί τις θέσεις της, προέβησαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές με την παραδοχή ότι, εάν δεν λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όλη η διαδικασία είναι στον αέρα, μεταθέτοντας όμως στο μέλλον ακόμη και την έναρξη συζητήσεων για την οριοθέτηση.

Και η κυβέρνηση θεωρεί ότι αγοράζει «ηρεμία» στο Αιγαίο, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το αντάλλαγμα που ζητά η Τουρκία γι’ αυτό είναι η απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων και η παραίτηση από την άσκησή τους.

Οι διπλωματικές πηγές εξέφραζαν τις ίδιες θέσεις που έχουν εκφραστεί από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και τον ίδιο τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει και την πλήρη εικόνα της διαδικασίας προσέγγισης, μαζί με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα στα μέσα Μαΐου, είναι ενδεικτικό ότι το μόνο στο οποίο γίνεται αναφορά είναι η ηρεμία στο Αιγαίο και η διευκόλυνση στην έκδοση βίζας για τούρκους τουρίστες σε δέκα ελληνικά νησιά.

Μάλιστα, το δεύτερο μέτρο καρκινοβατεί, γιατί ήδη υπάρχει γκρίνια από τα τουρκικά ΜΜΕ ότι τελικά η βίζα για τα νησιά θα εκδίδεται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων, με αποτέλεσμα το κόστος να φτάνει σχεδόν εκείνο για την έκδοση της βίζας Σένγκεν, με την οποία θα μπορούσε ένας τούρκος πολίτης να ταξιδεύσει σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι απλώς σε ένα και μόνο νησί.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες έχει δηλώσει ότι χωρίς την επίλυση του υπερκείμενου ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας δεν θα μπορέσει να υπάρξει βιώσιμη και μακροπρόθεσμη εξομάλυνση των σχέσεων. Συγχρόνως, όμως, παραδέχεται ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει διάλογος με την Τουρκία, έστω και σε διερευνητικό επίπεδο, για το θέμα των οριοθετήσεων.

Έτσι, η Αθήνα κλοτσάει το ντενεκεδάκι παρακάτω και ρισκάρει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να έχει αφοπλίσει τα όπλα της διεθνούς στήριξης έναντι του αναθεωρητισμού της Τουρκίας και να βρεθεί μόνη όταν ο κ. Ερντογάν επιλέξει να επιστρέψει στη γνωστή και πάγια πολιτική του.

Η Αθήνα, μάλιστα, δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένη από την εφαρμογή της Διακήρυξης των Αθηνών και προφανώς αυτή η δήλωση καταγράφεται και από τον διεθνή παράγοντα στις επαφές που έχει με την Αθήνα. Όμως, εκπέμποντας αυτό το κλίμα ευφορίας, η Αθήνα ουσιαστικά «ξεπλένει» την Τουρκία, καθώς δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στην πολιτική των διεκδικήσεων και των αμφισβητήσεών της έναντι της Ελλάδας, όπως αποδείχθηκε με την επαναφορά των «γκρίζων ζωνών».

Με αφελή τρόπο, μάλιστα, η Αθήνα θεωρεί ότι για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος της οριοθέτησης αρκεί η εμπέδωση της… θετικής α­τζέντας και του κλίματος εμπιστοσύνης. Προφανώς, δεν διδάχθηκε τίποτε από την περίφημη προσέγγιση της εποχής των ζεϊμπέκικων ή της κουμπαριάς, που υπήρχε μια άλλη Τουρκία και ένας άλλος Ερντογάν. Και τότε όμως, το καλό και φιλικό κλίμα, που ίσως ονειρεύονται σήμερα στην Α­θήνα, καθόλου δεν βοήθησε στην προώθηση των λύσεων, αντιθέτως φάνηκε το κλίμα αυτό να διευκολύνει τη διεύρυνση των διεκδικήσεων της Τουρκίας έναντι της χώρας μας.

Έτσι, η Αθήνα βαδίζει σαν υπνοβάτης στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, ενώ είναι σαφές ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η Τουρκία δεν προκαλεί στο Αιγαίο απλώς και μόνο επειδή η Ελλάδα αποδέχεται τις απειλές και τις αμφισβητήσεις της, έχοντας έτσι εμμέσως επιτύχει να επιβάλει το casus belli. Διότι η Τουρκία έχει επιτύχει να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τις μονομερείς διεκδικήσεις της εναντίον της Ελλάδας και την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της χώρας μας, τα οποία με τη Διακήρυξη των Αθηνών θα πρέπει να αποφεύγουν τα δύο μέρη.

Μπορεί η Ελλάδα να υποστηρίζει ότι η Διακήρυξη δεν επιφέρει κανέναν περιορισμό στην άσκηση των δικαιωμάτων της, όμως η Τουρκία έχει διαφορετική εικόνα, ενώ το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προχωρά στην άσκηση των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της ουσιαστικά οδηγεί στη νομιμοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων.
Η Αθήνα οφείλει να διαψεύσει εμπράκτως και να ακυρώσει την προσπάθεια αυτή της Τουρκίας, διότι η αδράνεια από δω και πέρα θα ερμηνεύεται ως σιωπηρή ανοχή και συνενοχή…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ