Κομβικές οι ευρωεκλογές για τη ΝΔ

Κομβικές οι ευρωεκλογές για τη ΝΔ


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Σε τροχιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων μπορεί να μπει η Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές. Με βάση τα ποιοτικά δημοσκοπικά στοιχεία, παρά τα κυβερνητικά επικοινωνιακά παιχνίδια με τον κατώτατο μισθό και τις αποπομπές υπουργών, η αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ τείνει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Υποχωρεί διαρκώς σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα και επαναβεβαιώνουν τις φυγόκεντρες τάσεις στη ΝΔ. Τη μεγαλύτερη συσπείρωση μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων σε μία από τις τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, με το 76,6% εκείνων που το ψήφισαν τον Ιούνιο του 2023 να δηλώνουν πως θα το ξανακάνουν στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη χάνει 11,1% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, 2,8% προς τη ΝΔ, 2,7% προς τη Νέα Αριστερά, 2,1% προς την Ελληνική Λύση, 1,7% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 1,7% προς την Πλεύση Ελευθερίας και 1,3% προς άλλο κόμμα.

Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας φτάνει το 71,2%, με το 12,5% να κατευθύνεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για τη ΝΔ και τα δημοσκοπικά στοιχεία, που δείχνουν ότι κρίνεται αρνητικά στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων.

Ενδεικτικό είναι ότι στα ζητήματα της οικονομίας το 32,8% των πολιτών απαντά ότι κανείς δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και μόλις το 30,5% αποφαίνεται θετικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ίδια εικόνα και στα ζητήματα της καθημερινότητας, με τον «κανένα» να επικρατεί με 31,6% και να ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης με 26,3%.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο «κανένας» κερδίζει με 32,3% και ακολουθούν ο πρωθυπουργός με 21,2%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 18,2%, και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 14%.

Το 77,4% της αδιευκρίνιστης ψήφου θεωρεί ότι η στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση των Τεμπών δεν ήταν η σωστή, ενώ, αντίστοιχα, το 48,3% θεωρεί ότι η στάση της αντιπολίτευσης δεν ήταν η σωστή.

Καθώς στην Ευρώπη υπάρχει η τάση πολλοί να ασκούν κριτική στην παρούσα κατάσταση ερωτοτροπώντας με την Ακροδεξιά, κατανοεί κανείς ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, μπορεί να είναι γενεσιουργός αιτία πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, όχι γιατί μπορεί να πέσει η κυβέρνηση, αλλά γιατί η κεντροδεξιά παράταξη μπορεί να γίνει μέρος του πολιτικού προβλήματος της χώρας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ