Κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση

Κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ – ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΠΟΛΙΤΕΣ

–Ανησυχούν στο Μαξίμου για αποχή και τιμωρητική ψήφο

Σταθερή (σαφή) επιδείνωση παρουσιάζουν το τελευταίο (αρκετό) διάστημα τα δημοσκοπικά ευρήματα για την κυβέρνηση, ενώ η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση των πολιτών παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, ενώ οι οιωνοί κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν. Με ορατό τον κίνδυνο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση του Κυρ. Μητσοτάκη και το αποτέλεσμα της κάλπης να αλλάξει τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, η κυβέρνηση δεν έχει απλά απογοητεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά, το κυριότερο, έχει απολέσει την ε­μπιστοσύνη τους.

Επτά στους δέκα σε όλες τις έρευνες εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και τη δυσφορία τους για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, αμφισβητούν την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά της στον χειρισμό σημαντικών ζητημάτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 70% των ερωτηθέντων εκφράζεται αρνητικά για την πολιτική και τους χειρισμούς στα θέματα της ακρίβειας, της εγκληματικότητας, της δικαιοσύνης, της παιδείας κ.ά., ενώ λιγότερο από το 20% εκφράζει θετική άποψη. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η αμφισβήτηση αγγίζει πλέον και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυρ. Μητσοτάκης επιλέγεται δεύτερος, ε­νώ καταλληλότερος θεωρείται ο… κανένας. Αλλά και στη δημοφιλία ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα βλέπει την… πλάτη του Δ. Κουτσούμπα!

Η εικόνα αυτή στις δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά συγκυριακή και παροδική είναι, αντίθετα δείχνει να παγιώνεται προς το χειρότερο για την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο δε χρόνος που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές δεν είναι απεριόριστος, αντίθετα φαντάζει λίγος ούτως ώστε να καταφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων και να φτάσουν στις κάλπες υπό ευνοϊκότερες συνθήκες.

Ανησυχίες
Με την κυβέρνηση να τελεί υπό… κοινωνική αμφισβήτηση, με εξαίρεση έναν – δύο υπουργούς, ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει πάνω του τον προεκλογικό αγώνα και έχει επιδοθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να ανατρέψει την κατάσταση. Ούτως ώστε να πετύχει τον στόχο που έχει βάλει, που δεν είναι άλλος από ένα ποσοστό στις ευρωεκλογές που θα επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά πόσο θα τα καταφέρει και θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη θητεία του ή θα αποτύχει και έτσι θα μπει σε μια μακρά περίοδο αναταράξεων θα φανεί το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Σε πρώτη φάση, με συνεχείς περιοδείες στην επικράτεια, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αυξήσει τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, που έχει υποχωρήσει κάτω από το 70% για πρώτη φορά μετά το 2016, οπότε και ανέλαβε την αρχηγία ο κ. Μητσοτάκης.

Από τους ψηφοφόρους που έχουν αποστασιοποιηθεί ορισμένοι έχουν μετακομίσει σε άλλα κόμματα, κυρίως στον χώρο της Δεξιάς (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής), ενώ οι περισσότεροι έχουν περάσει στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Με τις συνθήκες που επικρατούν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, στις τάξεις της κυβερνητικής παράταξης υπάρχει έντονη ανησυχία, που έχει να κάνει το ενδεχόμενο μια μερίδα των πολιτών να ψηφίσει στις ευρωεκλογές χωρίς καθαρή σκέψη, αλλά με διάθεση να τιμωρήσει την κυβέρνηση. Κάποιοι για την τραγωδία στα Τέμπη και άλλοι από διαφορετική αφετηρία, για τον νόμο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ως προς το πρώτο θέμα, η Νέα Δημοκρατία χάνει ψηφοφόρους από τον χώρο του Κέντρου, ενώ για το δεύτερο από τα δεξιά της.

Το άλλο ενδεχόμενο που ανησυχεί σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό της μεγάλης αποχής. Παραδοσιακά, ένα σημα­ντικό τμήμα των πολιτών δεν ψηφίζει στις ευρωεκλογές, με το σκεπτικό ότι δεν εκλέγεται κυβέρνηση και δεν κρίνονται οι πολιτικές εξελίξεις.

Κατά κανόνα, οι ψηφοφόροι αυτοί προέρχονται από τα μεγάλα κόμματα, κυρίως δε από το κυβερνών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από το 30% ε­κείνων που το 2023 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία έχει αποστασιοποιηθεί, είτε από απογοήτευση είτε από δυσαρέσκεια. Ένα τμήμα αυτών, άγνωστο πόσοι, θα επιλέξει στις 9 Ιουνίου να καθίσει στον καναπέ και δεν θα πάει να ψηφίσει, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το πόσο υψηλό θα είναι το ποσοστό αυτών θα κρίνει σε έναν βαθμό και την εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας. Εξ ου και σε κάθε ευκαιρία ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει τη σημασία και την κρισιμότητα των ευρωεκλογών, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει τους… απογοητευμένους Νεοδημοκράτες. «Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος», «Οι κάλπες της 9ης Ιουνίου δεν προσφέρο­νται για τιμωρητική ψήφο και για μηνύματα διαμαρτυρίας χωρίς α­ντίκρισμα», είναι οι πλέον προσφιλείς του φράσεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI/Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


Σχολιάστε εδώ