Εκδότες: «Πληρώστε όπως και στη Γαλλία» – Google: «Μπορεί και να φύγουμε από την Ελλάδα»

Εκδότες: «Πληρώστε όπως και στη Γαλλία» – Google: «Μπορεί και να φύγουμε από την Ελλάδα»

Μάχη ΕΝΕΔ – Alphabet με «διαιτητή» την ΕΕΤΤ

Συνάντηση στελεχών της Google με ψηφιακούς εκδότες στην Ελλάδα. Η ΕΕΤΤ θα κρίνει το μέλλον των ΜΜΕ. Αν επιβάλει τα προβλεπόμενα από την ελληνική νομοθεσία τέλη στον παγκόσμιο κολοσσό της Alphabet θα ανοίξει ο δρόμος και για τις άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, ώστε να αρχίσουν να πληρώνουν για τα έσοδα που έχουν στη χώρα. Αν επικρατήσει η εισήγηση στελέχους της Αρχής περί συμψηφισμού, ο κλάδος των ΜΜΕ θα μπει σε περιπέτειες. Οι ψηφιακοί εκδότες διεκδικούν ένα ποσό 41 – 53 εκατ. ευρώ από τα περίπου 500 εκατ. ευρώ της δραστηριότητας της Google στην Ελλάδα, που αφορά κυρίως διαφημίσεις (Google Αdvertising) που συνοδεύουν το ειδησεογραφικό περιεχόμενο κατά τη διαδικασία αναζήτησης.

Το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διερευνητικές συναντήσεις ανάμεσα σε μέλη της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) και στελέχη της Google, που ήρθαν στην Ελλάδα για να διερευνήσουν την κατάσταση πριν λάβει τις αποφάσεις της η ΕΕΤΤ, η στάση της οποίας έχει προκαλέσει ήδη πολλά ερωτήματα. Εκδότες και Google συμφώνησαν πως θα περιμένουν την εισήγηση της ΕΕΤΤ επί του κανονισμού που θα προβλέπει το πώς και αν θα γίνει διανομή μέρους από την κερδοφορία της πολυεθνικής στου έλληνες εκδότες, για την άνευ αδείας χρήσης του ειδησεογραφικού υλικού. Η περίπτωση της Γαλλίας, όπου οι εκδότες κέρδισαν 60 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια από την Google, θεωρείται το παράδειγμα για μια συμφωνία, ενώ για την πολυεθνική μια άτυχη στιγμή.

Η Google έδειξε την περίπτωση της Γερμανίας, όπου οι διεκδικήσεις των εκδοτών ήταν άνω των 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο, το δικαστήριο σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων επιδίκασε για αρχή ένα ποσό της τάξης των 4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google έθεσε και ζήτημα αποχώρησης από τη χώρα, αν πιεστεί από την ΕΕΤΤ, όπως έχει κάνει ήδη σε άλλες χώρες, ως μέσο πίεσης για να πετύχει τον περίφημο συμψηφισμό, ο οποίος όμως δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αν η ΕΕΤ καταλήξει σε αυτήν την επιλογή, τότε η ΕΝΕΔ θα προσφύγει στο ΣτΕ και στην ΕΕ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
typologies.gr

 


Σχολιάστε εδώ