Από τον Πειραιά θα πάει η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία για την Ολυμπιάδα του Παρισιού

Από τον Πειραιά θα πάει η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία για την Ολυμπιάδα του Παρισιού


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Με δόξα και τιμή και με μια εντυπωσιακή τελετή, που θα γίνει στον Πειραιά, η Ολυμπιακή Φλόγα που θα ανάψει στην Ολυμπία, στη «γη πάντων αέθλων», όπως την αποκαλούσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, θα ταξιδέψει για τη Γαλλία, προκειμένου να φωτίσει με το Αθάνατο Φως της τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Η Φλόγα, που αντιπροσωπεύει το Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, θα ανάψει στις 11 το πρωί της προσεχούς Τρίτης 16 Απριλίου στον Ναό της Ήρας και στη συνέχεια η πρωθιέρεια Μαίρη Μήνα θα κατευθυνθεί στον στίβο του αρχαίου σταδίου και θα την παραδώσει στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Ολυμπιονίκη μας στην κωπηλασία Στέφανο Ντούσκο. Μετά από δέκα μέρες η Φλόγα θα φτάσει στην Αθήνα και από εκεί θα κατέβει στον Πειραιά. Στην πόλη μας θα πραγματοποιηθεί μια ειδική τελετή μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, κατά την οποία πειραιώτες ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες, μαζί με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, θα μεταφέρουν τη Φλόγα στην Ακτή Ξαβερίου, στο λιμάνι, όπου θα περιμένει πλοίο σε στυλ παραδοσιακού γαλλικού σκαριού, που θα τη μεταφέρει στη Μασσαλία, απ’ όπου λαμπαδηδρόμοι θα την πάνε στο Παρίσι, αφού φυσικά κάνει τον γύρο της Γαλλίας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των πρωταθλητών που θα μεταφέρουν τη Φλόγα από το Δημοτικό Θέατρο μέχρι το λιμάνι θα είναι η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου και ο εμβληματικός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Ηλίας Υφαντής. Θα είναι, επίσης, και μια μεγάλης ηλικίας Πειραιώτισσα, που επί σειρά ετών ήταν γενική πρόξενος της χώρας μας στο Παρίσι.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη μεταφορά της Φλόγας θα είναι ντυμένος στα λευκά, κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει εντύπωση, αφού στα δέκα χρόνια της θητείας του ποτέ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια με ενδυμασία διαφορετικού χρώματος από το μαύρο.

Ο Πειραιάς ετοιμάζεται λοιπόν να υποδεχθεί την Ιερή Φλόγα της Ολυμπίας και να την ξεπροβοδίσει για τη Μασσαλία. Και μαζί της να μεταλαμπαδεύσει στη χώρα της διαφορετικότητας, της ευρωπαϊκής αναγέννησης και του σουρεαλισμού τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και της ευγενούς άμιλλας, όπως τα θέσπισαν οι αρχαίοι Έλληνες και τα ονειρεύτηκε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, που είναι ο θεμελιωτής της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στον σύγχρονο κόσμο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ