H οικονομική συνεργασία με την Ινδία είναι στις βασικές προτεραιότητες τόσο της ΕΕ όσο και της Ελλάδας
O Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου VP World, Federico Banos- Lindner, η Πρόεδρος του Emirates Policy Center, Ebtesam Al-Ketbi και o πρέσβης επί τιμή και Αντιπρόεδρος του Global VISA Center, Ιωάννης Αλέξης Ζέπος, συνομίλησαν για τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ανατολικής Ευρώπης (IMEC) στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε o Saran Samir, Πρόεδρος του Observer Research Foundation.
Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η οικονομική συνεργασία με την Ινδία είναι στις βασικές προτεραιότητες τόσο της ΕΕ όσο και της χώρας μας. «Η Ινδία είναι μία ξεχωριστή χώρα, ένα ‘αστέρι που ανατέλλει’ στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Βορρά-Νότου αλλά και Ανατολής-Δύσης. Είναι όμως και ένα παράδειγμα δημοκρατίας, καθώς καταφέρνει να ζει δημοκρατικά σε αυτή το 1.4 δισεκατομμύρια κάτοικοί της».
Ο Υπουργός χαρακτήρισε τον ΙΜΕC ως ένα διάδρομο όχι μόνο οικονομικό, αλλά δημοκρατικό και ειρήνης και τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη δουλεύουν προς τη κατεύθυνση της καλής συνεργασίας με την Ινδία. Η Ελλάδα θα έχει διπλασιάσει το εμπόριο με την Ινδία μέχρι το 2030 και καθώς βρίσκεται στο κατώφλι της Ευρώπης με σημαντικές υποδομές σε λιμάνια, μεταφορές – θαλάσσιες και χερσαίες- αλλά και σοβαρές επενδύσεις σε logistics, είναι μία τέλεια πύλη για το εμπόριο και τον οικονομικό αυτό διάδρομο, κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο κ. Ντόκος ανέφερε ότι η χώρα μας επιθυμεί να γίνει μία πύλη εισόδου αλλά και ένα πέρασμα transit για το παγκόσμιο εμπόριο, τονίζοντας ότι η οικονομική διασύνδεση έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις που πρέπει σοβαρά να μελετηθούν – όπως για παράδειγμα η ασφαλεια στη ναυσιπλοΐα – αλλά ότι με τα σημερινά δεδομένα βλέπει τη συμμετοχή της χώρας μας στην προσπάθεια αυτή εφικτή και διαχειρίσιμη.
Ο κ. Banos-Lindner είπε ότι ο διάδρομος IMEC είναι πολύ σημαντικός στην ώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και για τη διασφάλιση της προώθησης υποδομών.
Η κα Al-Ketbi συμπλήρωσε πως για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή είναι μια ιδέα win-win για όλους. «Όπως και η Πρωτοβουλία μίας Ζώνης και Ενός Δρόμου, ο ΙΜΕC αν υλοποιηθεί σωστά θα είναι και ένας διάδρομος που θα φέρει τις χώρες που θα διαπερνά πιο κοντά. Ωστόσο αν στην υλοποίηση εμφανιστούν δυσκολίες, οι χώρες δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν και να συνεχίσουν να προσπαθούν. Τα λάθη στη πορεία δεν σημαίνει ότι είναι λάθος και η θεωρία», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Ζέπος είπε ότι ο ΙΜΕC είναι μία πολύ πρόσφατη ιδέα, ότι χρειάζεται χρόνος για να μελετηθεί σωστά και σε λεπτομέρεια και σημείωσε ότι ίσως είναι μια ευκαιρία να συμμετέχει επιτυχώς και η Μέση Ανατολή, αν λήξουν οι διενέξεις που ταλανίζουν σήμερα την περιοχή.