Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου

Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου

14 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ

–Δεν είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά ο εμβολιασμός

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου προχώρησε το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου.

Πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι η υποστήριξη, η προετοιμασία και η απόκριση των αρμοδίων φορέων, με τη συστηματική και έκτακτη εφαρμογή δράσεων πρόληψης και ελέγχου των εποχικών εξάρσεων του ιού στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Δράσης εκπονήθηκε από διατομεακή ομάδα εργασίας ειδικών επιστημόνων, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) έχουν καταγραφεί κατά τα έτη 2010 – 2023 στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές σε όλες τις περιφέρειες. Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την παρουσία του ιού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών κατά το τρέχον έτος και κατά τα επόμενα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου που τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Για την αντιμετώπιση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν αναλάβει σειρά επιχειρησιακών δράσεων πρόληψης και αντίδρασης. Με στόχο την πρόληψη νοσημάτων που μεταδίδονται από τα κουνούπια, το υπουργείο Υγείας εκδίδει ετησίως σχετική εγκύκλιο για τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών.
Δεδομένης της αλλαγής του κλίματος στη χώρα μας και της πιθανότητας έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον (όπως έντονες πλημμύρες) αλλά και των ήπιων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών – διανομέων του ιού σε όλη την επικράτεια γίνεται ακόμη πιο επείγουσα. Η διαχείρισή τους πρέπει να βασίζεται σε συστηματική και λεπτομερή εντομολογική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και της αποτύπωσης των πληθυσμών των κουνουπιών, με έλεγχο της παρουσίας του ιού σε αυτά.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητά τους τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή / χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ