Σ. Φάμελλος: Η Κυβέρνηση μετατρέπει τους ασθενείς σε πελάτες

Σ. Φάμελλος: Η Κυβέρνηση μετατρέπει τους ασθενείς σε πελάτες

“Χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να επιβεβαιωθούν πλήρως οι φόβοι που εκφράσαμε, όταν ανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης την ευθύνη εκ νέου του Υπουργείου Υγείας. Τότε, δηκτικά είχα σχολιάσει ότι επιστρέφει ο κ. Γεωργιάδης στον τόπο του εγκλήματος. Διότι είναι έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας η πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και έρχεται ο κ. Γεωργιάδης να ολοκληρώσει τη θητεία του, η οποία έχει καταγραφεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας με τα πιο μελανά χρώματα, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας” ανέφερε απο το βήμα της κατά την Ομιλία του ο Προέδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, στην συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά είπε:

“Ποιος μπορεί, άραγε, να ξεχάσει τα έργα και ημέρες του κ. Γεωργιάδη την περίοδο 2013-2014, τότε που μπήκε το χαράτσι ανά συνταγή, τότε που μπήκε το πεντάευρο για την είσοδο στο νοσοκομείο, το οποίο μάλιστα χαρακτήριζε ευτελές έξοδο ή τη μείωση του προϋπολογισμού υγείας, που είχε φτάσει στο ποσό των 328 εκατομμυρίων ευρώ, τις απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών, τη διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας, το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων ή το κλείσιμο των πέντε μεγάλων νοσοκομείων. Είχαμε δύο στη Θεσσαλονίκη, το «Παναγία» και το «Λοιμωδών», αλλά και την Πολυκλινική Αθηνών, το Γενικό στην Πατησίων, το Δυτικής Αττικής στην Αγία Βαρβάρα.

Αποκορύφωμα, βέβαια, της θητείας του τότε η απίστευτη δήλωση που έλεγε: «Μη μου παίρνει τη δόξα η Τρόικα, όταν κάνουμε το αυτονόητο. Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν». Αυτά μας έλεγε τότε ο κ. Γεωργιάδης, ενδεικτικό του κυνισμού του, όταν αναφερόταν σε απολύσεις υγειονομικών.

Βέβαια, ας είμαστε ειλικρινείς. Ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση από τον κ. Μητσοτάκη, για να υλοποιήσει την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, ως ένα από τα ακροδεξιά εξτρέμ της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Ο στόχος του είναι ένας: Να βάλει οριστική ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να το ιδιωτικοποιήσει, να ιδιωτικοποιήσει την υγεία, αυτό το μεγάλο δημόσιο. Αυτή τη φορά τη δόξα δεν θα του την πάρει ο κ. Τόμσεν. Η δόξα είναι όλη του κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος σχεδιάζει όλο αυτό το εκτεταμένο σχέδιο κατεδάφισης της δημόσιας υγείας, αλλά και όλων των κοινωνικών αγαθών, διότι μέσα στα σχέδιά του είναι και η παιδεία και η πρόνοια, όπως πρόσφατα έχουμε δει με νομοθετήματα.

Εξάλλου, πέντε χρόνια συνεχώς, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει την αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το μόνο που κρατά ζωντανό το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εμείς οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για αυτή την προσπάθεια. Ο κόσμος πλέον, η κοινωνία, οι πολίτες φοβούνται να αρρωστήσουν, γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να βρουν τη λύση που επιδιώκουν και οφείλουμε να δώσουμε όλοι μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι πολίτες ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν πολλές φορές ακριβά για να έχουν την υγειά τους. Απαξιώνονται γρήγορα οι υγειονομικές μονάδες της Ελλάδας, από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία μέχρι τα μικρότερα αποκεντρωμένα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία.

Η Κυβέρνηση, όμως, επιδιώκει να κάνει κάτι πιο σημαντικό και θέλω να το ακούει και η νέα γενιά αυτό. Επιδιώκει να μας πείσει ότι δεν αξίζει να έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας. Επιδιώκουν να αποδομήσουν την αξία που έχει η δημόσια παροχή υγείας και η πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια υγεία. Σου λέει ότι για να έχουμε την υγειά μας, ας πληρώσουμε. Έτσι διαβρώνει τα δημόσια αγαθά.

Το ίδιο κάνετε για την πρόνοια, για την παιδεία, για το νερό, για την ενέργεια. Θέλετε να διαβρώσετε την πίστη που έχει η ελληνική κοινωνία στο ότι πρέπει η πολιτεία να παρέχει κάποια αγαθά επιβίωσης. Αυτός είναι ο πολιτικός σας στόχος και έτσι διαβρώνετε και την ελπίδα των πολιτών και τη δυνατότητα της κοινωνίας να προοδεύει, να παράγει και να προχωράει μπροστά.

Δεν θέλετε να έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες στα νοσοκομεία, αφού είναι γεμάτα ράντζα -τα έδειξε ο εισηγητής μας- ούτε στις ατέλειωτες λίστες αναμονής. Πώς να αντέξει κάποιος που ξέρει ότι κινδυνεύει η υγεία του να περιμένει μήνες σε λίστες αναμονής ή σε κέντρα υγείας τα οποία -άκουσον, άκουσον!- έκλεισαν στην πανδημία, όπως και τα περιφερειακά ιατρεία. Αντί να φέρουν υγειονομικούς για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία, έκλεισαν τα κέντρα υγείας. Διέκοψαν τη δυνατότητα του πολίτη να πηγαίνει στην περιφέρεια, μιας και υπάρχουν νέοι από την περιφέρεια, να βρίσκουν γιατρό εκεί, για να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο όπου υπήρχε το μεγαλύτερο φορτίο Covid19 και έπρεπε να προστατέψουμε τις δύο παράλληλες λειτουργίες.

Και γιατί έγιναν όλα αυτά τότε; Κλείσατε τα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας, για να ενισχύσετε τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτός ήταν ο βασικός σκοπός σας στην πιο δύσκολη στιγμή υγείας της ελληνικής κοινωνίας και της παγκόσμιας κοινότητας.

Αυτό αποδείχθηκε. Αποδείχθηκε τότε που, δυστυχώς, η χώρα μας κατέγραψε ευρωπαϊκό ρεκόρ θανάτων. Αυτό ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

Ξεκινήσαμε όλοι με μεγάλη προσπάθεια, με συμμετοχή. Υποστηρίξαμε τους ανθρώπους δημόσιας υγείας, τηρήσαμε τα μέτρα περιφρούρησης και περιορισμού πολλών δραστηριοτήτων, αλλά δεν το τίμησε η Κυβέρνηση. Την προσπάθεια που έκαναν και οι υγειονομικοί και η κοινωνία δεν την τίμησε η Κυβέρνηση, γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ, το αρνητικό αυτό. Δεν τολμώ να πω καν τις λέξεις.

Μη νομίζετε ότι ξεχνάμε ότι κάνατε και τη Θεσσαλονίκη πειραματόζωο. Όταν ήρθαν οι επιστήμονες σε επίσημη συνεδρίαση και κατέθεσαν μπροστά στον κ. Μητσοτάκη την ανησυχία τους τότε, στις γιορτές του Αϊ-Δημήτρη και της 28ης Οκτωβρίου του 2020, ότι πρέπει να περιοριστούν οι λειτουργίες του εορτασμού για να υπερασπίσουμε τη δημόσια υγεία, τότε ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε και σε αντίστοιχη σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης, ο τότε Γενικός Γραμματέας ο κ. Χαρδαλιάς αρνήθηκε την πρόταση και του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου. Και το αποτέλεσμα ήταν μια μαύρη περίοδος για τη Θεσσαλονίκη. Είναι εδω και ο κ. Βαρτζόπουλος. Δεν μπορεί να τα ξεχάσετε αυτά.

Δυστυχώς, είστε υπεύθυνοι γι’ αυτό και είναι προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Δικές σας επιλογές ήταν να γίνουν τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, να κατεδαφιστεί το ΕΣΥ, να εισβάλουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας και παράλληλα, ένα ρεκόρ υποκρισίας για τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εισέπραξαν μόνο χειροκροτήματα.

Και δυστυχώς, αποδεικνύεται τώρα ότι αυτό που απαγγελλόταν και από κυβερνητικά στόματα ήταν υποκριτικό. Διότι βλέπουν κάποιες οριακές αυξήσεις που δεν μπορεί να καλύψουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, βλέπουν μια ομηρία των συμβασιούχων και των επικουρικών, μια άρνηση πεισματική να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Και δεν ξεχνάμε τις κορυφαίες δηλώσεις που έχουν καταγραφεί πλέον ιστορικά των στελεχών της Κυβέρνησης που περιφρουρούσαν τη δημόσια υγεία.

Να σας θυμίσω μερικές; Ο κ. Πέτσας, τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε πετάξει εκατομμύρια για τις ΜΕΘ». Ο κ. Σκέρτσος: «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας». Για την υγεία μιλάμε, δεν μιλάμε για την πολυτέλεια! Για την υποχρέωση μιλάμε. Ο κ. Γεραπετρίτης: «Αν είχαμε πέντε χιλιάδες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς». Και βεβαίως, η απίστευτη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, που είπε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, ενώ είχε στα χέρια του τη μελέτη των κ.κ. Λύτρα και Τσιόδρα.

Αυτά έχουν καταγραφεί στην ελληνική ιστορία και δυστυχώς, παρότι ζήσαμε, η Κυβέρνηση δεν έρχεται να ενισχύσει τώρα τις δημόσιες δομές υγείας. Ξέρετε για ποιον λόγο το κάνετε αυτό; Χαλάει το αφήγημά σας. Τι προσπαθείτε να κάνετε; Να πιστέψει ο κόσμος ότι αξίζουν οι ιδιωτικές λειτουργίες στην υγεία.

Έλα που στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας όλοι κοιτάξαμε -και καλά κάναμε- προς το δημόσιο σύστημα υγείας. Η πανδημία σάς χάλασε το αφήγημα. Απέδειξε ότι στα δύσκολα και μεγάλα, ο δημόσιος τομέας έχει σημασία.

Δεν μπορούσε ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει αυτήν την τεράστια ευθύνη. Δεν έπρεπε κιόλας, αλλά αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι δεν μπορούσε.  Δώσατε περιστατικά εκτός Covid στα ιδιωτικά νοσοκομεία με πολύ «χρυσές» αμοιβές -για τα μεγάλα νοσοκομεία πάντα, γιατί τα μικρά και αυτά δυστυχούν στις μέρες σας- και όλοι γυρίσαμε προς τη δημόσια υγεία. Άρα, ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να επιλύσει τα μεγάλα ζητήματα της ζωής. Στην υγεία, στην παιδεία, στην κλιματική κρίση, στην αγορά δεν μπορεί να λυθούν όλα χωρίς έναν ισχυρό δημόσιο τομέα. Στην παιδεία και στην υγεία μόνο ο δημόσιος τομέας μπορεί να λύσει τα μεγάλα επίδικα.

Εσείς βέβαια, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζετε αυτό το δρομολόγιο της κατεδάφισης. Βλέπουμε νούμερα τα οποία είναι πολύ ανησυχητικά για την πορεία της Ελλάδας. Δεν μπορεί να είμαστε δέκατοι όγδοοι στις είκοσι μία χώρες του Ταμείο Ανάκαμψης στις δαπάνες υγείας. Δεν μπορεί να είμαστε στο 6,7 του ΑΕΠ έναντι  8,2 της Ευρωζώνης για τις δαπάνες υγείας. Δεν μπορεί το 25% των πολιτών να μην έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειαζόταν το 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Εμείς μέσα στη χρεοκοπία είχαμε καταφέρει και αυτόν τον δείκτη από το 14,4% να τον πάμε στο 10,4, μεταξύ 16 και 18.

Αλλά το πιο επικίνδυνο που έρχεται τώρα είναι η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών στην υγεία. Παρότι είδα κάποιο νούμερο στην αιτιολογική, το 33%, η αλήθεια είναι κοντά στο 40%. Είναι 38% με 40% η ιδιωτική δαπάνη στην υγεία, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Βουλγαρία και ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι στο 15% και ενώ οι δημόσιες δαπάνες στην Ευρώπη είναι 81% στην υγεία και στη χώρα μας 61%. Αποκλίνουμε από την Ευρώπη και στην υγεία.

Με λίγα λόγια, κάθε έννοια δημόσιας υγείας καταλύεται με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το νομοσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας είναι ακόμα μία τέτοια απόδειξη. Μια νομοτεχνική προχειρότητα, κυριολεκτικά ένας αχταρμάς άρθρων. Πάνω από δέκα άρθρα αλλάζουν διατάξεις της δικής σας Κυβέρνησης. Είναι το γνωστό «ψήφιζε-ξεψήφιζε». Μέσα σε πέντε χρόνια έχετε κάνει πάρα πολλές αλλαγές, πολλές αναποτελεσματικές και άχρηστες. Την τελευταία περίοδο τέσσερα νομοσχέδια-σκούπα στην υγεία χωρίς στρατηγική και τώρα «ψήφιζε-ξεψήφιζε». Σας αρέσει που ψηφίζετε και ξεψηφίζετε δικές σας διατάξεις; Πού είναι η αριστεία; Άλλα μας λέγατε. Επιτελικότητα, αριστεία. Λόγια, μόνο λόγια. Την υγειά του ο κόσμος δεν την έχει όμως εξαιτίας σας. Αυτό είναι μεγάλη ευθύνη.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μέσα στο νομοσχέδιο αυτό, όπως αναδείξαμε, το πιο αρνητικό και πιο αντικοινωνικό χαρακτηριστικό είναι ότι καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο εθνικό σύστημα υγείας, ένα κομβικό στοιχείο της μεγάλης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που ισχύει από το 1983. Δίνετε έτσι τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς και ταυτόχρονα εισόδου των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν είναι κάτι το οποίο το κάνετε για πρώτη φορά. Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση σας Σαμαρά – Βενιζέλου τότε με τον κ. Γεωργιάδη είχε εξωθήσει περίπου τρεις χιλιάδες γιατρούς εκτός του συστήματος δημόσιας υγείας και μάλιστα με ένα εκβιαστικό δίλημμα εντός μιας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους φορείς που ήρθαν στη διαβούλευση, το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να φέρει περισσότερους γιατρούς στο εθνικό σύστημα υγείας. Αντίθετα, θα περιορίσει τη λειτουργία και των γιατρών του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα και στον ιδιωτικό τομέα.

Το βασικό, όμως, είναι ότι επιλέγετε με αυτόν τον τρόπο να βάλετε κόστος σε όλες τις λειτουργίες της υγείας. Έχουμε ήδη πολλά τέτοια περιστατικά, αύξηση κόστους φαρμάκων και μάλιστα σε ειδικά φάρμακα. Αύξηση στα τουλάχιστον χίλια επτακόσια γενόσημα και αύξηση κόστους λόγω της εισαγωγής στον προσωπικό γιατρό του γιατρού που έχουμε στις οικογένειες, του ιδιώτη δηλαδή. Άρα, μία «μεταρρύθμιση» -σε εισαγωγικά- θα έχει κόστος πλέον για τον πολίτη, δεν θα είναι του εθνικού συστήματος υγείας, γιατί σου λέει «πάρε και τον δικό σου γιατρό, πλήρωνέ τον, απλά ανάφερέ τον στο σύστημα».

Και τώρα έρχεστε και βάζετε χαράτσι για τα βιολογικά-εργαστηριακά, χαράτσι για τους απεικονιστικούς ελέγχους, χαράτσι για κάθε εμβολιασμό. Θυμάστε που οι εμβολιασμοί ήταν ένα δωρεάν πρόγραμμα; Τώρα πληρώνουμε για τους εμβολιασμούς, πληρώνουμε για τα εμβόλια. Και μάλιστα, καλείτε τους πολίτες σε περιόδους μεγάλης ακρίβειας να βάλουν περισσότερα λεφτά, αντικαθιστώντας την υποχρέωση πολιτείας για παροχή υγείας. Πώς φαίνεται αυτό; Από τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό που κατέθεσαν. Ενώ απαιτείται να έχουμε ενίσχυση των προϋπολογισμών -το μάθημα της πανδημίας ήταν πολύ σκληρό για την κοινωνία μας-, ταυτόχρονα δεν προχωράμε σε υποστήριξη οικονομική του τομέα της υγείας.

Και έρχεται τώρα να βάλει και τα απογευματινά χειρουργεία. Είπε ο Υπουργός -μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση να το ακούω αυτό από το στόμα του Υπουργού Υγείας- ότι έτσι θα νομιμοποιηθεί το παράνομο φακελάκι. Καταλαβαίνω την ανάγνωση. Δεν λαϊκίζω σε αυτό. Αλλά είναι δυνατόν να είναι αυτό επιχείρημα του Υπουργού Υγείας; Ο Υπουργός Υγείας πρέπει να έχει επιχείρημα πώς θα κάνει καλύτερη την υγεία στη χώρα μας, πώς θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες στην υγεία. Αυτό το επιχείρημα δεν το έχετε, γι’ αυτό δεν μπορείτε να το απαγγείλετε.

Και βρίσκετε τη δικαιολογία ότι θα νομιμοποιήσετε το φακελάκι, δηλαδή θα είναι νόμιμη η είσπραξη κάποιων ιδιωτών ή και των δημόσιων λειτουργών παράνομης δραστηριότητας εντός των νοσοκομείων. Για να δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ θα περιμένουν οι ασθενείς στη λίστα για χειρουργεία που δεν γίνονται, κάποιοι θα μπαίνουν εκτός λίστας στα απογευματινά χειρουργεία. Και ήδη τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι τουλάχιστον οι μισοί μπαίνουν εκτός λίστας. Άρα, όποιος έχει λεφτά θα μπορεί να κάνει χειρουργείο. Όποιος δεν έχει, είναι αυτό που λένε «ο φτωχός στη μοίρα του».

Αυτό είναι το νομοσχέδιο. Αυτό δυστυχώς είναι το νομοσχέδιο. Περισσότερα από δέκα χιλιάδες περιστατικά αναμένουν τη λίστα των χειρουργείων και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Και ξέρετε ποιο είναι το θέμα; Δεν θα αποφορτιστούν οι λίστες αναμονής. Αντίθετα, τα προβλήματα, παραδείγματος χάριν, διαθεσιμότητας αναισθησιολόγων και άλλων υγειονομικών και υποστηρικτικού προσωπικού θα παραμείνουν. Διότι αν δεν έχεις προσωπικό, αν δεν έχεις αναισθησιολόγους, δεν μπορείς να κάνεις χειρουργεία ούτε το πρωί ούτε το απόγευμα.

Και δυστυχώς έχω και προσωπική εμπειρία ανθρώπων που με πήραν γιατί αναβλήθηκαν καρδιοχειρουργικά περιστατικά, χειρουργεία καρδιάς, γιατί δεν είχαν αναισθησιολόγους. Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Μιλήστε με τη διοίκηση. Έχω μιλήσει προσωπικά. Ζήσαμε την προηγούμενη περίοδο τέτοια περιστατικά. Αυτά δεν επιλύονται, για να μπορέσουμε να έρθουμε και εμείς και να πούμε «ναι, να στηρίξουμε κάποιες αλλαγές, παραδείγματος χάριν προσλήψεις προσωπικού».

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας αυτού του μέτρου και τα στοιχεία που έρχονται είναι αποκαλυπτικά. Εννοώ για τα απογευματινά χειρουργεία. Κραυγαλέο παράδειγμα το κάταγμα στο ΠΑΓΝΗ, στο Ηράκλειο. Ένα έκτακτο ορθοπεδικό περιστατικό μπήκε σε απογευματινό χειρουργείο. Αλλά έχουμε και άλλες καταγγελίες που πρέπει κάποιος να απαντήσει. Έχουμε καταγγελίες για τους καρκινοπαθείς. Επίσης πρέπει να απαντήσετε, όπως και στις καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων του «ΑΤΤΙΚΟΝ» για δύο ογκολογικά περιστατικά. Θέλουμε απαντήσεις. Είναι δυνατόν ογκολογικά περιστατικά να μπαίνουν επί πληρωμή σε απογευματινά χειρουργεία; Ούτε αυτά δεν θα μπορεί η κοινωνία μας να τα επιλύει;

Και ξέρετε, είναι τόση η υποκρισία που στο ΠΑΓΝΗ υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα με την παιδοψυχιατρική κλινική, η οποία αφορά όλη την Κρήτη και όλο το Νότιο Αιγαίο. Ενώ υπάρχουν δηλαδή δομικά προβλήματα, ασθενείς με έκτακτα περιστατικά πηγαίνουν στα απογευματινά χειρουργεία και πληρώνουν για ένα κάταγμα. Οι καταγγελίες μάς λένε ότι τουλάχιστον το 50% των απογευματινών χειρουργείων, που δεν γίνονται παντού, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και διαθεσιμότητα κλινών, στη συνέχεια είναι εκτός λίστας. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η λίστα αναμονής στα «συμβατικά» -εντός εισαγωγικών- στα κανονικά χειρουργεία.

Πέρα από τους κινδύνους και τις ανησυχίες που έχουμε για την αποτελεσματικότητα -ας την πω έτσι για να μην δημιουργήσω φόβο, αλλά υπάρχει ανησυχία για την υγεία των πολιτών με όλες αυτές τις παρεμβάσεις- η αλήθεια είναι μία: Μετατρέπουν τις δημόσιες δομές σε μία επικερδή επιχείρηση. Και δυστυχώς μετατρέπετε τον ασθενή σε πελάτη, όπως μετατρέπετε τους μαθητές και τους φοιτητές σε πελάτες.

Αυτή είναι μία τραγική αντιμεταρρύθμιση την οποία εισάγετε, γιατί έχετε θεό μόνο το χρήμα, μόνο το κέρδος. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής σας, όχι τα κοινωνικά αγαθά, όχι η υγεία. Οι ασθενείς να είναι πελάτες λοιπόν.

Ισχυριζόσασταν ότι δήθεν τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνουν με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Παραδεχτήκατε στη συνέχεια και σας πιέσαμε και εμείς να αποκαλυφθεί ότι ούτε η αίτηση δεν είχε γίνει, η δήθεν αίτηση, και γι’ αυτό επιφυλασσόμεθα προς το Ταμείο Ανάκαμψης όταν το εξαγγείλατε. Όμως, εδώ προκύπτει ένα θέμα αξιοπιστίας της πολιτικής σε ανώτατο επίπεδο. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ναι ή όχι; Το είπε ο Πρωθυπουργός; Γιατί δεν απαντάτε; Ένα ναι ή ένα όχι θέλω.

Για να μην σας βάζω στην ταλαιπωρία, καταθέτω στα Πρακτικά, λοιπόν, τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η δήλωση αυτή είναι 25/2. Παρακαλώ πολύ, κρατήστε την, γιατί έχουν σημασία οι σημερινές εξελίξεις.

Σήμερα, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι θα αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό είναι η πιο μεγάλη διάψευση όλης της συζήτησης και όλων των τοποθετήσεων που έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Όταν ο Πρωθυπουργός αποδεικνύεται αναξιόπιστος -για να μην πω την πραγματική λέξη, η πραγματική λέξη είναι ψεύτης- για ένα θέμα υγείας, αυτό σημαίνει ότι προσβάλλει την υγεία και την ελληνική κοινωνία. Με την υγεία δεν παίζουμε. Αυτό μας έχουν μάθει οι γονείς μας και οι παππούδες μας.

Εδώ αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης σήμερα αποκάλυψε, σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ότι ήταν ψέματα αυτά που είπε ότι υπάρχουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για τα απογευματινά χειρουργεία. «Θα αναζητήσουμε… -λέει- «…χρηματοδοτικά εργαλεία». Αυτό είναι κορυφαία διάψευση και ανατροπή όλων των δεδομένων μέχρι τώρα για την υγεία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οτιδήποτε λέει ο Πρωθυπουργός έχουμε αποδείξει στην κοινωνία μέσα σε δύο μήνες ότι δεν είναι ακριβές. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα πολιτικό για την Ελλάδα και για την ελληνική δημοκρατία. Δεν περιμέναμε, βέβαια, τα απογευματινά χειρουργεία για να το μάθουμε. Έχουμε το σχέδιο συγκάλυψης στα Τέμπη, το σχέδιο συγκάλυψης στις υποκλοπές, έχουμε ομολογία ενοχής του κυβερνητικού κόμματος ότι διαχειρίζεται παράνομα προσωπικά δεδομένα, έχουμε πάμπολλες ομολογίες περί της αναξιοπιστίας και του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, τουλάχιστον γι’ αυτό το θέμα, που είναι η υγεία των ανθρώπων, πρέπει να πείτε μια συγγνώμη, γιατί κάνατε μεγαλόστομες εξαγγελίες, οι οποίες κατέρρευσαν μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες. Δεν απαντάτε, όμως, ούτε για αναισθησιολόγους ούτε για κρεβάτια ούτε για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα που θα το πω εδώ. Είναι ο κίνδυνος εξάντλησης των γιατρών. Είχαμε, δυστυχώς, περιστατικό και ενός επεισοδίου εγκεφαλικού λόγω υπερκόπωσης της αναισθησιολόγου μετά από δεκατέσσερις ώρες υπηρεσίας.

Διαβάζω, επίσης, σε συνέντευξη του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού ότι το νοσοκομείο δεν συμμετέχει γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Υπάρχουν κι άλλες δύο μεγάλες υγειονομικές μονάδες. Δεν υπάρχει προσωπικό για να καλυφθούν ούτε τα πρωινά χειρουργεία και εσείς κάνετε εξαγγελίες χωρίς χρηματοδότηση για απογευματινά.

Με την ευκαιρία αυτή, επειδή αναφέρθηκα και σε αυτό το τραγικό περιστατικό, θέλω να πούμε και δυο λόγια για τους ανθρώπους του ΕΣΥ, γιατί, όπως είπαμε και στην αρχή, σε αυτούς οφείλεται το ότι λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όχι στην Κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, το υγειονομικό προσωπικό  γενικότερα, το παραϊατρικό, το διοικητικό προσωπικό, οι μόνιμοι και οι συμβασιούχοι έχουν φτάσει στα όριά τους. Κάποτε μας καλούσατε και ήμασταν εκεί να τους χειροκροτήσουμε. Τελικά το χειροκρότημα αυτό ήταν μια υποκρισία, γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις σε εξοπλισμό, τραγική απαξίωση των υποδομών με μια πρωτοφανή διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό.

Τα νούμερα που έχουμε δείχνουν ότι έχουμε δεκαοχτώ χιλιάδες γιατρούς στο εξωτερικό. Έχουμε τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας του δημόσιου πανεπιστημίου να φεύγουν στο εξωτερικό και πλέον τη νέα γενιά συνεχώς. Είναι κι αυτός ένας λόγος που δεν υπάρχουν στελέχη στο ΕΣΥ. Για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, χρειάζονται μέτρα τα οποία θα έχουν και κίνητρα, θα έχουν και χρηματοδοτήσεις, θα έχουν και μισθούς, θα έχουν και δυνατότητα εξέλιξης και υπηρεσίες και εξοπλισμό εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση τους γιατρούς που στελεχώνουν την περιφέρεια της χώρας, τις ορεινές μειονεκτικές και ιδιαίτερα τις νησιωτικές περιοχές. Είναι ζήτημα και δημογραφικό και εθνικό να ενισχύσουμε τους γιατρούς στα νησιά του Αιγαίου, παραδείγματος χάρη, και του Ιονίου και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά.

Και τι κάνετε για αυτό; Τίποτα. Ό,τι μπορείτε για να φεύγουν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εμείς, λοιπόν, για αυτές τις περιοχές που υποφέρουν και από δημογραφική πίεση, αλλά και από γεωπολιτική πίεση καταθέτουμε μια τροπολογία πλήρως επεξεργασμένη. Θέλουμε την άποψή σας. Να ενισχύσουμε με κίνητρα τους γιατρούς που είναι σε μειονεκτικές και άγονες -της άγονης γραμμής που λέμε- περιοχές, γιατί έχουμε τραγικά στοιχεία. Τριακόσιοι υγειονομικοί αποχωρούν κάθε μέρα -είναι στοιχεία που μας δίνει η ΠΟΕΔΗΝ- και όλα αυτά με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Δώστε, λοιπόν, κίνητρα για να μείνουν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί δεν βγαίνει ο μήνας και για τους εργαζόμενους και για τους επιστήμονες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εξασφαλίστε, επιτέλους, αυξήσεις. Δεν φτάνουν τα χειροκροτήματα για να ζήσει μια οικογένεια.

Και ιδιαίτερα για αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη της πανδημίας -και αναφέρομαι τώρα σε όλες τις ειδικές και ελαστικές και ευέλικτες σχέσεις εργασίας- πρέπει να κάνετε κάτι περισσότερο. Μιλάω για τους συμβασιούχους, μιλάω με τους επικουρικούς. Πρέπει να μονιμοποιηθεί το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έδωσε τη μάχη της πανδημίας. Τους το οφείλουμε. Τους το οφείλετε πρώτα απ’ όλα εσείς.

Και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στους τέσσερις χιλιάδες ωφελούμενους του προγράμματος της ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας,  που ήρθαν από τα προγράμματα απασχόλησης δηλαδή. Υπηρετούν επτά χρόνια το δημόσιο συμφέρον. Επτά χρόνια υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Η αξία τους, εφόσον ανανεώνονται οι συμβάσεις, αναγνωρίστηκαν και από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για ποιο λόγο δεν προχωράτε στη μονιμοποίησή τους; Για ποιο λόγο δεν ανταποκρίνεστε σε μια υποχρέωση όλων των Κομμάτων που έχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους;  Εμείς εκφράζουμε ακόμη μια φορά την υποστήριξη στα αιτήματά τους όχι απλά στη μεταφορά τους σε Υπουργείο, αλλά και στην ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό.

Συνδεδεμένη με αυτό το ζήτημα είναι και η δεύτερη τροπολογία που υποβάλλουμε, με το ζήτημα στήριξης των υγειονομικών, με το θέμα της φορολόγησης των αμοιβών σχετικά με τις εφημερίες των γιατρών. Αν δεν ρυθμιστεί η φορολογία, τότε οι εφημερίες, ξέρετε, θα είναι δώρο άδωρον η αμοιβή των εφημεριών Τα περιέγραψε ο εισηγητής μας προηγουμένως. Εμείς θέλουμε και μια αυτοτελή φορολόγηση και ιδιαίτερα θέλουμε και απαλλαγές όταν μετακινούνται για να καλύψουν υπηρεσιακές ανάγκες. Δηλαδή, τους ζητούμε να κάνουν εφημερία εκτός έδρας και τους ζητούμε να τα πληρώνουν σχεδόν από την τσέπη τους.

Θα μπορούσα να αναφερθώ πάρα πολύ -δεν έχω όμως τον χρόνο- σε άλλα ζητήματα του νομοσχεδίου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν θέματα, όπως είναι η απουσία μέτρων για την πρωτοβάθμια υγεία, για την πρόληψη, η πρόσληψη συμβασιούχων σε καίριες θέσεις, όπως είναι ο ΕΟΦ και ο ΕΟΠΠΥ, οι ελλείψεις φαρμάκων, η απαξίωση των μικρών και αποκεντρωμένων μονάδων. Όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να τα σχολιάσουμε.

Όμως, πρέπει να πω ότι όσα και να πούμε εμείς η κοινωνία έχει καταλάβει. Δεν έχει καταλάβει μόνο στο έγκλημα των Τεμπών. Έχει καταλάβει και στην ακρίβεια και στην υγεία ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης. Νιώθει ότι δεν μπορεί να βρει λύση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας πολιτικών επιλογών, όχι γιατί φταίει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί έχει εμπειρίες καταγεγραμμένες η κοινωνία μας για την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ως πολιτική μεταρρύθμιση και οφείλω να το υποστηρίξω αυτό.

Για τον λόγο αυτό εμείς έχουμε μια πολύ ολοκληρωμένη πρόταση επεξεργασμένη για την υγεία, που προφανώς ξεκινάει από τις προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού άμεσα, που έχει την αυτόματη προκήρυξη θέσεων για συνταξιοδότηση, που έχει την ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά και έχει -μπορώ να το πω- διπλασιασμό των αμοιβών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή είναι μια πρόταση που μπορεί να είναι πραγματικά μεταρρυθμιστική για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και είναι κοστολογημένη, γιατί όταν κάποιοι αρνούνται να εφαρμόσουν τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, δεν έχουν το δικαίωμα να μας ρωτάνε πού θα βρούμε λεφτά για τους γιατρούς. Για τα διυλιστήρια, δηλαδή, υπάρχουν οι δυνατότητες;

Πού βρέθηκαν τόσα δισεκατομμύρια; Από τους Έλληνες πολίτες έφυγαν με δική σας ευθύνη.

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να προχωρήσουμε και με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και με τις ΤΟΜΥ και με την πρωτοβάθμια υγεία, με αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, αλλά και του ΕΚΑΒ. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ειλικρινά, έχει μείνει στη μνήμη μας ότι η πρώτη μεταρρύθμιση της δεύτερης Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να έχουν οδηγούς πυροσβέστες τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετά από τέσσερα χρόνια κυβέρνησης των αρίστων.

Αυτή ήταν η επιτελικότητά σας και το φέρατε και γρήγορα για να τα νομοθετήσετε μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Δεν ντρέπεστε; Είναι δυνατόν να φέρετε πυροσβέστες για να οδηγούν τα ασθενοφόρα, όταν χρειαζόμασταν και πυροσβέστες και υγειονομικούς στο ΕΚΑΒ;

Χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε την πρόσβαση στο ΕΣΥ και των ανασφάλιστων και των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα και χρειαζόμαστε προφανώς ενίσχυση του ΕΣΥ και για την οδοντιατρική περίθαλψη. Χρειαζόμαστε ψυχιατρική μεταρρύθμιση, γιατί ακούμε και πολλές περίεργες ειδήσεις να βγαίνουν από το Υπουργείο για τα θέματα αυτά της ψυχικής υγείας όπου μάλλον θέλετε να «κλειδώσετε» το δημόσιο κομμάτι και να τα δώσετε όλα σε ιδιώτες. Δεν είναι εδώ ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα. Και θέλουμε να ενισχύσετε το ΕΣΥ ιδιαίτερα στην περιφέρεια, εκεί που πονάει η Ελλάδα, εκεί που είναι οι ακρίτες μας ιδιαίτερα, εκεί που πρέπει να κρατήσουμε τον κόσμο στην ύπαιθρο και στην περιφέρεια.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν και για το σύστημα υγείας. Αφορά την Ευρώπη, είναι πυλώνας της ευρωπαϊκής κοινωνίας, αφορά και την Ελλάδα. Εκεί θα επιλέξουν, λοιπόν, και ποιο σύστημα υγείας θέλουν.

Από τη μια μεριά, είναι το νεοφιλελεύθερο κομμάτι, η ιδιωτικοποίηση των πάντων που υλοποιούν ακροδεξιοί ρήτορες. Αυτό είναι η κατάσταση. Και βλέπετε μια συνέπεια παρουσίας των ακροδεξιών Υπουργών στο Υπουργείο Υγείας με νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καμία σχέση με κέντρο, με τον πολυεπίπεδο ψευδοεκσυγχρονισμό. Για τα μάτια του κόσμου, για να παραπλανούν τους πολίτες που ασπάζονται μια κεντρώα ανάγνωση πολιτικής. Είναι ακροδεξιοί Υπουργοί με ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αυτή είναι η επιλογή. Η δημόσια υγεία η ανθρωποκεντρική είναι η προοδευτική πρόταση. Ιδιωτικοποίηση με διακρίσεις. Όποιος έχει λεφτά έχει και χειρουργείο, όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη, κανά Βουλευτή κολλητό, γιατί έχουν πληθύνει οι πληροφορίες και Θεσσαλονίκη ότι αν δεν έχεις κολλητό Βουλευτή, δεν μπαίνεις στις λίστες χειρουργείων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριοι συνάδελφοι, σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεσμεύεται ότι οι πολίτες δεν θα βάζουν το χέρι στην τσέπη για να μπορούν να έχουν την υγειά τους και θα υπάρχει μια αξιοπρεπής και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα έχει νέες υποδομές, αντίστοιχες του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αντίστοιχες των επιστημόνων που σπουδάζουν στην Ελλάδα.  Η δωρεάν πρόσβαση στην υγεία, με πρωτοβάθμια υγεία και πραγματική αναγνώριση του ρόλου των υγειονομικών είναι η δική μας ταυτότητα. Και οι πολίτες αυτό το γνωρίζουν. Γιατί είχαν καλύτερη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρότι ήμασταν σε περίοδο χρεοκοπίας, με δικές σας ευθύνες. Εσείς χρεοκοπήσατε την Ελλάδα, εμείς στηρίξαμε την Υγεία και των ανασφάλιστων και της περιφέρειας. Κι αυτό το έχετε σήμερα καταρρίψει.

Η αναμόρφωση του ΕΣΥ και η καθολική πρόσβαση των πολιτών, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης είναι ο πυλώνας της δικής μας πολιτικής. Εκεί στηριζόμαστε. Γιατί εμείς θέλουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Θέλουμε να έχουμε καθαροί τη συνείδησή μας και να μπορούμε να μιλάμε στην κοινωνία απευθείας. Εμείς πιστεύουμε στο ισχυρό κοινωνικό κράτος και η Ευρώπη πρέπει να δώσει μία απάντηση για ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Υπάρχουν λοιπόν και λόγοι υγείας για τους οποίους απαιτείται η ανατροπή αυτής της πολιτικής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημαίνει  ανατρέπουμε αυτές τις πολιτικές  και διεκδικούμε την υγειά μας. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία. ”

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της ομιλίας: https://www.youtube.com/watch?v=nASfGBaQZe0

Φωτο: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/EUROKINISSI


Σχολιάστε εδώ