Λιγοστό το ενδιαφέρον για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Λιγοστό το ενδιαφέρον για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 127.000 πλειστηριασμοί σε διαφορετικούς γύρους (περίπου 90.000 ακίνητα), αξίας 14,8 δισ. ευρώ. Μόνο στο 14,9% αυτών των πλειστηριασμών υπήρξε πλειοδότης, άρα και νέος ιδιοκτήτης, ενώ για το 44% δεν συμμετείχε κανείς στη διαδικασία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πλατφόρμα iauction.gr.

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες που δημοσιεύθηκαν από το iauction.gr, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα ιστορικά δεδομένα των πλειστηριασμών και παρακολουθεί καθημερινά τα τελευταία δεδομένα για τους επερχόμενους πλειστηριασμούς, έχουν ήδη ανακοινωθεί 10.675 πλειστηριασμοί για το επόμενο εξάμηνο (έως και τον Σεπτέμβριο του 2024), συνολικής αξίας πρώτης τιμής άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Το 35% των επερχόμενων πλειστηριασμών (3.660 ακίνητα), αξίας 216 εκατ. ευρώ, αφορά ακίνητα στον Νομό Αττικής, ενώ το 14% (1.569 ακίνητα) αφορά πλειστηριασμούς στην Κεντρική Μακεδονία.

Περιφέρειες όπως η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη έπονται σε αριθμό ακινήτων προς πλειστηριασμό. Στον Νομό Αττικής, τη μερίδα του λέοντος σε αριθμό πλειστηριασμών έχει το κέντρο της Αθήνας (3.660 ακίνητα). Το 17,3% των ακινήτων εντοπίζεται στον Δήμο Αθηναίων, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο Δήμος Πειραιά, όπου συγκεντρώνεται το 8,9% του συνόλου των ακινήτων του Νομού Αττικής. Ως προς την κατανομή των ακινήτων για πλειστηριασμό βάσει του τύπου τους, το 43,9% αφορά κατοικίες και το 13,7% οικόπεδα με κτίσμα.

Για το έτος κατασκευής, η ανάλυση δεδομένων του iauction.gr αποκαλύπτει ότι 1 στις 4 κατοικίες ανήκει σε κατασκευές που χρονολογούνται στη δεκαετία 2000 – 2009, περίοδο κατά την οποία χορηγήθηκαν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ