Εντολή απέξω η κίνηση της κ. Μπακογιάννη;

Εντολή απέξω η κίνηση της κ. Μπακογιάννη;

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, από όταν ακόμα ήταν υπουργός Εξωτερικών, δεν είχε κρύψει τη συμπάθειά της για το Κόσοβο, ενώ κάθε άλλο παρά πίστευε την ελληνική πολιτική για μη αναγνώριση του Κοσόβου πριν υπάρξει συμφωνία με τη Σερβία.

Η πολιτική αυτή δεν ήρθε ουρανοκατέβατη, αλλά συγκεκριμένοι λόγοι επέβαλαν στην Ελλάδα να ακολουθήσει αυτήν τη γραμμή, καθώς η αναγνώριση ενός κράτους που έχει αποσχιστεί διά της βίας παραπέμπει φυσικά και στο ψευδοκράτος στην Κύπρο.

Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης η κ. Μπακογιάννη είχε αναλάβει την έκθεση για το εάν πρέπει να γίνει αποδεκτή η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ξαφνικά, όμως, ενώ η έκθεση περιείχε συγκεκριμένους όρους, τους οποίους το Κόσοβο δεν έχει εκπληρώσει, η πρώην υπουργός έκανε στροφή και εισηγήθηκε την ένταξη του Κοσόβου, απόφαση η οποία τελικά υπερψηφίστηκε.

Η οργή του Βελιγραδίου εκφράστηκε, με όχι και τόσο ευγενείς τόνους, από τον ίδιο τον Πρόεδρο Βούσιτς: «Και επιτρέψτε μου να πω στην Ντόρα Μπακογιάννη: Ντροπή σας για ό,τι κάνατε. Ντροπή σας! Προσωπικά, ξέρω ποιος σου έδωσε εντολή με ένα τηλεφώνημα και άλλαξες την αναφορά (για το Κοσσυφοπέδιο)… Κάποιοι έχουν σπονδυλική στήλη και κάποιοι δεν έχουν σπονδυλική στήλη!».

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Βούσιτς εννοεί ότι η εντολή στην κ. Μπακογιάννη δόθηκε από το Βερολίνο ή από την Ουάσινγκτον, αλλά πάντως τέτοιες πρωτοβουλίες δυσκολεύουν την όχι και τόσο ενεργή παρουσία της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ψηφοφορία για την Έκθεση Μπακογιάννη ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι μέλος της Συνέλευσης, δεν καταψήφισε, αλλά απείχε.

Εκτός, φυσικά, εάν η κίνηση της κ. Μπακογιάννη δεν είναι εντολή απέξω, αλλά από τη… Β. Σοφίας, καθώς είναι γνωστό ήδη από τη θητεία του Νίκου Δένδια ότι κάποιοι στην ελληνική διπλωματία, προκειμένου να γίνουν αρεστοί σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους, πιέζουν για αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ