Α. Σιάμισιης: Χρειάζεται ρεαλισμός στην πράσινη μετάβαση

Α. Σιάμισιης: Χρειάζεται ρεαλισμός στην πράσινη μετάβαση

“Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος και θα γίνει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ρεαλιστικό πλάνο που θα συνεξετάζει το κόστος, την ασφάλεια εφοδιασμού, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα βλέπει τις εξελίξεις με ρεαλισμό”, ανέφερε ο Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ηelleniq Energy, μιλώντας στον δημοσιογράφο και παρουσιαστή ειδήσεων της ΕΡΤ1 Απόστολο Μαγγηριάδη, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς  10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως “με διακόπτη δε θα πάμε στις ΑΠΕ”, τονίζοντας πως οι πρόσφατες αποκοπές έργων ΑΠΕ δείχνουν πως το σύστημα δεν είναι τεχνικά έτοιμο να εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι ο όμιλος Helleniq Energy προσαρμόζει τη στρατηγική του για να είναι μέρος της λύσης στα επόμενα 20-30 χρόνια.

“Πρόκειται για μια συνεχή κατάσταση, όχι κάτι στατικό. Είχαμε έντονη πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής και άλλων διεθνών παραγόντων, αλλά ακολουθήθηκε μια μονοδιάστατη προσέγγιση για φυγή από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ. Δεν διαφωνεί κανείς ότι είναι σωστό, όμως ενδιάμεσα υπάρχει το πετρέλαιο και το αέριο” συμπλήρωσε.

“Απέχουμε περίπου 12 με 18 μήνες από μία ενδεχόμενη απόφαση ερευνητικής γεώτρησης στα έργα μας”, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, τονίζοντας πως η εταιρεία έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Νότια Κρήτη και Ιόνιο και αναλύει τα δεδομένα. Συμπλήρωσε, δε, πως σε περίπτωση λήψης της απόφασης για ερευνητική γεώτρηση, η απόφαση για εκμετάλλευση απέχει κάποιους μήνες ακόμα στη συνέχεια.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε σε νέα έργα έως 4 δισ. ευρώ που θα τρέξει ο όμιλος μέσα στα επόμενα χρόνια με στόχο την αξιοποίηση νέων πράσινων τεχνολογιών. Όπως είπε, μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται η κατασκευή ενός μεγάλου hub στη Θεσσαλονίκη που θα συνδυάζει φωτοβολταϊκά έργα 600 μεγαβάτ με το διυλιστήριο του ομίλου και στη συνέχεια με μπαταρίες, με στόχο την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Παράλληλα, ο όμιλος στοχεύει στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στη συλλογή και αποθήκευσή του για τη δημιουργία «μπλε» υδρογόνου, με στόχο την παραγωγή συνθετικών καυσίμων με πολύ χαμηλό αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε και τη σημασία του placement 11% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή απέδειξε πανηγυρικά την πρόσβαση του ομίλου στις αγορές καθιστώντας την μετοχή της προσβάσιμη και διαθέσιμη. Όπως ανέφερε, κινήσεις όπως αυτές που διευκολύνουν την πρόσβαση σε ευρεία κεφαλαιακή βάση, ανοίγουν τον δρόμο για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης μεγάλων νέων έργων.

Τέλος, αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση του ίδιου του ομίλου, ο επικεφαλής της Helleniq Energy υπογράμμισε πως θα συνεχιστεί μέσα στα επόμενα έτη, υπενθύμισε πως η εταιρεία εξάγει το 60% της παραγωγής της, τρέχει ένα μεγάλο πλάνο ανάπτυξης στις ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό και στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως το υδρογόνο, τα βιοκαύσιμα, και τα συνθετικά καύσιμα.



Σχολιάστε εδώ