Παίζει με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας ο Μητσοτάκης

Παίζει με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας ο Μητσοτάκης

–Εμφανίζεται ως… εγγυητής της σταθερότητας, ενώ στην κοινωνία υπάρχει αναβρασμός

Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας πρόκειται να ρίξει στο τραπέζι ο Κυρ. Μητσοτάκης εν όψει ευρωεκλογών, θέτοντας έτσι, έμμεσα, εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες ως προς το μέλλον της χώρας.

Επί της ουσίας, το μήνυμα που θα στείλει στους πολίτες θα είναι του τύπου «ή εγώ ή το χάος»! Η πρόθεσή του αυτή προκύπτει σαφώς από τις δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα, όπου επισημαίνει τη γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και την ανάγκη η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται χωρίς αναταράξεις και πειραματισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα εμφανίσει τον εαυτό του ως «εγγυητή» της πολιτικής σταθερότητας, επενδύοντας κυρίως στην αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, όπως και στη μεγάλη διαφορά που έχει από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Θέτοντας αυτού του τύπου τα εκβιαστικά διλήμματα, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναχαιτίσει τρεις κινδύνους που απειλούν την κυβέρνηση και ταυτόχρονα την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας: αποχή – χαλαρή ψήφος – τιμωρητική ψήφος. Διαχρονικά, οι πολίτες προσεγγίζουν τις ευρωεκλογές με μια σχετική αδιαφορία, δεδομένου ότι σε αυτές δεν εκλέγεται κυβέρνηση και δεν κρίνεται η πορεία της χώρας. Με αυτό το σκεπτικό, ένα τμήμα αυτών των πολιτών επιλέγει την αποχή και ένα άλλο κατευθύνει την ψήφο στα λεγόμενα μικρότερα κόμματα. Στέλνοντας έτσι μήνυμα διαμαρτυρίας πρωτίστως προς την κυβέρνηση.

Εξ ου και ο πρωθυπουργός σταθερά τον τελευταίο καιρό τονίζει ότι με την αναταραχή που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο και για ανέξοδα μηνύματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στην πορεία προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός θα θέσει ανοιχτά όλα τα δεδομένα και θα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που η χώρα μπει σε μια φάση πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας. Θεωρούν, δε, ότι οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειονότητα θα αντιληφθούν (κατανοήσουν) την κρισιμότητα των εκλογών της 9ης Ιουνίου και θα προσέλθουν στις κάλπες με σύνεση και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Αυτό που ανησυχεί έντονα το στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι το κλίμα οργής που υπάρχει σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Η ά­ποψη ότι γίνεται προσπάθεια συ­γκάλυψης των ευθυνών από την πλευρά της κυβέρνησης τείνει να εμπεδωθεί στη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων.

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος ένα μέρος αυτών να πάει στις κάλπες με διάθεση να τιμωρήσει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Σε μια τέτοια περίπτωση, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να είναι οδυνηρό για την κυβερνητική παράταξη. Να σημάνει το τέλος της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας και του Κυρ. Μητσοτάκη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ