Ορόσημο οι ευρωεκλογές

Ορόσημο οι ευρωεκλογές

ΑΝΑΤΡΟΠΗ Ή ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

–Στο 33% ο πήχης για το Μέγαρο Μαξίμου – Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη για τη δεύτερη θέση

Κρiσιμες, oσο ποτέ aλλοτε τις τελευταiες δεκαετiες, προδιαγρaφονται οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι οποίες θα διεξαχθούν σε ατμόσφαιρα έντασης και πόλωσης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Το κλίμα είναι τεταμένο, στη σκιά των καταγγελιών της κυβέρνησης για πόλεμο από οικονομικά συμφέροντα με την… αρωγή συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων αλλά και των υπαινιγμών της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) για αδιαφανείς ενέργειες εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κατάσταση, όπως την περιγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι εξαιρετικά ρευστή, η συσπείρωση των κομμάτων είναι ακόμη χαμηλή, το ποσοστό των αναποφάσιστων υ­ψηλό. Κατά συνέπεια και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι δύσκολα προβλέψιμο όσον αφορά τα πραγματικά μεγέθη των κομμάτων.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατέρχονται στη μάχη των ευρωεκλογών (η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε ήδη…) με διαφορετικές στρατηγικές και εντελώς διαφορετικούς στόχους. Από την πλευρά της, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στη διατήρηση των κεκτημένων, δηλαδή την επιβεβαίωση της πολιτικής της κυριαρχίας. Οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι προϊόντος του χρόνου θα αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων της παράταξης και θα ανέβει το ποσοστό στις έρευνες. Αν και δεν το παραδέχονται δημόσια, για ευνόητους λόγους, ο πήχης έχει μπει στο ποσοστό που είχε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019 (33%).

Κατά αυτόν τον τρόπο θα επιβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία του κυρ. Μητσοτάκη και θα σιγήσουν οι φωνές αμφισβήτησης από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της μέχρι το τέλος της τετραετίας. Οτιδήποτε λιγότερο (από το 33%) θα είναι αρνητική εξέλιξη, στο επιτελείο ξορκίζουν δε το ενδεχόμενο το κόμμα να υποχωρήσει κάτω από το 30%. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρούν ότι θα ξεκινήσουν οι…περιπέτειες! Η κυβέρνηση θα περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς αυτόματα θα ενταθεί και θα κλιμακωθεί η αμφισβήτηση σε πολιτικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρωτίστως δε ο ΣΥΡΙΖΑ, από την επομένη ημέρα θα προβάλλουν επιτακτικά και σε μόνιμη βάση το αίτημα για πρόωρες εθνικές εκλογές, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο Στ. Κασσελάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση «θα φάει γερή σφαλιάρα» και αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερβεί το 17% που είχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Έκανε, μάλιστα, λόγο για ανατροπή, χωρίς, ωστόσο, να εξηγήσει πώς ακριβώς την εννοεί. Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η ηγεσία έχει διπλές προσδοκίες από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί ανοδικά σε σχέση με τα τωρινά ποσοστά, αν αγγίξει το 20% θα ήταν το ιδανικό. Ωστόσο, πιο κρίσιμο θεωρούν η κυβερνητική παράταξη όχι απλώς να χάσει δυνάμεις, αλλά το ποσοστό της να πέσει κάτω από το 30%, κάτι που για τον κ. Κασσελάκη θα είναι πολιτική ανατροπή, για την οποία έκανε λόγο στις συνεντεύξεις του.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ έχει ελαφρώς υποχωρήσει και έχει χάσει έδαφος στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Ωστόσο, ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις ευρωεκλογές είναι αρκετός και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Αν και ο Ν. Ανδρουλάκης αδυνατεί προς το παρόν να διατυπώσει μια πειστική και ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση. Σε περίπτωση που στις 9 Ιουνίου επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το Κίνημα μείνει στην τρίτη θέση, μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεκινήσει ένας κύκλος εσωστρέφειας, ίσως και αμφισβήτησης του κ. Ανδρουλάκη.

Εκτός απροόπτου, η τέταρτη θέση στις ευρωεκλογές θα κριθεί μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης, που παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία και φλερτάρουν με διψήφιο ποσοστό. Περισσότερες πιθανότητες δείχνει να έχει το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εισπράττει τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ