Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Όλα στην κόψη του ξυραφιού

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Όλα στην κόψη του ξυραφιού

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Πριν από λίγες περίπου εβδομάδες, ο ΟΗΕ είχε υπογραμμίσει ότι η αντιμετώπιση της απειλής του ISIS πρέπει να συνιστά προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα, αφού η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να στρατολογεί μέλη ανά τον κόσμο και να επεκτείνεται ταχύτατα, ειδικά στην Αφρική.

Πολύ πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία προειδοποίησαν πως το Ισλαμικό Κράτος είναι μια επίμονη, σοβαρή απειλή.

Το ISIS σήμερα έχει περίπου 10.000 μαχητές στη Συρία και το Ιράκ, όπου πραγματοποιεί συχνά αποτρόπαιες επιθέσεις.

Παράλληλα, ειδικοί σε θέματα ισλαμιστικής τρομοκρατίας τονίζουν πως το ISIS έχει μαχητές του ή συνεργαζόμενες ομάδες σε πληθώρα εμπόλεμων ζωνών ανά τον πλανήτη.

Το ISIS-K, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα, έχει ουσιαστικά την έδρα του στο Αφγανιστάν και πιστεύεται ότι έχει στις τάξεις του ρωσόφωνους μαχητές από την Κεντρική Ασία.

Τα ιδρυτικά μέλη του ISIS-K ήταν πρώην μέλη των Ταλιμπάν, που ασπάστηκαν μια ακόμη πιο βίαιη εκδοχή του Ισλάμ.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν εδώ και χρόνια.

Η δράση της Ρωσίας στη Συρία είναι βεβαίως ένας από τους βασικούς παράγοντες που την έχουν βάλει στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Πούτιν άλλαξε την πορεία του εμφυλίου στη Συρία, όταν παρενέβη το 2015, προς στήριξη του Μπασάρ αλ Άσαντ, που είχε απέναντί του όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά και το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις είτε μέσα στη Ρωσία είτε κατά ρωσικών στόχων σε άλλες χώρες τα τελευταία 20 χρόνια. Κάποιες δεν ήταν απευθείας, αλλά μέσω της στήριξης τσετσένων εξτρεμιστών.

Αν και όλος ο κόσμος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, στον απόηχο του χτυπήματος στη Ρωσία, πρόσφατα υπήρξε και ένα άλλο περιστατικό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Στην Υπερδνειστερία, τη στενή λωρίδα γης που βρίσκεται μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας και συνιστά de facto κράτος, ένα drone χτύπησε ένα ρωσικό μεταφορικό ελικόπτερο του Στρατού, το οποίο βρισκόταν σε βάση που διατηρεί η Ρωσία στην περιοχή.

Η επίθεση στο, παροπλισμένο κατ’ άλλους, ελικόπτερο σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση του Ρωσικού Στρατού. Η Ρωσία διατηρεί στο κράτος αυτό μια δύναμη περίπου 1.500 στρατιωτών, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Μόσχα, έχουν καθήκοντα ειρηνευτικής δύναμης.

Η Μόσχα απέδωσε το χτύπημα σε ουκρανικό drone, ενώ το Κισινάου υποστηρίζει ότι πρόκειται για ενέργεια προβοκάτσιας από τη Μόσχα με στόχο την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας, εν όψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ εντός του 2024.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει το έδαφος της Υπερδνειστερίας για την πραγματοποίηση επιθέσεων στην Ουκρανία, αλλά η περιοχή απέχει μόλις 100 χλμ. από την Οδησσό και η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη πιο πολύ με τη φημολογούμενη αποστολή γαλλικών δυνάμεων στην Ουκρανία για την υπεράσπιση της πόλης.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι σε διάφορα σημεία πέριξ της Ευρώπης τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή.

Η ένταση των στιγμών είναι τέτοια, που οι γνωρίζοντες προσπαθούν να προβλέψουν ακόμα και τις κινήσεις των διάφορων… προβοκατόρων.

Πόσο εφικτό, όμως, είναι αυτό;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ