Γ. Μπουλέκος στο “Π”: Μέτωπο Δημοκρατίας απέναντι στην κρίση του πολιτικού συστήματος

Γ. Μπουλέκος στο “Π”: Μέτωπο Δημοκρατίας απέναντι στην κρίση του πολιτικού συστήματος

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΛΕΚΟΥ
Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Νομικού


Τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολουθούμε καθημερινά τη ραγδαία επιδείνωση τόσο των θεσμών της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών.

Το ηφαιστειογενές κράμα του σχηματισμού που ακούει στο όνομα «ελληνική κυβέρνηση» έχει ως βάση τον νεοφιλελευθερισμό, συνδυάζοντας παράλληλα το Ακραίο Κέντρο και την Ακροδεξιά.

Η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών μπορεί να διαπιστωθεί ανατρέχοντας απλώς και μόνο στα στοιχεία. Το ιδιωτικό χρέος των πολιτών, το οποίο προκύπτει από το άθροισμα των οφειλών προς το τραπεζικό σύστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία και την ΑΑΔΕ και τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας συνολικά στα 371 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της ακρίβειας, αποτελεί θηλιά στον λαιμό των μικρομεσαίων και των μισθωτών της χώρας.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μια οικονομία στην οποία το ιδιωτικό χρέος είναι ισοϋψές με το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να είναι βιώσιμη.

Από την άλλη, η κρίση των θεσμών γιγαντώνεται καθημερινά στο σύνολο των λειτουργιών της χώρας, όπως στην απόδοση δικαιοσύνης (βλέπε έγκλημα των Τεμπών) αλλά και στη λειτουργία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπου βλέπουμε την κυβέρνηση να ερμηνεύει τους νόμους και το Σύνταγμα κατά το δοκούν, με κορυφαίο παράδειγμα τον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Απέναντι σε αυτό το αντικοινωνικό μέτωπο που δημιουργεί καθημερινά η Νέα Δημοκρατία οφείλουμε να απαντήσουμε μέσω ενός πολιτικού μετώπου, ενός μετώπου δημοκρατίας, το οποίο θα θέτει τις κοινωνικές ανάγκες πάνω από τις κομματικές αγκυλώσεις.

Γνωρίζουμε πως αυτό το πολιτικό μέτωπο είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί διότι οι κομματικές ηγεσίες λειτουργούν πλήρως ανταγωνιστικά μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό την αύξηση των εκλογικών τους ποσοστών.

Παρά τη χαραμάδα που άνοιξε η από κοινού κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα του προοδευτικού τόξου για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, την επόμενη στιγμή οι κομματικές ηγεσίες άρχισαν να διαγκωνίζονται για τα μικροκομματικά επικοινωνιακά οφέλη που πιθανόν να λάβουν από αυτήν τη διαδικασία.

Γι’ αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Μετώπου Δημοκρατίας, το οποίο θα λειτουργήσει με διττή κατεύθυνση, από τη μια ως ανάχωμα στην (Ακρο)Δεξιά και στις αντιλαϊκές πολιτικές και από την άλλη θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας κοινωνικής αντίστασης των μη προνομιούχων, των ανθρώπων της εργασίας και της δημιουργίας.

Με στόχο τη δημιουργία ενός ΝΕΟΥ συνολικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου στο σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων και των κοινωνικών τάξεων, ενός σχεδίου για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών, ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης αξιών που μας διαπερνά, εντέλει ενός σχεδίου που θα περιέχει το όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος, ένα όραμα που θα δίνει διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ