Φως στο βάθος του τούνελ ψάχνουν στην κυβέρνηση

Φως στο βάθος του τούνελ ψάχνουν στην κυβέρνηση

Πύρρειος ήταν η νίκη (;) του Κυρ. Μητσοτάκη κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας με αντικείμενο την τραγωδία στα Τέμπη, την οποία κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε, καθότι δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο α­ριθμό ψήφων, ωστόσο η κυβέρνηση εξήλθε από την όλη διαδικασία με πολλαπλά τραύματα, ορισμένα από τα οποία θα αργήσουν να επουλωθούν.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις παράπλευρες απώλειες –ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να θέσει εκτός κυβέρνησης έναν υ­πουργό (Στ. Παπασταύρου, Επικρατείας), έναν υφυπουργό (Γ. Μπρατάκος) και να διαγράψει έναν βουλευτή (Μιχ. Ταμήλος)–, αλλά με την παγιωμένη πλέον άποψη –σε ένα σημαντικό τμήμα (πάνω από 80%) της ελληνικής κοινωνίας– ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών (συνθηκών) του τραγικού δυστυχήματος.

Πολύ, δε, περισσότερο όταν ένα 65% – 70% προσχωρεί στην άποψη της αντιπολίτευσης ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είχαν ως στόχο τη συσκότιση και τη μη απόδοση των ευθυνών στους πραγματικά υπεύθυνους. Υπό αυτό το πρίσμα, η πορεία προς τις ευρωεκλογές δεν θα είναι σπαρμένη με ρόδα για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Το ακριβώς αντίθετο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μόνο αρνητικά στοιχεία έχουν. Η απήχηση της παράταξης υποχωρεί σταθερά σε όλο και πιο χαμηλά ποσοστά, η συσπείρωση μειώνεται, ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χάνει πόντους τόσο στη δημοφιλία όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Έτσι, οι προσδοκίες ως προς την έκβαση των ευρωεκλογών χαμηλώνουν, ενώ ψηλώνουν οι φόβοι και οι ανησυχίες!

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις 9 Ιουνίου, η προσπάθεια του πρωθυπουργού και των στελεχών της παράταξης θα επικεντρωθεί στην αναστροφή του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, με στόχο ένα ποσοστό στις ευρωεκλογές που αφενός θα επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου θα φρενάρει τα όποια σχέδια αμφισβήτησης εξυφαίνονται ενδεχομένως στο πολιτικό, και όχι μόνο, παρασκήνιο.

Μέχρι πρότινος το Μέγαρο Μαξίμου έβαζε τον πήχη στο 34% – 35%, ωστόσο, υπό το φως των τελευταίων γεγονότων, η προσέγγιση έχει αλλάξει.

Και μπορεί ο στόχος αυτός να μην έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, ωστόσο έχουν επικρατήσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις, που είναι πιο κοντά στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών (33%) – στη… χειρότερη περίπτωση να υ­πάρχει το «3» μπροστά (30% και πάνω).

Χωρίς να το παραδέχονται ανοιχτά, στο επιτελείο του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι αν η Νέα Δημοκρατία πέσει κάτω από το 30%, θα μπει σε… μεγάλες περιπέτειες. Θα ξεκινήσει μια μακρά περίοδος αμφισβήτησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα φτάσει μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Είναι, δε, εξαιρετικά αμφίβολο αν υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ