Οι σχέσεις με την Τουρκία και η Γαύδος

Οι σχέσεις με την Τουρκία και η Γαύδος

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το άνοιγμα που γίνεται προς την Τουρκία με τη βίζα εξπρές σε δέκα νησιά για τους τούρκους πολίτες. Με αυτήν την κίνηση θεωρούν ότι θα ενισχυθεί ο τουρισμός, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ακόμα ένα βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το καλό κλίμα φάνηκε και στην Άγκυρα, κατά τη συνάντηση της ελληνίδας υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον τούρκο ομόλογό της Μπουράκ Ακτσαπάρ, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι η προετοιμασία που γίνεται για την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα μετά το Πάσχα, ενώ θα προηγηθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πέρα από τη συμφωνία για τις βίζες στα νησιά, οι χαμηλοί τόνοι με την Τουρκία χρειάζονται, γιατί παρατηρούνται εντελώς διαφορετικές συνθήκες στο Μεταναστευτικό. Ο λόγος για τα νότια παράλια της Κρήτης και τη Γαύδο, όπου τους τελευταίους μήνες τα μεταναστευτικά κύματα γίνονται όλο και πιο πυκνά, απειλώντας να μετατρέψουν το ακριτικό νησί σε «νέα Λα­μπεντούζα».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ