Στην… κατάψυξη επιχειρεί να βάλει το Κυπριακό η κυβέρνηση

Στην… κατάψυξη επιχειρεί να βάλει το Κυπριακό η κυβέρνηση

–Για να μην ενοχληθεί ο Ερντογάν, που ονειρεύεται όλη την Κύπρο τουρκική!

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Στρώνουν το έδαφος για να επιχειρήσουν να βάλουν το Κυπριακό στο ράφι, καθώς η κυβέρνηση εθελοτυφλεί, νομίζοντας ότι έτσι θα κατευνάσει περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα δώσει μία ακόμη παράταση στην ηρεμία στο Αιγαίο, διατηρώντας τον μύθο της «βελτίωσης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αμήχανη η κυβέρνηση, καθώς μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών και ολίγες εβδομάδες ανάπαυλας η τουρκική πλευρά, με πρώτο τον Ταγίπ Ερντογάν, έχει επιστρέψει σε μια ρητορική η οποία κάθε άλλο παρά βοηθά στη διατήρηση του καλού κλίματος, ανησυχεί πλέον ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για ένα νέο αδιέξοδο στις διαδικασίες για την επίλυσή του.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν για την Κύπρο, που λίγο – πολύ είπε ότι τα τουρκικά στρατεύματα έκαναν λάθος το 1974 και δεν κατέλαβαν ολόκληρο το νησί, προκάλεσαν ανησυχία και αμηχανία στην Αθήνα, η οποία αρκέστηκε σε μια απλή δήλωση «διπλωματικών πηγών» για να σχολιάσει την πρωτοφανή, προκλητική δήλωση του τούρκου ηγέτη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν κρύβεται η δυσανεξία για το Κυπριακό και η επιλογή να ασχοληθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η ελληνική διπλωματία με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, γνωρίζοντας ότι θα είναι υποχρεωμένη σε διαφορετική περίπτωση να απαντήσει με τους ίδιους τόνους στην Άγκυρα και συγχρόνως να στηρίξει την Κύπρο απέναντι στις διχοτομικές επιδιώξεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Η Αθήνα έχει δείξει επίσης μια πρωτοφανή αδράνεια στο να καταγγείλει στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και στην ΕΕ το γεγονός ότι η Τουρκία, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές της στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού αλλά και τη συνεχιζόμενη ρητορική του Ερσίν Τατάρ και κορυφαίων τούρκων αξιωματούχων, που ζητούν αναγνώριση του ψευδοκράτους, σε αντίθεση με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία της επανέναρξης των συνομιλίων, οι θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά είναι απαγορευτικές για την οποιαδήποτε πρόοδο και όλοι γνωρίζουν ότι ένα νέο αδιέξοδο αλλά και κινήσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη τουρκοποίηση των Κατεχομένων και σε επιβολή τετελεσμένων θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων σε εντάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν από την Αθήνα.

Με ορίζοντα την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Αθήνα θα πρέπει να λάβει θέση στο κείμενο που θα υπάρξει για την Τουρκία. Και εκεί δεν μπορεί να μην υποστηρίξει τη Λευκωσία, που είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί το «ξέπλυμα» της Τουρκίας, όπως ζητούν οι Γερμανοί και ορισμένες ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, παραβλέποντας την αρνητική στάση της στο Κυπριακό.

Όμως, η υποστήριξη της Κύπρου σε ένα σκληρό και με όρους κείμενο σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει και τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η οποία, μέχρι στιγμής βεβαίως, περιορίζεται στην αποφυγή υπερπτήσεων και παραβιάσεων από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και σε περιορισμό των ροών προς τα νησιά. Όλα αυτά, βέβαια, κάθε άλλο παρά μόνιμα είναι, αφού αρκεί ένα νεύμα του Ερντογάν ώστε σε λίγες ώρες να επιστρέψουμε στο γνωστό πεδίο των εντάσεων και των προκλήσεων.

Έτσι, στο ελληνικό ΥΠΕΞ όλο και αρχίζει να κερδίζει έδαφος η θέση ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο οποίος θα πρέπει να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πορεία, γιατί, όπως υποστηρίζεται, η πρόοδος στα ελληνοτουρκικά θα έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό.

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης βεβαίως δείχνουν να αγνοούν ότι η τουρκική επιδίωξη στο Κυπριακό αφορά την εκπλήρωση των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται φυσικά με μια λύση ομοσπονδίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Αρχών της ΕΕ, και ότι η λύση που επιδιώκει η Τουρκία είναι όχι μόνο αντίθετη με τη διεθνή νομιμότητα αλλά και με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Ήδη στην Αθήνα επιχειρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ένα «μασάζ» της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση αυτή. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να υποβαθμίσει την προκλητικότητα της δήλωσης Ερντογάν, αποδίδοντάς την, όπως είπε, στην προεκλογική εκστρατεία, της οποίας ηγείται ο ίδιος εν όψει των σημερινών δημοτικών εκλογών. Είναι προφανές, βεβαίως, ότι μια τέτοια δήλωση κάθε άλλο παρά επηρεάζει το εκλογικό σώμα της Τουρκίας, το οποίο δεν θα επιλέξει φυσικά δημάρχους στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις με κριτήριο το αν ο κ. Ερντογάν σκληραίνει τη στάση του στο Κυπριακό. Αυτά είναι αφελείς προσεγγίσεις, που απλώς θέλουν να «ξεπλύνουν» τον Ερντογάν στην ελληνική κοινή γνώμη.

Όμως και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Χρήστος Ροζάκης περιέγραψε με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό το δόγμα της διαφοροποίησης των ελληνοτουρκικών από το Κυπριακό.

«Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο παραβιάζουν τη Διακήρυξη των Αθηνών και είναι εμπρηστικές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Ροζάκης, επέμεινε, όμως, στο ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο χωρίς να τον συνδέσουμε με το Κυπριακό. Δεν πρέπει να τον ανακόψουμε…».

Υπενθυμίζουμε ότι και το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Ροζάκης είχε δηλώσει ότι «η Κύπρος έχει χάσει ευκαιρίες να λύσει το πρόβλημα και εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ άπειρον να λυθεί το Κυπριακό προκειμένου να λύσουμε τα ελληνοτουρκικά»!

Μέσα σε αυτές τις αθηναϊκές «παραφωνίες», ακούστηκε, όμως, και η φωνή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, ο οποίος στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου όρθωσε το ανάστημα της Εκκλησίας αλλά και του Ελληνισμού της Κύπρου. «Δεν θα πρέπει να συρθού­με σε διαπραγματεύσεις με τουρκικούς όρους, όπου θα συναντήσουμε αφόρητες πιέσεις», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στην κυπριακή κυβέρνηση, ενώ δεν παρέλειψε να απευθυνθεί και στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «Ελλάδα δεν μπορεί να παρασύρεται από προσωπεία καλής γειτονίας και απαιτήσεις διαχωρισμού του Κυπριακού από τα άλλα ελληνοτουρκικά θέματα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, στον πανηγυρικό που εκφώνησε στον Ιερό Ναό της Φανερωμένης, τάχθηκε υπέρ της αναβίωσης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου – Ελλάδας και προειδοποίησε ότι η Κύπρος είναι το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού. Και πως «αν, ο μη γένοιτο, πέσει η Κύπρος, δεν θα κατοχυρωθούν τα άλλα ελληνικά μέρη», αλλά «Αιγαίο, νησιά, Θράκη, Μακεδονία θα πάρουν σειρά»…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ