Οικονομικές ειδήσεις

Οικονομικές ειδήσεις

♦ Ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ το 2023 ο τζίρος του Airbnb και πλέον ισούται με το 30% των εισπράξεων του ξενοδοχειακού κλάδου. Μάλιστα, πέρυσι ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεπέρασε σε δυναμικότητα κλινών τον ξενοδοχειακό κλάδο προσφέροντας τον περασμένο Ιούλιο 939.000 κλίνες σε 212.199 καταλύματα, με τις 10.047 καταγεγραμμένες ξενοδοχειακές μονάδες να προσφέρουν 887.748 κλίνες.
♦ Αλλαγές σε δηλώσεις και παραγραφές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Οι έλεγχοι θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα ενός έτους από την έκδοση της εντολής και θα μπορεί να δίνεται παράταση 6 + 6 μηνών σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
♦ Σε ακίνητα οι μισές ξένες επενδύσεις το 2023 στην Ελλάδα. Σε βάθος εξαετίας, σε κατοικίες και άλλες κατασκευές επενδύθηκαν συνολικά 50 δισ. ευρώ, περίπου το 36% του συνόλου. Η απόσταση από την Ευρωζώνη παραμένει μεγάλη. Πέρυσι, οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν στην Ελλάδα το 14,3% του ΑΕΠ και στην Ευρωζώνη το 21,3%.
♦ Από τον Οκτώβριο η αύξηση των ορίων για τη «χρυσή βίζα». Για όσα προσύμφωνα υπογραφούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν τα ελάχιστα ποσά των 250.000 ή 500.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.
♦ Ελάχιστα ακίνητα είναι διαθέσιμα για ενοικίαση. Από τις αγγελίες προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες προτιμούν την πώληση.
♦ Σπανίζουν οι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης. Στην Ελλάδα, μόνο 6 στους 10 εργαζομένους με τεχνογνωσία απασχολούνται ανάλογα με τις δεξιότητές τους. Στον τουρισμό μόλις το 11,6% των θέσεων εργασίας αφορά υψηλές δεξιότητες, όταν στην υπόλοιπη ΕΕ το ποσοστό είναι 17%. Οι περισσότερες κενές θέσεις καταγράφονται στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο και στον κλάδο της υγείας.
♦ Έρχεται ζεστό χρήμα, άνω των 7 δισ. ευρώ, στα κρατικά ταμεία από τις αποκρατικοποιήσεις, με την κυβέρνηση να ανεβάζει στροφές για το 2024. Η μερίδα του λέοντος θα προέλθει από την Αττική Οδό, με το τίμημα των 3,27 δισ. ευρώ να αναμένεται να εισπραχθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2024.
♦ Ανοίγει παράθυρο για νέες φοροαπαλλαγές στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με στόχο τη μείωση των ενοικίων. Όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα από τα συγκεκριμένα ακίνητα. Οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητα ξεκινούν από 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στο 45%.
♦ Στην τελική ευθεία έχει μπει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την οποία η Ελλάδα θα τροφοδοτεί με ενέργεια την υπόλοιπη Ευρώπη. Το επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να καταθέσει πρόταση για να συμμετάσχει μετοχικά με 33% στην εταιρεία ELICA του Ομίλου Κοπελούζου, η οποία αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ