Αγρανάπαυση… στο υ­πουργείο Εξωτερικών

Αγρανάπαυση… στο υ­πουργείο Εξωτερικών

Σε χώρο αγρανάπαυσης μετατρέπεται το υ­πουργείο Εξωτερικών. Ένα ακόμη δεκαήμερο με μηδενική δραστηριότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, την ώρα που οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν πάρει φωτιά. Δυστυχώς, έτσι δεν ασκείται εξωτερική πολιτική ούτε προωθού­νται τα συμφέροντα της χώρας…


Οφείλει να βρει μια κοινή προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά

Όλο και περισσότερο, όμως, είναι εμφανές ότι το κενό που υπάρχει στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής επιχειρείται να καλυφθεί από το… υπουργείο Άμυνας και τον Ν. Δένδια, ο οποίος όλο και πιο συχνά έχει παρεμβάσεις, κυρίως στα ελληνοτουρκικά. Από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη και Δένδια βλέπουμε ότι υπάρχει σαφής διαφοροποίηση στις προσεγγίσεις.

Ο Ν. Δένδιας στην τελευταία συνέντευξή του, που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1, παρουσίασε μια διαφορετική προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Δένδιας διαπιστώνει ότι στη ρητορική της Τουρκίας «έστω και αν δεν είναι εύκολα παρατηρήσιμο, υπάρχει μια σκλήρυνση, δεν υπάρχει μια υποχώρηση… υπάρχει μια διατύπωση πιο προχωρημένων αναθεωρητικών θέσεων, οι οποίες στο τέλος, όπως η εμπειρία μας έχει διδάξει, καθίστανται και mainstream, κύρια άποψη, στην Τουρκία».

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας ολοκλήρωσε την ανάλυσή του με ουσιαστική αμφισβήτηση του τρόπου που διεξάγεται από το ΥΠΕΞ η ελληνοτουρκική προσέγγιση: «Μια επαφή πρέπει να γίνεται. Όμως, πάντα υπάρχει προσοχή στο υπό ποιους όρους γίνεται αυτή η συνάντηση, ώστε να μην επιτραπεί στην άλλη πλευρά να δημιουργήσει μια ρητορική και να θέσει θέματα τα οποία θα μας υποχρεώσουν να αντιδράσουμε και άρα θα είναι χειρότερα μετά την επίσκεψη από ό,τι ήταν πριν από την επίσκεψη».

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση έχει πολλά προβλήματα πια στο κεφάλι της, όμως οφείλει σύντομα να βρει μια κοινή προσέγγιση για τα ελληνοτουρκικά, καθώς η διγλωσσία ποτέ δεν ωφέλησε την εξωτερική πολιτική…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ