Θ. Ξανθόπουλος: Ο όρος γυναικοκτονία δεν δημιουργεί ξεχωριστό αδίκημα. Κάνει ορατή την έμφυλη διάσταση του εγκλήματος-Γυναίκες δολοφονούνται γιατί κάποιοι της θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο

Θ. Ξανθόπουλος: Ο όρος γυναικοκτονία δεν δημιουργεί ξεχωριστό αδίκημα. Κάνει ορατή την έμφυλη διάσταση του εγκλήματος-Γυναίκες δολοφονούνται γιατί κάποιοι της θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο

Σκληρή κριτική στην άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την νομική κατοχύρωση του όρου “γυναικοκτονία”, άσκησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

“Δεν δημιουργούμε ξεχωριστό αδίκημα. Εφόσον έχει τα έμφυλα χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται στην τροπολογία μας, αυτό άνευ άλλου, καθιστά την πράξη της δολοφονίας της γυναίκας, γυναικοκτονία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: “Οι δολοφονίες γυναικών με έμφυλα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την τροπολογία, θα πρέπει να μνημονεύονται στο σκεπτικό της απόφασης. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα συγκεκριμένα εγκλήματα πρέπει να έχουν μια άλλη αντιμετώπιση στο κοινωνικό και ποινικό επίπεδο. Όχι τυποποιώντας άλλης μορφής έγκλημα, αλλά κάνοντας ορατή αυτή την έμφυλη διάσταση”.

“Έχετε σθεναρές αντιρρήσεις. Θα έρθει η στιγμή που όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αυτό το έγκλημα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Γυναίκες, δολοφονούνται γιατι κάποιοι της θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο και η κοινωνία θα προσδιορίσει με αυτό το τρόπο το συγκεκριμένο έγκλημα”, κατέληξε.

Θ. Ξανθόπουλος: Οι δυνάμεις του κράτους στάθηκαν ανίκανες να προστατέψουν την νεαρή γυναίκα έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγ. Αναργύρους-Αναγκαία η νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Συγκεκριμένα ο κ. Ξανθόπουλος τονίζει:

“Είναι προφανές από τις επαναλαμβανόμενες γυναικοκτονίες ότι κάτι δεν κάνει καλά η πολιτική ηγεσία. Η πρόσφατη δολοφονία ολοκληρώθηκε σε ανοικτή ακρόαση, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα. Σε δυνάμεις του κράτους που έχουν ως πυρήνα αποστολής τους την αποτροπή και εξουδετέρωση τέτοιων περιστατικών.

Και ενώ συνέβαιναν αυτά, η αστυνομία στάθηκε αδύναμη, ανίκανη, να την προστατέψει, Και έτσι διαχέεται ένα κλίμα ανασφάλειας σε όλη την κοινωνία. Δεν είναι θέμα μικροκομματικής αντιπαράθεσης αλλά βαθιά κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, με ποιό τρόπο αντιμετωπίζουμε τέτοιες συμπεριφορές”.

Αυτά τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία της 28χρονης μπροστά στο αστυνομικό τμήμα των Αγ. Αναργύρων και την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για νομική κατοχύρωση του όρου “γυναικοκτονία, που απέρριψε η κυβέρνηση. “Η κ. Ζαχαράκη ως επιχείρημα για την άρνηση της τροπολογίας έφερε την αυστηροποίηση των ποινών. Αυτό όμως δεν είναι αποτελεσματικό. Η πατριαρχία οπλίζει το χέρι των δραστών. Μιλάμε για έμφυλη βία γιατί εχει ταυτοτικό στοιχείο το φύλο του θύματος, το γεγονός ότι είναι γυναίκα. Θεωρούμε ότι είναι βαθιά ανθρώπινο ζήτημα, ανθρώπινο δικαίωμα, να ζήσει και να μην υποστεί οποιαδήποτε βία, λόγω του οτι είναι γυναίκα¨, συμπλήρωσε.

“Στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, που είναι επίσης κακούργημα, όταν πρόκειται για έμφυλη βία, δεν πρέπει να υπάρχει αυξημένη ποινή; Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας, οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να γίνει ορατό και να καταγράφεται το φαινόμενο αυτό που είναι δραματικό για την κοινωνική ισορροπία. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να περιοριστούν οι δραματικές συνέπειες τέτοιων συμπεριφορών”, επισήμανε.

Αναφερόμενος στο υπό ψήφιση ν/σ του υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνηση με την ενσωμάτωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι:

– Παραμένει αρρύθμιστο το τοπίο για τα περιφερειακά ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς σταθμούς με ότι αυτό συνεπάγεται. Γιατί τότε ενδημούν παραβατικές, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Πρέπει άμεσα το υπουργείο να πάρει άμεσα πρωτοβουλία γιατί σε ένα τέτοιο τοπίο τα Μέσα είναι ευάλωτα σε παντοειδείς εξωγενείς παράγοντες και πιέσεις. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, υγιούς ανταγωνισμού, λειτουργία επιχειρήσεων. Διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για ευνομούμενο κράτος.

– Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης γίνεται μέσα από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τις πλατφόρμες των μεγάλων ψηφιακών κολοσσών και είναι απαραίτητο να υπάρξουν δεσμεύσεις και ρυθμίσεις γι’ αυτή τη λειτουργία. Δεν αρκεί αυτή η νομοθέτηση, αλλά απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση ώστε τα δικαιώματα των πολιτών να εκφράζονται στο δημόσιο χώρο με πλήρη ελευθερία, να παραμένουν αλώβητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοινωσή του αναφέρει:

“Αγανάκτηση κι αποτροπιασμό προκαλεί η αποκάλυψη της συνομιλίας που είχε η δολοφονημένη 28χρονη στους Αγίους Αναργύρους με μέλος της Άμεσης Δράσης όταν ζήτησε βοήθεια κι ένα περιπολικό να την μεταφέρει στο σπίτι της. Η απάντηση που έλαβε, σύμφωνα με τα σοκαριστικά ηχητικά ντοκουμέντα, ήταν: «Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί». Η στάση αυτή των στελέχη της ΕΛ.ΑΣ αποδεικνύει αδιάψευστα πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αντιληφθεί πως το πραγματικό πρόβλημα στην Ελληνική Αστυνομία δεν είναι «αριθμητικό», αλλά αφορά την κατάρτιση, την εκπαίδευση και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται. Είναι απορίας άξιον που ο κ. Χρυσοχοΐδης, ακόμη και μετά από αυτή την αποκάλυψη, βρίσκεται στη θέση του. Ούτε ο πρωθυπουργός θέλησε να τον αποπέμψει, ούτε ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη να υποβάλλει την παραίτηση του. Είναι απορίας άξιον πως η κυβέρνηση απέρριψε ξανά την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία».”



Σχολιάστε εδώ