Ο ενδόμυχος στόχος της Άγκυρας για το Κυπριακό

Ο ενδόμυχος στόχος της Άγκυρας για το Κυπριακό

Κάτι δεν λειτουργεί καλά στο Νεοκλασικό της Β. Σοφίας. Βγήκε ο τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα Μαρτύρων» στο Τσανάκαλε και λίγο – πολύ μας είπε ότι πριν από μισό αιώνα οι Τουρκοκύπριοι γλίτωσαν τη γενοκτονία και σώθηκαν με την «ειρηνευτική επιχείρηση» του 1974. Και πρόσθεσε, με πικρία, για τον Μπ. Ετσεβίτ, ότι «αν τους είχαμε απωθήσει (τους Ελληνοκύπριους) προς τον Νότο, δεν θα υπήρχε πια Νότος και Βορράς και η Κύπρος θα ήταν όλη δική μας…».

Ο τούρκος ηγέτης, έτσι, ομολόγησε ποιος είναι ο ενδόμυχος στόχος της Τουρκίας για το Κυπριακό. Να κερδίσει με την πολιτική πίεση και τη διπλωματία αυτά που δεν άρπαξε το 1974 με τον στρατό της.
Περιμέναμε κάποια ηχηρή και δημόσια παρέμβαση από την Αθήνα, που θα απαντούσε στον θρασύτατο τούρκο πρόεδρο και θα αποκαθιστούσε την πραγματικότητα. Αντ’ αυτού, είδαμε, με πολλές ώρες καθυστέρηση, μια διαρροή… από διπλωματικές πηγές –λες και δεν υπάρχει υπουργός Εξωτερικών ή εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ή εκπρόσωπος της κυβέρνησης–, στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ξέχασαν οι διπλωματικές πηγές να μιλήσουν για την τουρκική εισβολή και κυρίως για τη συνεχιζόμενη επί μισό αιώνα παράνομη τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού… Και απέφυγαν να καταγγείλουν την έμμεση αυτή απειλή του Τ. Ερντογάν σε μια περίοδο μάλιστα που όλο και αυξάνεται η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί και συγχρόνως προωθείται η διχοτόμηση, που στηρίζεται ακριβώς στην κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας από την Τουρκία…

Και αντί το ελληνικό ΥΠΕΞ να καταγγείλει ακόμη ότι τέτοιου είδους δηλώσεις παραβιάζουν τη Διακήρυξη των Αθηνών, προφανώς για να μην ενοχληθούν ο κ. Ερντογάν και ο κ. Φιντάν, κατάπιε τη γλώσσα του…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ