Μυρίζει μπαρούτι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

Μυρίζει μπαρούτι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

–Η κυβέρνηση καταγγέλλει «βρώμικο πόλεμο» από συγκρότημα ΜΜΕ – Κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για υπονόμευση του πολιτεύματος
–Για συγκάλυψη των ευθυνών για τα Τέμπη μιλάει η αντιπολίτευση – Υπαινιγμοί για νοθεία στις ευρωεκλογές

Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα, στον απόηχο της ταραχώδους συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας – δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες, όπως προδιαγράφονται, ευρωεκλογές. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα βαριά, γεγονός που δείχνει ότι η προεκλογική περίοδος και η πολιτική αντιπαράθεση θα εξελιχθούν σε υψηλούς τόνους, με ορατό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και μετά τις 9 Ιουνίου.

Καταγγελίες για συνωμοσίες και υπόγειο πόλεμο αλλά και κατηγορίες για κατάλυση του κράτους δικαίου και συνθήκες αδιαφάνειας ως προς τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Υπό το κράτος της ανησυχίας για το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται στην επικράτεια και στριμωγμένη από τα προβλήματα, η κυβέρνηση καταγγέλλει πόλεμο από συγκρότημα Μέσων Ενημέρωσης (ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Β. Μαρινάκη), με απώτερο σκοπό την ανατροπή και τη δρομολόγηση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Συνδέει μάλιστα τα «σκοτεινά σχέδια» με την αντιπολίτευση, κυρίως δε με το ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι ο Ν. Ανδρουλάκης «υπηρετεί» τα συγκεκριμένα σχέδια. Υποστηρίζουν, δε, ότι κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους επικεφαλής του εν λόγω συγκροτήματος ΜΜΕ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το περιεχόμενο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος («Βήμα») για την τραγωδία στα Τέμπη.

Με αφορμή την πρόταση-απαίτηση του Στ. Κασσελάκη για διπλές εκλογές τον Ιούνιο με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, η κυβέρνηση καταγγέλλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για –βάσει σχεδίου– υπονόμευση του πολιτεύματος, ασέβεια προς τους θεσμούς και περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης. Τις κατηγορίες αυτές ήρθαν να ενισχύσουν οι απόψεις που εξέφρασε στέλεχος του κόμματος (Ν. Φαραντούρης), που ούτε λίγο ούτε πολύ… ευχήθηκε οι εισαγγελείς των Βρυξελλών να ανατρέψουν την κυβέρνηση και η χώρα να πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Είναι προφανές ότι η ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα φτάσουν μέχρι τις ευρωεκλογές έχοντας στην επιχειρηματολογία τους τις συγκεκριμένες κατηγορίες (καταγγελίες) σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.



 

Αδιαφάνεια, συγκάλυψη των ευθυνών και ποδηγέτηση της δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών καταγγέλλουν από την πλευ­ρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μετήλθε όλα τα μέσα και τους τρόπους προκειμένου να πετύχει τη συσκότιση των συνθηκών της τραγωδίας, για να μην αποκαλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες των αρμοδίων, προεξάρχοντος του τότε υπουργού Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή. Αντιδράσεις προκάλεσαν οι απόψεις που εκφράστηκαν στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή από κορυφαίους υ­πουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το θερμό χειροκρότημα που επιφύλαξαν στον Κ. Αχ. Καραμανλή με το πέρας της ομιλίας του.

Στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν για πρόκληση και ασέβεια προς τη μνήμη των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα. Και μπορεί τυπικά να έκλεισε το θέμα της διερεύνησης και της απόδοσης των πολιτικών ευθυνών, αλλά θεωρείται αυτονόητο ότι η τραγωδία των Τεμπών και οι χειρισμοί της κυβέρνησης θα είναι ψηλά στην προεκλογική ατζέντα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το ζήτημα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι αυτό των συνθηκών μέσα στις οποίες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Η υπόθεση με τη διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων χιλιάδων αποδήμων Ελλήνων, που είχαν ως αποδέκτη την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα–Μισέλ Ασημακοπούλου, έχει ρίξει βαριά σκιά στην όλη διαδικασία.

Ήδη από ορισμένα κόμματα τίθεται θέμα διαφάνειας, με σημείο τριβής την επιστολική ψήφο, ενώ διατυπώνονται και βαριές κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης για… σχέδιο νοθείας.

Προκύπτει σαφώς το συμπέρασμα ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα έντασης, με ισχυρές δόσεις σκανδαλολογίας αλλά και συνωμοσιολογίας, με πιθανό το ενδεχόμενο ο «πόλεμος» να συνεχιστεί και μετά την 9η Ιουνίου, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα βγάλουν οι κάλπες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ