Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Η κυβέρνηση σε πρωτόγνωρο σκηνικό

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Η κυβέρνηση σε πρωτόγνωρο σκηνικό

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές η πολιτική πίεση θα ανεβαίνει, όπως γίνεται πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Τα πράγματα είναι δύσκολα πλέον για την κυβέρνηση, καθώς τον ρόλο της αντιπολίτευσης δεν τον έχει αναλάβει ένα κόμμα, αλλά η ίδια η κοινωνία.

Η διαφαινόμενη κυβερνητική αλαζονεία σε πολλά θέματα και η μάλλον προκλητική υπαγόρευση των θεμάτων της επικαιρότητας από έναν «άγνωστο υποβολέα» στα ΜΜΕ έχουν γίνει εμφανή από μεγαλύτερες κοινωνικές μάζες, απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Η παντελής αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πλήξουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα κατάσταση, εκείνη της κοινωνικής αντιπολίτευσης. Αν παρατηρήσει κανείς τα social media, εκεί που καθημερινά διαμορφώνεται η κοινωνική ατζέντα, το ποσοστό κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση είναι συντριπτικό.

Η κυβέρνηση έχει χάσει τα ερείσματά της ακόμα και στον προνομιακό γι’ αυτήν χώρο της οικονομίας, με τη στασιμότητα στις τελευταίες εκθέσεις των διεθνών οίκων (βλέπε Moody’s).

Οι δημοσκόποι στο παρασκήνιο διαπιστώνουν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στο πολιτικό σκηνικό και δραματικές για κάποιες πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και το κυβερνών κόμμα.

Η κοινωνική οργή για την ακρίβεια, τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, καθώς και τη διαχείριση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει συσσωρευτεί και χρειάζεται πολιτική εκτόνωση.

Η δημοσκοπική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη μάλλον έχει οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα και επιδερμικές αναγνώσεις των ερευνών.

Οι κακές γλώσσες θεωρούν υπεύθυνο για τις εισηγήσεις του τύπου «δεν σε απειλεί κανένας» τον επικοινωνιολόγο Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος πιθανόν, παρά τη μακρά παραμονή του στην Ελλάδα, δεν έχει καταλάβει σε βάθος κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες που επηρεάζουν τις διαθέσεις των Ελλήνων.

Εκτός και αν την επομένη ημέρα των ευρωεκλογών ο αμερικανός «γκουρού» φορτωθεί όλη τη διαχείριση και ο ευρύς ανασχηματισμός που θα ακολουθήσει παρουσιαστεί ως μια νέα αφετηρία…

Θα είναι αρκετή, όμως, για την κυβέρνηση μια τέτοια διαχείριση; Ο χρόνος θα το δείξει…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ