Οι 50άρηδες της Ιεραρχίας και η αρχιεπισκοπική διαδοχή

Οι 50άρηδες της Ιεραρχίας και η αρχιεπισκοπική διαδοχή

Οι μητροπολίτες της νέας γενιάς είναι:

1) Φθιώτιδος Συμεών, 46 ετών,
2) Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, 48 ετών,
3) Ελασσόνος Χαρίτων, 48 ετών,
4) Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, 46 ετών,
5) Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, 47 ετών,
6) Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, 53 ετών,
7) Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός, 48 ετών,
8) Φλωρίνης Ειρηναίος, 49 ετών,
9) Ιωαννίνων Μάξιμος, 56 ετών,
10) Μαρωνείας Παντελεήμων, 54 ετών.

Οι μητροπολίτες νέας γενιάς δεν είναι λίγοι πλέον και αρκετοί από αυτούς θεωρούνται ιδιαίτερα ισχυροί και με μεγάλη επιρροή. Στον θρόνο είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που έχει τη στήριξη των μεγαλύτερων σε ηλικία ιεραρχών. Οι νεότεροι σε ηλικία εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς στα «εύφλεκτα» θέματα, ενώ αναγνωρίζουν ότι είναι νωρίς για συζήτηση περί διαδοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει επιλέξει να μείνει αμέτοχος στα σενάρια περί δρομολόγησης διαδικασίας διαδοχής. Στο παρελθόν, όμως, είχε δώσει αφορμές που τροφοδότησαν τη συζήτηση περί αλλαγής σκυτάλης. Το 2019, όταν παραιτήθηκε ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο κ. Ιερώνυμος είχε εκφράσει την επιθυμία να τον μιμηθεί και να παραιτηθεί. Φρόντισε, όμως, να προσθέσει τη φράση «την κατάλληλη ώρα». Αλλά και πέρυσι τον Φεβρουάριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, είχε δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξη έτοιμος να παραιτηθεί αν το ζητούσαν κάποιοι ιεράρχες.

Ώρα για θέσπιση ορίου ηλικίας

Αυξάνονται οι εισηγήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο να θεσπισθεί όριο ηλικίας για τους ιεράρχες. Μια απόφαση που θα έλυνε τον γόρδιο δεσμό και τα προβλήματα που ουκ ολίγες φορές ανακύπτουν από την παραμονή υπέργηρων μητροπολιτών στον θρόνο τους, ενώ ταυτόχρονα θα έβαζε σε νέα βάση το παιχνίδι της αρχιεπισκοπικής διαδοχής και τη στρατηγική των ενδιαφερομένων.

Τι θέλουν οι 70άρηδες

Ενώ οι νεότεροι σε ηλικία ιεράρχες θα επιθυμούσαν να πάει όσο γίνεται πιο πίσω η ενεργοποίηση της διαδικασίας διαδοχής του Αρχιεπισκόπου, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ιεραρχών, στις ηλικίες 60 – 70 ετών, που έχει διαφορετική προσέγγιση. Για αυτούς ο χρόνος που περνάει μετράει αντίστροφα. Είναι, όμως, η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην Ιεραρχία και με σημαντικούς μητροπολίτες, με ισχυρή επιρροή. Ανάμεσά τους, ο 68χρονος Πειραιώς Σεραφείμ, ο 66χρονος Πατρών Χρυσόστομος, ο 72χρονος Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο 67χρονος Χαλκίδος Χρυσόστομος, ο 71χρονος Σύρου Δωρόθεος, ο 68χρονος Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο 70χρονος Μεσογαίας Νικόλαος και ο 63χρονος Μεσσηνίας Χρυσόστομος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ