Μ. Σπυράκη στο “Π”: Ενιαία Ευρωπαϊκή Άμυνα: Το κλειδί για την ασφάλεια όλων μας

Μ. Σπυράκη στο “Π”: Ενιαία Ευρωπαϊκή Άμυνα: Το κλειδί για την ασφάλεια όλων μας

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ
Ευρωβουλευτού ΝΔ – ΕΛΚ,
Υποψήφιας Ευρωβουλευτού ΝΔ στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου


Οι επερχόμενες ευρωεκλογές εξελίσσονται σε μια περίοδο παγκόσμιας ανασφάλειας και πολιτικών εντάσεων. Για όλους εμάς τους πολίτες, τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες και για τις αγορές η ασφάλεια αποτελεί κρίσιμη πτυχή και κατέχει κεντρική θέση στο προσκήνιο. Η ανησυχία μας είναι δικαιολογημένη, καθώς βλέπουμε παράνομες επιθέσεις από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ανεύθυνη χρήση πυρηνικών απειλών και εντάσεις στην Ανατολική Ασία και στη Μέση Ανατολή.

Η ασφάλειά μας βρίσκεται, συνεπώς, υπό εξαιρετική πίεση. Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ευρώπη;

Υποστηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), προωθούμε την ιδέα μιας ισχυρής αμυντικής πολιτικής και τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής άμυνας. Αυτό που θέλουμε στη Νέα Δημοκρατία και στο ΕΛΚ είναι μια ευρωπαϊκή «ομπρέλα» για την άμυνα με κοινές προδιαγραφές οπλικών συστημάτων και τη δημιουργία ενός σώματος άμεσης επέμβασης.

Το ΕΛΚ αντιπροσωπεύει την Ευρώπη που μπορεί να υπερασπιστεί ενεργά τον εαυτό της και να προασπίσει τις αξίες της. Πρόκειται για μια Ευρώπη που ενδιαφέρεται για την ευημερία των ανθρώπων, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους και προστατεύοντάς τους από πιθανές απειλές εναντίον αυτών και των επιχειρήσεών τους. Η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για την άμυνα και η επένδυση σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα είναι βασικά βήματα για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης και της καθημερινής ζωής των πολιτών της.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, πρότεινε τον κοινό δανεισμό, μέσω ευρωομολόγου, με μοναδική χρήση των κεφαλαίων του για την ανάπτυξη της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.

Μια σημαντική διαφορά της πρότασης, που την έχουμε ήδη υπερψηφίσει ως ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, σε σχέση με το παρελθόν είναι το ότι, για πρώτη φορά, γίνεται αναφορά στη χρήση κονδυλίων που προέρχονται από τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Δεδομένου ότι τα κονδύλια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027 είναι συγκεκριμένα, η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας για ευρωπαϊκό δανεισμό, τα κεφάλαια του οποίου θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής άμυνας, παρουσιάζει μια ρεαλιστική και ελκυστική προοπτική. Αυτό ενισχύει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και αυξάνει το μερίδιο που μπορεί να κατακτήσει στη διεθνή αγορά.

Η ανάπτυξη μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Άμυνας αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο, αλλά η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για εξωτερικές στρατιωτικές επεμβάσεις ενισχύει άμεσα τη συνεργασία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας με συντονισμένες επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία και την αξιοποίηση της τεχνολογίας 2.0, ενώ πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τις κοινές αμυντικές προμήθειες και την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη.

Είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα μας, για τους Έλληνες και για όλους τους ευρωπαίους πολίτες να αναπτύξουμε κοινά ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα υπό την εποπτεία του European Defence Agency, να ορίσουμε κοινούς κανόνες για τις εξαγωγές όπλων και να συνεργαστούμε καλύτερα με όλες τις διαθέσιμες επιλογές των συνθηκών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της PESCO και των εμβληματικών έργων της.

Είναι η ευκαιρία μας, μέσω της ενιαίας αγοράς στην ΕΕ για την άμυνα, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η Ευρώπη θα μπορεί να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία.

Η Ευρώπη δοκιμάζεται για την αντοχή και την αποφασιστικότητά της. Ωστόσο, σε κάθε πρόκληση κρύβεται μια ευκαιρία για ενίσχυση και ανάπτυξη.

Μέσω της αποφασιστικής δράσης και της αμοιβαίας συνεργασίας, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ανθεκτική Ευρώπη, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τού σήμερα και να προστατεύσει τους πολίτες της από κάθε σύγχρονη απειλή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ